• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Živjeti od poljoprivrede

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Stranka koje je stvorila Todorića, Pipunića, Rajića, Moralića i njima slične sigurno ima odličan program. A ovi drugi su toliko nesposobni da nisu ni tako nešto uspjeli stvoriti. Biranjem između dva zla uvijek pojedeš g.ovno, nekada manje, nekada veće, ali je gov.no uvijek samo g.ovno.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
Je, ali ne možeš kompenzacijom gorivo kupit, platit struju... To je problem.

Naravno da je problem , ali makar minimum mogu da uradim da ne kupujem kineski luk naprimjer ako moj luk pojede crv ili strada

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Stranka koje je stvorila Todorića, Pipunića, Rajića, Moralića i njima slične sigurno ima odličan program. A ovi drugi su toliko nesposobni da nisu ni tako nešto uspjeli stvoriti. Biranjem između dva zla uvijek pojedeš g.ovno, nekada manje, nekada veće, ali je gov.no uvijek samo g.ovno.

Za Pipunića i Moralića ne znam, al sumnjam da su stvorili Todorića i Rajića, ti ljudi su jednostavno iskoristili propuste u sistemu i rat da bi stvorili početne milijune, uostalom u toj igri je i Tedeschi koji je daleko od te stranke.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Jok, moj ćaća ih stvorio. Što je najgore i je u jednu ruku. Jer je i on bio u toj stranci do '95. Onda je završio rat pa više nije bilo interesa za budale. Ajde brate mili, ne pričaj svašta, znamo tko je HDZ i SDP, a rezultate njihovog rada gledamo svaki dan. Isto sranje, drugo pakovanje. Znamo i da će izbori još malo, ali mislim da nema potrebe da se i ovdje vrši promidžba.

@Savo, vjerujem da više-manje svi tako funkcioniramo do jedne mjere i tako si gotovo u potpunosti zadovoljiš vlastite potrebe za hranom. Čini mi se da se pomalo vraćamo u vrijeme robne razmjene. Ajde, kad čovjek ima neki posao pa s time pokrije režije i neke tekuće troškove, gorivo i to. Trebat će jako puno vremena dok se to sve skupa vrati u normalu, pogotovo u Bosni. Vi bi mogli svi skupa živjeti od borovnica, malina, šljiva, jabuka, ovaca, krava, ali jbg. Ne ide ništa preko noći. Sjećam se kad je prije par godina u Rami bila pomama za sadnjom bijelog luka, tj. češnjaka. I to je trajalo dok nisu skužili da moraju naći tržište. Onda se pojavio ranije spomenuti Todorić i obećao otkupiti sve količine. Normalno, otkupio je on to, samo što je cijena bila oko 2 KM... Pa sad ti živi od toga u jednoj pasivnoj planinskoj sredini.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
Pa i ja mislim da će sve više ljudi funkcionisati na robnoj razmjeni ali neće nas natjerati navika ili ljubav prema tome nego nužda , što i nije tako loše , mislim na rezultat

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ma loše je. Takve stvari se rade i vani, ali iz čiste zabave, a ovdje se rade iz nužde. Rekao bi jedan moj prijatelj - nevolja je natjerala Marka da ljubi konja, a jaše djevojku.
Do bi bilo super tako, zbog razmjene iskustava, ali ovo je jako loše.

zumbul

Član
Tu od
9 Velj 2015
Poruka
90
Ja mislim da se trebamo preseliti u BiH da se tamo da puno bolje živjeti od poljoprivrede nego u nas u austriji ili rvatckoj.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Pričam danas s prijateljom što i kako i kaže mi on samo hrana danas prolazi i to ona najnužnija,krumpir, grah, zelje, meso u manjoj mjeri, dakle što jeftinija hrana po niskoj cijeni.

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Nije pravilo da mora biti jeftina hrana kvalitet je vazniji , sto znači skuplje je proizvesti al je i cjena skuplja.
Uvjek od sebe kreni,ni sam nejedes bilo sta.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Nismo mi na selu mjerilo nego većina naroda u gradovima, njima su krumpir i grah svaki tjedan triput ne meniju, a meso jednom ili dvaput.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ima nešto što me zbunjuje - prodajem to što proizvedem na tržnici na malo. i već sam nekoliko puta doživjella nešto nad čime sam se zamislila - uvijek ima neka glavica nečega što ima neko oštečenje koje spriječava da to prodam, a šteta je baciti jer je inače sasvim u redu. Ali ne možeš nekome uvaliti, jer na tržnicu dolaze uvijek isti ljudi, i mogale bi se mušterije uvrijediti, jer svatko tko nešto plati želi da to bude besprijekorno i estetski lijepo izgleda, i tako mogu polako gubiti kupce. Pa sam ja to probala u više navrata pokloniti ljudima koji bi nešto kupili - velim obično - evo, imam ovo, ima malu fleku, očete si to uzeti, može se iskoristiti, da se ne baci.Samo mi je jednom uspjelo, a svi ostali su pogledali, i uz - ne, hvala, mrtvi hladni odbili uzeti ko da sam im zadnje smeće ponudila.
Ima naravno onih koji dolaze i traže ako ima nešto otpada da si poberu, ali to je jedna sasvim druga kategorija ljudi.
Nije mi jasni o čemu se radi, a svi se žale kako je teško i nema se.

Dubravac

Član
Tu od
31 Ožu 2015
Poruka
200
Ja proizvodim breskvu.
Danas kupci preferiraju ove nove sorte koje izgledaju idealno oblikom i bojom. Što se tiče okusa :(sweat): ni blizu ovih starih sorta koje mi nazivamo autohtone.
Kad je zagrizeš neznaš koje je voće, boja mesa neprirodna, a okus, bila ona zrela ili zelena isti.
Ali narod je lud samo mora izgledati dobro, Rijetki koji se razumiju i znaju što je breskva traže stari redhaven ili ove stare sorte.

Za ove što što misle da je nama u BIH tako bajno i da možemo živjeti od poljoprivrede stvarno ću ih razočarati, ili da vam pošaljemo Lijanovića da vas pomogne 3-4 godine.Mada vi imate dosta takvih.

Posljednje uređivanje:

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Mi smo čudna nacija , znaš da nemože spajati kraj sa krajem ali to su tako posebni ljudi , puni svakakve priče da ti mozak stane , a imaš ljudi koji
stvarno imaju novca i on uđe u razgovor s tobom kao da je svaki dan s tobom u štali ili na polju.:icon_pray:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,147
''savremeni proizvođač'' će sve uraditi da napravi ekonomski isplativu proizvodnju , nažalost čak iako to ne želi na neki način je prinuđen jer inače nema računice i slijedi pitanje za opstanak
Problem je kako reče @dubravac u navici potrošača , njemu je bitnije da proizvod zadovoljava estetske norme nego sam kvalitet proizvoda
Mada , moram primijetiti i to već nekoliko puta ovdje ponavljam , narod već počinje da traži KVALITETNO
Takavih primjera je sve više , recimo nedaleko od mene ima dosta jagodara , neuporedivo veća je potražnja za nečijih 50 kila jagode koje ima viška nego njihove , zašto ? Pa zato jer one nikada ničim nisu prskane niti tretirane i to ako kupac zna siguran sam da bira ove zdrave iako su nejednake ili ružne
Znači ja živim na samom rubu gradića i sve proizvoda koje imam viška :krompir,luk,jagode,pasulj,kupus,svo voće , to sve lako prodam po daleko većoj cijeni nego u marketima
Narod ipak prepoznaje domaći proizvod i nešto što nije tretirano hemijom svaki dan kao što gledam mnoge da imaju jedan traktro sa kojeg ne otkačuju prskalicu , pa nemože se sve hemijom nadoknaditi ...............

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Ima nešto što me zbunjuje - prodajem to što proizvedem na tržnici na malo. i već sam nekoliko puta doživjella nešto nad čime sam se zamislila - uvijek ima neka glavica nečega što ima neko oštečenje koje spriječava da to prodam, a šteta je baciti jer je inače sasvim u redu. Ali ne možeš nekome uvaliti, jer na tržnicu dolaze uvijek isti ljudi...
Nije mi jasni o čemu se radi, a svi se žale kako je teško i nema se.

Radi se o psihologiji,danas je sramota uzeti nešto takvo oštećeno(jer će te ekipa koja čeka u redu smatrati sirotinjom)...to se jednostavno tutne u vrećicu bez ikakvih pitanja...

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Kolege,,ja vam se svega nagledam na tržnici. Najviše me ljute "bakice" koje iz trgovine nose povrće, najviše mrkvu, celer, peršin.. a da bi je prodavale kako je to njihova domaća roba!! A ljudi, tj. kupci naivni i vjeruju, najviše uniformi.. kako bi se reklo.. stara bakica.. to sve ona sama proizvodi! Naravno, one imaju 1. klasu svega.. a mi proizvođači, kako nam uspije..

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ma da, u pravu si kada razmislim, ali jednom mi jedna gospođa rekla - pa nećemo valjda jesti gnjilo.
A takav primjer imam i sama u obitelji - ja sam od stare garde, pa kada jabuka ima onu mali gnjiloću, ko pet lipa - ja to odrežem i ostalo iskoristim. Moja kćer ne - ona to sa gnušanjem gleda, i sve takvo fino primi sa dva prsta da nedajbože ne zmaže prstiče, i u smeće.
A nije bila tako odgajana. I onda ne znam šta bih rekla i mislila - il sam ja rođena škrtica ili se nešto gadno poremetilo u poštovanju prema vrijednosti svoga rada. Ili si to proizveo, pa ti je šteta, ili si kupio i platio, pa bi opet trebala biti šteta samo tako cijelo baciti. Ne znam....

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
johabica, ima temptation pravo...ili samo tutneš u vrećicu nakon vaganja (i plaćanja) naravno uz jedan mig okom, ili im objasniš (ko recimo JA) da je bolje da oni (mušterije) to pregledaju, nego moje kokoše...:(giggle):
ako slučajno pitaju zakaj si to stavila u vrećicu, reci:" Zato da vam bude teže za nositi!"

...naravno, osmjeh mora biti od uha do uha...pa i oko glave...

Posljednje uređivanje:

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Narod je poblesavio i tu nema pomoći više, jedino da svi trgovački centri propadnu što je utopija, treba im dobro sve našpricat pa nek jedu oku lijepo i zatrovano.

jandric200

Član
Tu od
9 Velj 2011
Poruka
593
Vuku i preprodaju iz trgov. lanaca na tržnicu masovno . Na početku kad je uvedena fiskalna kasa i inspekcije malo se stalo, ali sad opet muljaju.
Ima 200m2 zemlje, a na štandu proizvoda sa 1 ha zemlje.

Najnoviji postovi

Na vrh