• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Željezni kotači za motokultivator

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
Re: Celicni tockovi za kultivator

felga od bube bi pasala..ali bubu nisam vidija godinama, felge bi mogla bit skuplje od mute...:icon_redface:
jel netko zna kakav je navoj na pržunjerama od kola za mutu?
jel metrički,običan??
ona nema klasičnu vidu za kola, ka auti, ima 4 pržunjere iz bubnjeva koje vire nekih 3-4 centa i matice za stegnit kola..

pošto sam nedavno vidija matica za produžavanje navojnih šipki koje su oko 5cm dužine, palo mi je na pamet, moga bi s njima rješit distancu od felge do bubnja tako da mogu felgu okrenit i put traktora a ne samo naopako..jednostavno tu maticu navidat na pržunjeru i onda u nju vidu 12mm od kola od auta..ima bi 4 matice adaptera/distancera izmedju felge i doboša/bubnja..
ista matica ka sve,samo nije 10,-12,mm, nego je ka šesterokuta cijev 40-50mm, urezana unutra za navojnu šipku..nema neku žilavost ni čvrstoću ali 4 takve napunjene vidama izdržavale bi ta opterećenja bez problema..a i pržunjere isto kad bi bile pojačane takvim vidama..
tako povidanim felgama mogu i medjuredno neće bit širi mtk nego je sad, a i nakraju se sve da razvidat i vratit kako je bilo, ako se ukaže potriba..
da li se kome ovo stručnije komentirat??:(devil):

Posljednje uređivanje:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

Pričao sam sa jednim prijateljem danas, kaže da mu se čini da je na starim škodama isto bio raspon 4x130. Ja planiram sledeći put kad odem na auto otpad da potražim neke koje mogu biti i loše, jer ne smeta ako su malo isčukane. Uske 14 ili 15 cola bi bile savršene. :)

Što se tiče navoja imaš sreće, standardni je M14x1.5 (ako je vjerovati katalogu). :)
Svaki tokar bi to mogao bez problema da napravi samo da šestougaonu cijev izbuši i ureže M14 navoj, to je još prostije.sa vanjske strane zavrneš šarafe i nema smrti. :)

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

M14X1.5, u prijevodu to znači da je običan navoj kao sa navojne šipke, ili je standardni metrički, ali fini navoj?
ja seljak:icon_rofl:
tokara mi se neda plaćat, u nas niko ne pali stroj ispod 30-40 eura..
neznam sad, za felge, mogle bi ostat ove od astre,šire su,da mi se nebi ukopavale..a i teško je ovdi u nas tako šta nać..
jedno vrime je željezo bilo skupo, dala se dobit neka lova na starudijama, prvo lokalni narkomani a iza njih i cigići, pobrstili su i ograde domaćim njemačkarima, a kamoli starudija šta se dalo danju ili noću odvest..
čak i željezaru u gradu imamo..ne željezariju,nego baš tvornicu željeza,mriža i profila..
unatoč poljima u relativnoj blizini, ipak živim u službeno velikom gradu..+50 000 stanovnika..
felge starih auta, možda bi se dale nabavit samo po nekim nepristupačnim selima..

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

Da, metrički M14 fini. Moja greška, nešto sam pobrko mjere. :) Navojna šipka je obično M14x2.

Svejedno nije neka egzotika. Ako majstor neće jeftino da radi onda kupi debelu šipku, set ureznica i lagano buši. :)

Posljednje uređivanje:

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250

Bok kolega ak se ne varam to je normalni gvint,nije fini,al ti imas u rukama racunalo pa su ti svi podaci dostupni,par klikova i problem rijesen.Neznam kaj se mucis stim felgama pa zar nema nekaj na njuskalu,:icon_e_wink: uz malu preradu,vidim da nemas dvi live ruke.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

da ali tako meni otpada kupovanje gotovih komada po cjeni od cca,4-5kn/kom, ili vaših marku po komadu, a ostaje plaćanje tokaru bar 10tak eura po komadu, (80e) i svaki račun gubi smisao...
tako mi je jeftinije izbušit komad deblje ploče i zavidat ju na bubanj,i s druge strane na nju felgu od astre na njene originalne rupe...:icon_neutral:

još ju nisam provoza ni sa ovakvim felgama, neznam oće li valjat..ako budu igrat ćemo se..
danas sam samo odnija felge pogledat,i vidija da su rupe u kosim djelovima felge i pržunjere "na njih gledaju ka na elipse", i ne mogu kroz njih..dakle druže, veće rupe..
sad je ovdi božić, to ćemo za koji dan..
nisam vjernik, osim tradicijom predaka, al eto radi susjedstva i običaja okoline..
dakle party time..:icon_jook:

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530

@Hotela

Malo su specifični prenosni odnosi kod univerzala koji za razliku od specijalke ima veću brzinu sa manjim točkovima.
Zato nemože velike (standardne točkove za specijal) već moraju biti malo manji od postojećih, a opet da se dobije određeni stepen vuče. Kad se nema za bolje onda krpiš šta imaš i snalaziš se da dobiješ što bolje za manje para. Taki nam grah pao.

Edit:

@bubamarac
Ima taman par dana da se neradi, lijepo skupiti još koju ideju pa onda završavati. Nećemo skoro frezom u baštu još ni snijeg nije čestito pao. :)

Do tada neka je sretan Božić i da svi sretno proslave. :)

Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745
računalo,hmmm...
windoze me driblale,uvalio linux..opet..ali sad, oni protjerali google..
pa imam neku pačiju tražilicu na mozilli, nezna di je, ni čija je..

to ćemo rješit "elegantno"..dućan mi je 1km od kuće..na motor, pa u dućan,uzmem jednu takvu maticu i u polje..ako ide rukom, idemo po ostale..ako ne,nać ćemo komad neke flandje ili tako šta...:icon_super:

@Hotela

Malo su specifični prenosni odnosi kod univerzala koji za razliku od specijalke ima veću brzinu sa manjim točkovima.
Zato nemože velike (standardne točkove za specijal) već moraju biti malo manji od postojećih, a opet da se dobije određeni stepen vuče. Kad se nema za bolje onda krpiš šta imaš i snalaziš se da dobiješ što bolje za manje para. Taki nam grah pao.

joj pa ti me razumiš bolje od moje žene....:icon_rofl::icon_blackeye:

edit,
joj meni bi dušu dalo da sad mogu u polje!!!
lovin malo bure ka ozeba sunce, ono mokro go_no sere već 3 godine i ne staje!!!
ove godine sunce nije spržilo travu,livalo je cilo lito, svako malo, to je gore nego da je neko korov genetski modificira..
a triba i kapule šta posadit..u nas kad se u 12 misecu freže, bude zemlja puno poslušnija cilu godinu..
normalnu godinu,kad ne liva cilo lito i proliće..

Posljednje uređivanje od moderatora:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

naša sam danas komad L profila, 40x40 pa sam odlučija napravit podlogu za ove, postojeće felge od astre..
izmirija koliko triba,otkinija 2x po 4 ista komada, složija na ploču i zavarija u kvadrate..tako da L bude prema van iz kvadrata..onda izbušja L profile na 130mm, da se zavidaju na bubanj..

prikosutra ću kupit 8 vidi 70x12,i otkinit im glave..uvalit ih u kantune od tih kvadrata, i zavarit ih u kantun..(kut)..
taman će potrefit kroz originalne rupe od felge..valjda..:icon_lol:

na zavarene vide ću zavidat po 1 maticu koja ima onu plastiku na sebi, protiv odvidavanja..ta je matica obla s jedne strane i rupe od felgi, će točno leć na te obline, a kontra matice će bit iste takve, oble, s druge strane..da u rupe na felgama i sa druge strane dodje obli dio matice..time sam maka felgu onih 50 mm od bubnja a na bubanj zavidavam povarene L profile na originalne pržunjere i s originalnim vidama..

sve na 4+4 vide rastavljivo, a matice s plastičnim osiguračem će držat felge fiksno, da ne klapaju..
felge će bit okrenute kako triba, (ne naopako), i doć će na po centa do traktora, a šire neće bit nego šta su sadašnje, moć će i medjuredno..
slikat ću i javit jel "patent upalio"..:icon_twisted::icon_rolleyes:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

sve smontirano,isprobano..sve stalo uredno, milimetarski, i dojma sam-radi bolje nego šta je radilo..
danas je 2.,ili 3. dan iza kiše, moja zemlja je sipka mogla se frezat, ali nije mi dala 100% točnu sliku onog šta sam dobija..usporen je 20tak%..
jednom mi se bija i ugasija, ali to je bila freza malo pritisnuta u zemlju..zemlja s površine skroz suva, ali niže sve vlažnija..dojma sam da bi 20tak posto sporiji mtk moga bit i ok..
prvi djir po zemlji koja nije frezana godinu dana je da freza opet kliže, na rubovima felgi, još više nego s gumenim kolima..ali već drugi djir, skroz druga priča..felga utone u pofrezano i lipo drži..pa prvo frezanje zanemarimo..odlučija sam pričekat suvlju zemlju da olakšam kardanu i noževima posa, pa ću onda odlućit oću li varit još po 4 flaha ili ću ostavit samo ova 4 da može pomalo proklizavat..slike imam u mobu vidit ću oće li opet bit problema za upload,ka skoro svaki put do sad..
dojma sam da će freza lipo tonit u zemlju i da kola nisu premala..a da se neće ukopavat u zemlju..
s

0

5

d

nema slika...ni linkova..kad gledam na forumu,nevidi se..bilo..kad kliknem za izmjenu, linkovi se ponovo pojave...:mad:
d

admine help!!

Posljednje uređivanje:

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Na kolima koje sam napravija, stavija sam još po jedan uzdužni profilić, izmedju onih na slikama..sad ih je 8 po felgi,ne 4..Zaključija sam da mi proklizavanje s ovim radijusom felgi neće tribat..

Slike se daju postaviti da se vide odmah, no prevelike su, pa je bolje da ostanu kao thumbnails

Posljednje uređivanje od moderatora:

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737

Dečki .... A da probate ovak složiti ?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    73.5 KB · Pregleda: 859
  • 2.jpg
    2.jpg
    65.2 KB · Pregleda: 995

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Imam slične kotače, no bez obzira kaj su šuplji u sredini, svejedno se napune na mokrom.
f2b90872.jpg

Bolji su oni sa streličastim profilom, bez ovog obruča u sredini.
Ovi moji pašu na Labinprogres Mondiala i Mutu Maestrala, od punog su materijala, te je svaki težak oko 25kg.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ovde fakat ovaj srednji ring sprecava ciscenje. Kod mene su samo dva ringa i imam klasicno postavljene flahove, znaci nisu chevron. I meni se u sredini skuplja blato, no sam profil mi se ne stopa. Nakupljeno blato jednostavno ispadne nakon nekog vremena. Ujedno sluzi kao balast.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Preravil bi ih, ali mi je to puno posla.
Rođak je sebi delal slične, samo kaj su bili chevron sa srednjom uzdužnom vodilicom (oblik Y), i rekel mi je da je samočišćenje problem, no nisam ga poslušal.
Možda mi je jednostavnije sebi napraviti nove, a ove prodati. Inače, imaju stašan grip.

Doduše, da ove zrežem, dobil bi još dva (od srednjih) obruča :)

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767

Ovi su dobri, samo mi se čini da imaju prevelike ripne.
# bubamarac kad stavljaš slike koristi "direktan link" i u dimenziji 800x600 pa će odmah biti velike i dobre rezolucije, neće trebati klikati svaku sliku posebno, i neće biti mutne.:(hi):

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,490
Slike su mu u prevelikoj rezoluciji, pa nemre direktni link. Napisano je malo poviše.

bubamarac

Član
Tu od
23 Tra 2012
Poruka
745

Nije problem bilo šta napravit, kad imaš čime!!!
Vic je napravit nešto od onoga šta vidiš kad se okreneš oko sebe, pa te to košta 10-20kw struje i pokoju elektrodu..
Inače znam ja dobro kako bi ih pravija da je sve kupit, i da mi neko ustupi radionu s odredjenim makinjama..:smile:

Jel ovo bojler zaklan??

Brgude, nisu mu ripne prevelike ako će vuć plug od agrije, laganom agrijom...
Radijus mu je premalen..Moj je premalen, jer od brze kosilice radim frezu, a on nema takvih problema..(Bar mislim da nema)..

zgzac

Dobro znana faca
Tu od
3 Kol 2012
Poruka
2,737
Taj komad cijevi sam na otpadu kupil za 30 kn... flah sam imal doma i kad skalkuliram, ne kostaju kotaci nekih 50-ak kn....oba

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Da li je neko probao da pored postojećih gumenih tockove doda metalne širine oko 5-6cm. Da li je to dobra ideja i da li bi imalo efekta. To bi mi trebalo samo za frezanje a masina je mali goldoni 10ks.

Najnoviji postovi

Na vrh