Ne živi se, preživljava se
: Ma mislim na 0 kad se sve zbroji, svi tekući životni troškovi. A ove godine nisam na 0, nego ispod 0. Malo će kukuruz popraviti situaciju, ali nije ništa strašno. Nemam kredit, ali nemam ni novu mehanizaciju, eto, ispala je takva situacija da sam morao potrošiti svaka dva tjedna plaću blagajnice u trgovačkom centru i jbg, tako je kako je, valjda neće više biti potrebno, ali je to povuklo neke druge stvari, da dođeš u situaciju da ne možeš platit vršidbu, pa ti čovjek izađe u susret, da ne možeš platiti sjeme, pa ti i tu netko izađe u susrete. A s druge strane, prodaš nešto, a ne dobiješ novce. Ali to je sve, nažalost, postalo normalno.
Ja ne znam nikoga tko se bavi mljekarstvom a da mu je dobro. Bez zafrkancije. Lješnjaka ovdje ima dosta i koliko čujem, sve se proda na malo. Nisam pobornik sadnje lješnjaka u ravnici pored tolikih brda, ali nitko me ne pita previše... Kukuruz ne bih preporučio, osim za vlastite potrebe. Ajd, izvuče se i od njega nešto, kod nas je dobra zemlja, pa nisu ulaganja velika, ali mislim da ima i dohodovnijih kultura od kukuruza. Osim toga, zauzima parcelu čitavu godinu. Moje je mišljenje da za održivo ratarstvo treba barem 3-4 različite kulture u istoj godini. Uvijek nešto bude loše, a nešto odlično. I pokušati biti maksimalno neovisan u pogledu mehanizacije, to je jako bitno. Perad je ok ako imaš vlastitu hranu i dobro tržište. Ovdje se tov pilića u nekim manjim količinama, 200 - 300 komada po turi, ne isplati zbog velikih farmi koje imaju cijene da te Bog sačuva, ali treba voditi računa da je ovo Slavonija i da ovdje ljudi jednostavno nemaju novaca. Nesilice su druga priča, jaja se prodaju ko luda. Barem kod nas. U plasteničku proizvodnju se ne bih petljao, s time nemam baš nikakvog doticaja, osim što je stari nabavio lukove i hoće da mu napravim neki mali plastenik. Ako si negdje blizu Zagreba ili obale lakše ti je razmišljati o svemu tome, onda možeš svega pomalo i od svega očekivati neku kunu. Samo da dnevno prodaš 200 jaja, zaradio si dnevnicu, pa ti vidi.