sanjin
Član
- Tu od
- 22 Stu 2013
- Poruka
- 610
Siguran samo 600 ili 1600?da ali ako nemas opg mislim da nemozes dobiti poticaj,a ako otvoris opg i nezaposlen si moras svaki mjesec placat mirovinsko i zdravstveno oko 600 kuna
Siguran samo 600 ili 1600?da ali ako nemas opg mislim da nemozes dobiti poticaj,a ako otvoris opg i nezaposlen si moras svaki mjesec placat mirovinsko i zdravstveno oko 600 kuna
Ako nisi u sustavu 600 je. Tj. nesto manje.
Onda to nije ista država.Nisam u sustavu ,ovo je moje rješenje od ove godine,mjesečni iznosi, 655,29 mirovinsko, 218,43 drugi stup, 655,29 zdravstveno, 21,84 zaštita na radu, 74,26 za zapošljavanje.Ono samo 600 kuna je za člana a ne nosioca opg-a ili kakve sam sreće opet me pljačkaju???
Do 01.06. ove godine sam bio u radnom odnosu,u međuvremenu je žena bila član OPG-a.Za prošlu godinu moram platiti dodatnih nekih 1100 kuna dodatno mirovinsko i zdrastveno za cijelu godinu plus 600 kuna poreza na dohodak.Osnovica za doprinose je 4380 kuna,da sam paušalac osnovica bi bila 3120.To izgleda ovako:sada je tako ,prije godinu dana je bilo drugačije,prije dvije godine opet drugačije,prije tri...Valjda je to nešto slično kao što je bilo sa mirovinama,različite godine(ne starosne godine) odlaska u mirovine,različiti obračun mirovine
Danas sam ipak dobil pravnika u mirovinskom.
Obrt se tretira kao dodatni prihod, i trebaju se platiti doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Na moj komentar, da sam prilikom zapošljavanja u firmi trebal odjaviti mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi obrta, dobil sam zanimljiv odgovor.
Ne može se biti osiguran po dva osnova, ali se moraju plaćati doprinosi po dva osnova.
Živjela Hrvatska.