• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Točno to kaj johabica veli. Jedan prohod gredom ili šinjom i gotovo.
Nikakva freza ili rotodrljača, to je bezvezno trošenje goriva.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Već ako moraš orati u proljeće, onda se to drugi dan odmah potanjura. To su neki i kod nas radili, bilo im je dosta korova u zimskoj brazdi, ali napraviš si veliki problem ako je ne usitniš idući dan. To se i susjedima dogodilo, ali je bila malo veća površina u pitanju. Ja sam kasnije išao bacati UREA-u po tome, pa sam vidio što su napravili, morali su 4-5 puta tanjurati da se razbiju buse, a ni onda nije baš bilo bajno. Ovo što Šanana kaže je najbolje, tanjurača i napraviš prolaz-dva u startu i miran si.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kak je jedan covjek kod nas prosle godine sa rotobranom zatvaral brazdu, kupil 4m rotobrane i pustil ju do kraja na 50 jutara zemlje..
Jos je napravil jedan prohod neposredno pred sjetvu isto tak..
Tomu nije steta goriva.. :)

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Je da, sigurno mu je bilo i uzitak delati.. A i gorivo i novci mu nisu neki problem..

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
S takvim traktorom da vuce 6 m. tesku drljacu imao bi duplo veci ucinak uz troduplo manju potrosnju.
Naspram svih operacija u polju ta mi najmanje novca odnese.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Netreba mu! Kaj ću mu dva priključka slične namjene :)

On je vrlo jednostavan čovjek, radi oko 80 kj zemlje za svoje potrebe, sad možda i više, tovi preko 100 bikova. Uzeo si je traktor 160 ks i samo 2 priključka, plug 4 brazde okretač i RD 4m i od prije ima cisternu 8400l. I to je sav posao koji taj traktor radi. Ima MF-a malog 80 ks s kojim je to sve prije radio, sad samo miksericu vrti i ima još 5-6 malih zetora i imt-a, nikakve kerefeke, posao se mroa odraditi u kratok roku, to je njegova filozofija i svaka mu čast.

lucky

Član
Tu od
4 Ruj 2013
Poruka
123
Jeb ga ako krene na vrijeme ko ove god.oko 10.4.kakvo zatvaranje brazde rotiraš i siješ!Nema suše, ali ako ima šinja najbolja i naj jeftinija.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Bilo bi najbolje ovako, kome to vrijedi.
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=mFOiE0SAWHo[/YT]

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Možeš i samo konjsku zubaču nabacit. Ili gredu ako je mekša zemlja. To ću ja probati ako bude išlo sa zubačom, ali na dvobrazni plug. S tim da je napravim malo širu, pa da svaki puta zahvati i pola po istom tragu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Sve je to lijepo i divno,ali to ništa nije za zatvaranje zimske brazde.
Zimska ee ne zatvara istovremeno sa oranjem zbog zadržavanja vode u sjetvenom sloju bla,bla,bla.....slabog izmrzavanja,teškog prosušivanja - sve je to već rečeno - ali za predsjetveno oranje je ta kombinacija savršena.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Zgodno! Nisam to vidio do sad. Nebi ni bio cilj zatvoriti nego upravo ono o cemu sam pisao. Tanjuranje odmah poslje oranja ili ovo kao zamjena

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Vidio sam kod nekih poljaka ili mađara video, likovi su napravili mali kembridž na tu shemu i dosta dobro radi.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Za teže zemlje kod zimskog oranja bi ovo poslužilo, ali u laganim nema potrebe kod zimskog oranja. Za proljetno oranje da!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@johabica

Slažem se da je obična greda najbolja. Samo mora biti dovoljno teška. Već sam razmišljal da nabavim 2 - 2,5 m nekakvog težeg profila, ali nikak dojti na red. Ili ralica za snijeg, kontra okrenuta. Naravno tko ima.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Pa svu onu sitnu zemlju s vrha zgurate u udubine od oranja i poslje se cudite nejednakom nicanju. Od gore kao tepsija, a od ispod nejednako.

Najnoviji postovi

Na vrh