• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zetor 6340

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
2,928
Stavi ti relej. Trošak ti bude niti 100 kn, nemaš kaj izgubit..

Jesi probal direkt ma anlaseru palit? Kak je onda.?
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Ono kad te tamo neki Dado isprovocira da odeš rastaviti bendix da mu objasniš :p 😂

Znači, rastavi bendix, stisni feder, povuci kožicu, ne čekaj to je nešto drugo 🤭 povuci tu metalnu pizdarijicu, skini "zeger", izvuci osovinicu sa zupčanikom, stegni taj zupčanik između 2 ležaja u stegu, ali neka mali ležaj gleda u tebe, izbij osovinu van i operi te klizače i federe unutar zog zupčanika sa brake cleanerom.
IMG_20211120_212415.jpg
IMG_20211120_212336.jpg

Ovo unutra mora biti čisto i suho kao barut, inače ne može zadržati moment anlasera i uato ne uzubljuje ili se samo odbije od zamašnjaka. Znači osovinica ne smije biti pojedena i kao i klizači obavezno moraju biti suhi, bez ulja i bilo kakvih drugih sranja. Ovo je stari bendix pa zato ovaj nije.

Ako podmazuješ zupčanike, ne koristi običnu totmast, zemi krutu mast, ali mislim da sam sve to naveo već ranije.

Nikakvi tu releji i kemije sa strujom neće pomoći.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,934
Šta tu može biti da nevalja osim piksi ? I one su nanovo napravljene. Neki dan sam ga baš raskopao do kraja. Sve, opet isprao, opet podmazao i opet je palio dva dana pa onda opet zajebava. Nije ništa poderano. E sad, jedino da nisu kablovi nekako u banani pa da nakon nekoliko paljenja nekako gubi spoj ili ima loš, nedovoljan spoj.
U tom bendixu se nalazi par valjčiča i par opruga koje služe kao kuplung.
U jednu stranu se da vrtjeti, a u drugu (kad treba motor vrtjeti) ne.
Možda kod tebe klizi i zato se rotor vrti a zupčanik ne pokreče zamajac.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,934
Našel sam svoju sliku otvorenog bendixa

 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Možda nisam dobro objasnio ili vi dobro ne čitate šta ja pišem. Kad te tamo neki AirBox izživcira pa objašnjavaš par puta jedno te isto. Ajmo opet.
Sve sam rastavio, očistio brake clinerom, podmazao ( krutom masti - jel valja bakrena ? ).
Majstor rastavio jednom. Ja još nakon njega dva puta ponovio gradivo. Četkice kao nove. Znači oprao sam i stator i rotor i sve šta se moglo rastaviti i oprati ili očistiti.
Sutra ga budem i treći put rastavio i valjda i sastavio. Ako nakon toga bude zajebaval bome će dobiti čekićem. Vel mi je pun kufer i alnasera i struje.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Naj se sekirati Dadek, sve to bu belo kad se pofarba.

Ako je to sve odrađeno tako kako veliš i sve spada, a i dalje zaebava, ja ti onda nemam šta drugo za reći.

Ako si već promijenio bendix, odnosno stavio novi, ne znam gdje bi mogao biti problem, a ne vidim niti kako bi relej tu pomogao, ali nije neka investicija za probat 🤷‍♂️
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Nisam promjenio bendix nego automat. Ali bendix je ispravan. Nisu zubi poderani. Prepiksirano je sve šta treba. Najgore je šta na stolu sve odrađuje normalno 100 puta, cijeli dan ako treba ali stavi na traktor on zajebava. Kum mi je električar. Kaže da je imao par takvih slučajeva i nije nikad otkrio šta je kvar.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Na stolu će sve odraditi jer nije pod opterećenjem, tako da to nije mjerodavno.

A da uzmeš novi bendix? Neovisno što su zubi ok. Očito te jebe sistem tog kuplunga kao što je bilo i kod mene.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,934
Ja kad sumnjam na bendix zavrtim anlaser u škripcu i pokušam ga zaustaviti drvenom letvom. S jedne strane ju uprem u pank, i guram na zube. Ako zubi tokare drvo u pravilu je bendix ispravan.

Ako pokušaš na taj način pazi da se ne ozljediš
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Muhin sistem je dobar. Koristim isti, ali imam letvicu od tvrde plastike.

Ja izbjegavam uopće savjetovati testiranje na otvorenom jer je jedan tako probao držati s papagajkama pa je dobio po prstima 🤦‍♂️
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
Ipak je bio taj bendix. Sad par dana pali bez problema. Ispričavam se ako sam koga uvrijedio ali doslovno me izludio taj alnaser. Malo je falilo da nije sve završilo u starom željezu.
 

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,531
E pa zato smo tu da pomognemo i mi koji neznamo i oni koji znaju.
Kako kažu ljudi i čorava kokoš nađe zrno :giggle: 🤫
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Dado, samo da znaš da sam se ja jako uvrijedio i nisam mogao spavati danima, ubijao sam tugu u alkohoku i antidepresivima, čak sam razmišljao i da se cijepim. Ja stvarno ne znam kako ćemo nastaviti funkcionirati zajedno na forumu, mislim da će nažaloat jedan od nas dvojice morati napustiti ovaj forum, jer više nema mjesta za obojicu :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Ajde ne dipr, nego ćeš platit pivu ako nam se putevi ikada ukrste i to je to.

Nijesmo ovdje da bi se vrijeđali, bili uvrijeđeni ili ne znam što već, kako reče kolega, tu smo da pomognemo.
 

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,752
A znam da je tak kak veliš ali jebiga. To ti je tak kad sam siguran da sam sve napravio kako treba a ono ispadne da baš i nije tak. Gledam poslje taj bendix u trgoagenciji 105 kuna. Ne isplati se zajebavati sa njim. Uglavnom zeko pali. Od onda niti jednom nije omašio 🤣.
 
Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,422
Imaš šta za u venu? Možda malo Ivermektina? :ROFLMAO:

To ti je tako, ja sam se u svojoj dosadašnjoj kratkoj, ali slatkoj amaterskoj karijeri opekao, zahebao, pa i pokidao neke stvari dok nisam skontao što gdje i kako i kako što funkcionira.

Konkretno sam rastavio i podmazao taj kuplung unutra pa se čudio k'o pura dreku što neće uzubiti, pa kupio drugi bendix pa opet konj metio malo ulja, pa kupio treći dok nije svanulo kako to zapravo funkcionira, sad makar imam 2 na stanju, i još ti htjedoh jedan poklonit.

Tako da, nije grijeh ako se pogriješi na greškama se uči ;)

Kad smo već kod zeca, moj će ove zime dobiti desetak konja i nove zube, jer plombe gadno cvokoću. Sve me strah da ne bude zaribanac dok ne završim s ječmom, ali čuju se leteći, cucla i baca živog ulja na auspuh već par godina pa još poprtkuje veselo.

Al' evo, napokon sam se odlučio da je to to pa šta mu bog da, svakako je zaslužio 🥰
 

Najnoviji postovi

Na vrh