Zdravo GOGO!
Želiš li izprikadu?
Imam 4 traktorčiča uključivajuči vrtni trakotr za košnju oko kuče:icon_rolleyes:Ja volim trakotrčiče,ali sad kad sam malo došao pameti vidim ,da mi problem oko garaž i oddržavanja.Ali svakoga za nešto koristim,tako da vozim sa svima,ali vrlo malo.Ali istina je ako dosta ne radiš i dosta ne uništiš i ne troše se puno,ali neko oddržavanje je.
Bilo je to prije 8 godina kad sam satrao mjenjač i nije bio to Zetor ništa kriv več vozač(ja)!.Tada sam očito mislio,da znam o traktorima sve i to nije dobro. Sad znam,da više nego znaš,više kužiš,daništa ne znaš!!.
No gurao sam sa sprednjo ralico zemlju,jer sam ravnao brdoviti teren.Sve bih išlo vrlo dobro,ako,ne bih to bio Zetor i da se NE može birati reduktora,kad stoji traktor nizbrdo:icon_rolleyes::icon_rolleyes:.No i ovo nije bio problem. Zakačio se mi mjenjač u 2 brzine i zablokirao.Traktor se naravno gasio.I ja u nadi,da če se s mrdanjem traktora i trzanjem kvačila ova stvar sama izbacit iz uglavljenja.
No nije bilo ništa sa time-pokušao par puta i onda kad je bilo i prekasno zovem pomoč.Kličem jednog,koji znao nešto o Zetoru,jer radio na servisu i kaazo mi šta nek da radim.Zovem nekog drugara i taj me gurne sa drugim traktorom,da izskoči iz brzine.pokušam vozit,i trakotr ide.Ali uvijek,sa bilo koju brzinu da sam vozio,trakotr mi je zujau u mjenjaču.Znao sam tada,da sam nešto presilovao,ali šta ne.
Idem mom mehanikaru i onda otvori mjenjač i kaže:majstor svaka ti čast,kako ,da si savio zubove na 3 zubčanikom,kad taj mjenjač izdrži 70 konjski motor be zproblema.Ovo nisam u svom životu niakd vidio!!!:icon_cry:
No ove 3 zupčanike imam za uspomenu kod kuče,na ova vremena,kad su bile ruke brže od mozga.
No prošle su godine,Zetor najviše radi sa prešo za mrvo i sporo sam se nekako naviknuo na vožnju bez sinhrona.Ali priznam oko toga nikad nisam bio majstor i to mi ne ide dobro.Sad sam se naviknuo barem,da mjenjam iz 4 u 5 i iz 5 u 4.Možda kada rijedko iz 4 u3.Drugo prekopčavanje itak da je bez veze,jer trakotr se itak zaustavi,jer je sporo kretanje.
Ako koga je.. bez sinhrona mjenjavati,možda ,da nije poštelana kočnica u mjenjaču,koja koči osovinu.Meni jo mehanik poštelao.malo ti pomaže kod mjenjanja.
da i mjenjač sa sinhronima može malo zakrčiti.Vozio sam se sa 4340,koji odradio je dosta radnih sati i izgleda,da se iztroše sinhroni da.