• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zelena gnojidba

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Skoro nikako se ne razumijem posto je nikad nisam imao osim prije par godina isto za zelenu.
Koji bi insekticid bio prikladan?
15 ha imam pa mi bas nije zgodno raditi nekakve posebne zahvate. A steta je da propadne...

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Ima dosta jeftinih insekticida u litrenom pakovanju a ide od 0,1-0,15l/ha i to ne bude skupo a ovo s puževima je neisplativo u zelenoj gnojidbi,valjda neće stići pojesti sve,ipak će repica sada brzo rasti.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Moja je počela cvasti.
Koliko otprilike vremena prođe od početka cvatnje do trenutka kad je treba zaorati?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ipak mi ne treba insekticid. Dobio sam prirodni.
opatovac_kamp8-210_924659S0.jpg

Nekako slabo izgleda iz zraka :icon_e_biggrin: Danas se i nebi vidila od smeca. Ovo dolje je inace.

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Mislim da se ne smije dozvoliti da se osjemeni tj. treba birati trenutak dovoljno velike mase a bez klijavog sjemena.

dugan

Član
Tu od
3 Kol 2013
Poruka
266
iwanho ako ti je u cvatu prvom prilikom ju zaori,ja sam ove godine sijo raoulu i zbog kišnog vremena ju nisam stigo ranije izorati i osjemenilo mi se je,onda sam ju potanjuro i zaoro i 2 tjedna kasnije mi je izrasla van ko da sam ju zasijo.
Tak da nemoj puno čekati ,ja sam sad svoju samo potanjuro i ide sjetva ječma na nju.

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Iwanho, neznam koliko vremena prođe, ali nemoj je još orati kako kolega kaže sada, nego čekaj da dobije zelene mahune jer tada ima najveću masu, najmanje 40% više nego sada. Ovi su prerano sijali pa im se brzo osjemenila.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Hvala obojici.

Sad se pri meni malo kiša ispadala (više od 50 mm/m² pa je dosta mokro.
U idućih 10-ak dana se kod mene ne predviđa značajnija kiša pa bum za tjedan dana potrgal kuruzu. Onda sam planiral sve skup zmalčirati i zaorati.
Nadam se da ne bu prekasno za rauolu.

Zato me zanimalo jel od početka cvatnje slobodno projde 2 tjedna ili može i malo više prije malčiranja-zaoravanja.

bhorv, velika ti hvala.
Još kad bi netko znal koliko dana su mahune zelene, odnosno koliko dana imam na rasplaganju od pojave mahuna.

Posljednje uređivanje:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Evo kak izgleda danas. Visina oko 70 cm.

Prilozi

• WP_20150927_09_32_24_Pro[1].jpg
    WP_20150927_09_32_24_Pro[1].jpg
    79.6 KB · Pregleda: 181

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Uploaded with ImageShack.us

Tražil sam slike rauole s mahunama i došel do ovog posta.
Postoje još dva posta s ranijim slikama ali s istim datumom pa me to malo buni.
Pretpostavljam da je i na ovoj sliki rauola u fazi zelenih mahuna.
Prvi put sam posijal rauolu pa sam malo dosadan i malo gnjavim s pitanjima koja su možda nekome smiješna.
Naime, želja mi je zaorati rauolu u vrijeme dok njiva nije mokra i svakodnevno pratim različite internet modele vremenske prognoze (kratkoročne i dugoročne), makar to ne bilo optimalno kaj se tiće količine zelene mase.
Rauolu imam posijenu na lakšoj zemlji pa imam još jedno pitanje. Kakav bi bil efekt kad bi je sada samo zmalčiral, a zaoral kasnije kad bu prilika jer se bu inače ta lagana zemlja od sad do prolječa jako slegla?

welger

Član
Tu od
20 Stu 2012
Poruka
384
Rauola i ovo do korova jedan prohod gorušica.

IMG_20150930_150036_zpshacy2uta.jpg

IMG_20150930_150305_zpsdibzd02y.jpg

IMG_20150930_150254_zpsmfvtm8gs.jpg

IMG_20150930_150233_zps3cxdkesy.jpg

Ovog crva ima dosta na rauoli i jede list.

IMG_20150930_143102_zps2visxkdz.jpg

Količina sjemena je 9 - 10 kg/kj.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
To nisu crvi nego gusjenice. Ako ih ima puno - Affirm. Ako nema, ništa. Pretvoriti će se u leptire, oni će opet reproducirati nove gusjenice i slijedeće godine će šteta biti veća. Hehe.....

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Moja gorušica sijana 20.08. Sijano rasipačem i samo drljačom zabrljano sjeme. Imam i onog kojeg nisam dirao samo pobacao odozgo i pala kiša, jednako izgleda. Imam 4 hektara ovakve i imam rauole nešto sijane prije mjesec dana, negdje bolje, negdje lošije.

Zaoravanje je najooptimalnije u fazi cvatnje, dok biljka ne odrveni i ne razvije se sjeme, ali i da je temperatura tla pala na 6 stupnjeva, tako da ne dolazi do prebrze razgradnje i ispiranja hranjiva. Premda mene više interesira zelena masa, hranjiva su tu sporedna...

Hurki

Član
Tu od
20 Tra 2013
Poruka
245
Pozz svima.

Možete li mi reći da li je moguće uljanu repicu sijati po kukuruzištu? Za zelenu gnojidbu naravno?

tatar

Član
Tu od
16 Ruj 2009
Poruka
454
Repica po kukuruzištu može ali je sad malo kasno da to bude dobro a ako bude toplo može biti super .

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Prešlo je 18 dana od početka cvatnje rauole. Još nisam primijetil nijednu mahunu. Za 10 dana se buju napunila 2 mjeseca od sjetve.
Kaj tak dugo cvate prije pojave mahuna?
Koliko dana su, nakon pojave prvih, mahune zelene (otprilike)?
Prema dugoročnim vremenskim prognozama izgleda da ne bum mogel na njivu prije 25. listopada. Ako bu sila, razmišljam da je pokosim s BCS-kom i zaorem kad se zemlja malo prosuši.
Kaj se izgubil ak bu ostala pokošena, a nezaorana kakvih tjedan ili dva?

Repica po kukuruzištu može ali je sad malo kasno da to bude dobro a ako bude toplo može biti super .

Znači li to da bi sjetva potkraj rujna ili na samom početku listopada vjerojatno bila zadovoljavajuće uspješna?
Kad bi na proljeće bilo dovoljno mase za zaorati?

Najnoviji postovi

Na vrh