• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Živjeti od poljoprivrede

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
Nisam cuo da romanovska ima jedno janje...ja uvijek po dvoje a drugi i po vise do cak 6(u tom slucaju ne znam kolika je smrtnost).
Imam do 10 ovaca.. nikad ni jedno mi nije uginulo niti je dobilo kakav ljek...jedino sto im se kupi je onaj tocak soli.. sijeno kukuruz i zob te stari suhi kruh.
Te me bas zanima sta oni toliko pojedu da je tako skupo. Ja zitarice proizvedem sam a i da ih kupim cijene su smjesne,samo platim baliranje oko 300bala i to je to.
Moje iskustvo!!!
Uvijek nekome nesto ne pase i samo se ocigledno trazi razlog za nerad,treba pokusati a ne odmah traziti nedostatke.
Ne znam jel netko probao sa kokama koje nose zlatna jaja!

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
Imaš zanimljivo razmišljanje . Tema je živjeti od poljoprivrede a to uključuje i plaćanje zdravstvenog i mirovinskog za najmanje jednog čovjeka . Ako za normalan život jedne obitelji u ovoj državi treba 50000kn.godišnje lako izračunaš koliko janjaca moraš prodat da bi to ostvario . Ta priča o romanovkama me sve više podsječa na nojeve , činćile i ostale egzote .

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
sva sreca da uz teoriju postoji i praksa koja se nerijetko uvelike razlikuje od teorije..a tu razliku sam i ja upoznao lani,isto sam kalkulirao koliko kosnica daje meda,pa toliko paša,po toliko meda i otplati se to taj tren.
onda kad jedna pasa za drugom propadaju,sva sreca da ih nisam vozio jer bi bio u jos vecem gubitku...
naravno jedan dio mene je vjerovao da nije bas sve tako sjajno jer svi bi imali 20-ak kosnica i "prst u uvo"...
mi svi govorimo o potencijalnoj cijeni janjeta,koze,ovce,krave,teleta,meda...a sasvim je druga stvar na terenu.tko ce to platiti?
ljudi su u banani,male mirovine,koji su radili ostali bez posla,koji rade,cuvaju taj novac i ne trose ga na stvari koje netrebaju..
tako da sto mi znaci imati 100 janjaca,20 teladi,1000 litara mlijeka ili 2 tone meda ako ga nemogu prodati..tj mogu nakupcima koji zarade vise od mene,ali to ne zelim..
ima jedan kod mene covjek,koji kupuje stoku i prodaje u dalmaciju..
prica ide ovak,kad nemas kome prodat zoves njega i prodas ga,po cijeni koju on nudi..tako i ja prije 2 god imao odojke,nemam ih kome utrpat i zovem njega,on veli uzimam ali po 15kn/kg,inace su bili po 18kn/kg.ja reko,meni pase,sve bolje nego da ih hranim i da mi pojedu vise nego kaj mogu dobit za njih.i veli on,ali moraju imat do 21kg...reko daj me nemoj hebat...veli ako neces,imam hrpu koji za te pare dovezu i boli ih briga..

e to je problem,ja mogu imati hrpu necega i ravnam se po trenutnoj trzisnoj vrijednosti(to je obicno kod nas stocni sajam u popovaci i kako su cijene bile na sajmu,tako je uglavnom do iduceg sajma cijena) i onda mi dodje krkan koji da samo da proda,makar i po 4-5kn ispod cijene i onda prica kak je dobro uvalio robu...

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Dobro, s time da su ovce ipak, koliko-toliko, autohtone. Ne romanovske, ali ovce u globalu jesu. Pretpostavljam da su ipak lakše za uzgoj od nojeva. Nojeve nismo nikada uzgajali, a ovce jesmo, al ajd. Nisi pridodao trošak šišanja dva puta godišnje. Bolesti je javljaju intenzivnije ako je stado veće, to je normalno.
E sad, s druge strane, ako ih imaš gdje pustiti, neki seoski pašnjak, neki šumarak to je već nešto. Da se mene pita, tako bi se održavali svi melioracijski kanali po poljima, ali me se ne pita.
Da, na moru se potroši dosta janjetine, to stoji. Međutim, treba uzeti u obzir da su ti nakupci uglavnom i lokalni mesari i jedino preko njih se može prodati u trgovačke centre i mesnice jer oni imaju klaonicu i drže tržište. Ostaje opcija traženja restorana kojima ćeš to meso prodati, što i nije nemoguće, samo ćeš morati imati i svoju dostavu, svoju hladnjaču i to se već može izvesti. Treba biti uporan, neće sigurno samo od sebe, morat ćeš jako puno brojeva okrenuti, jako puno mailova poslat, al jbg, neće sigurno nitko doći tebi doma i reći - aj radi nešto ja ću ti platit. Pa, ako misliš nešto tako raditi, olovku i papir u ruke i zbroji, oduzmi i počni zvati...

snupy

Član
Tu od
7 Pro 2008
Poruka
423
Sve je dobro rečeno i u situaciji kad je hrana kod nas skupa prodaja krajnjem kupcu bez posrednika je najbolji izbor . Imoj susjed bi puno bolje prolazio kad bi svojih par stotina litara mlijeka dnevno prodao direktno ljudima . Ali to nosi i dodatne troškove i dodatni posao tako da i ta veča cijena više nije tako lijepa .

Zeljko81Bj

Član
Tu od
30 Svi 2013
Poruka
543
Upravo to,olovka i papir i nema fulanja,al ajmo bit realni.
Imam 200 ovaca,znam posto je hrana i cjepivo,sisam sam,i nisam milijarder a cak imam i trziste.
Isplati se al da je to dovoljno za luksuzirat i nije.
I kvarovi i obaveze i svasta nesto kad podvuces,gle i ovca krepa i omatori i podmladit moras,i strga nogu i neznam ja sta sve ne,ubijam se od posla al guram svakako,bez kredita naravno.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Gunjo1@ u potpunosti te podržavam u ovom poslu sa ovcama i vjerujem da ćeš uspjeti . Morat ćeš biti strašno uporan i marljiv, guraj se na sve stručne skupove, sajmove, putovanja u susjedne zemlje i šire, upijaj njihova iskustva i greške koje su u početku radili. Tako ćeš dobiti puno dobrih i novih ideja. Imate sigurno pročelnika za poljoprivredu u vašem kraju, dogovori sastanak sa njime i prezentiraj mu svoju ideju, oni u odjelu za poljoprivredu svakodnevno dobivaju milion korisnih informacija a nemaju ih kome podijeliti. Investiraj u svoje znanje, javljaj se na sve moguće natječaje ali sa razumom i pameću, riskiraj....jer ne postoji posao koji ako radiš pošteno i predano da ti se ne isplati. Zadrži posao koji radiš tako dugo dok ne realiziraš svoj biznis do samog kraja.
Ja sam sa 34 godine isto tako ušao u posao sa svinjama. Nisam imao ama baš nikakvog kapitala , na tekućem računu mi je bio minus od 30.000 kn . Imao sam traktor Zetor 7911, 78. godište i obrađivao 3 ha zemlje. Svi su mi govorili pa nemoj ići u kredite , zar ne vidiš da svinjogojci svi redom propadaju. Ali ja se nisam dao smesti u svojoj nakani. Radio sam 2 godine po 16 sati svaki dan, 8 do 12 sati u firmi i ostatak doma .Sagradio sam jednu od najmodernijih farmi svinja u HR. Kad su prve svinje trebale ići van, otkupljivač ( Vajda Čakovec ) s kojim sam imao ugovor, mi je ponudio takvu smiješnu cijenu i abnormalno dugi rok plaćanja da sam mislio da ću bankrotirati već u prvoj godini rada. Što sam napravio tada, uzeo telefon u ruke i redom zvao mesare, od Varaždina do Zadra. Danas radim sa 4 mala privatna mesara koji svaki tjedan uzimaju svinje po cijenama prihvatljivim za oba dvije strane. U tri godine rada kupio sam svu potrebnu mehanizaciju, obrađujem oko 160 ha zemlje, troje nas je zaposlenih i dobro poslujemo.
Uglavnom, da ne ispadnem narcisoidan, htio sam ti samo reći da ima i dobrih primjera uspjeha u poljoprivredi, samo moraš u realizaciju svoje ideje krenuti odmah .

I nemoj se bojati kredita, jer krediti od 2 do 4 % uz povrat ulaganja od 50 i više % su fenomenalna sredstva koja jednostavno treba uzeti .

soony-69

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
874
@adonis, baš mi je bilo gušt pročitati ovo gore.Svako dobro i samo naprijed

PS hvala za ono poslano.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Vidim da ste svi dosta mladi, ovaj ruralni razvoj vam je dobra prilika za uhvatiti korak za bolji život u poljoprivredi. Treba to iskoristiti, nikaj nije nemoguće. Kak mi zagorci velimo : manje kukati , pljunuti u šake i primiti se posla :^):
Ova j.b.na politika i bilo koja vlada nam nikad ne bude nikaj pomogla, ak si ne pomognemo sami . Takvog sam ja uvjerenja.

ti si samo jedan svijetli primjer! steta sto nema vise takvih!

Nadam se da bude kroz koju godinu na ovome forumu puno svijetlih priča na ovome forumu. Vjerojatno ih ima i sad puno više...

Posljednje uređivanje od moderatora:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
lijepo je procitati nesto dobro i pozitivno..svaka ti cast i nadam se da ce biti kako i ti kazes vise svijetlih primjera!

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Čuo sam da mi 90 posto janjetine uvozimo, ma idem učit njemački sve mi se više čini da treba bježat iz države na određeno vrijeme.

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Normalno da uvozimo, Argentina, Novi Zeland... Ta je puno jeftinija, tamo odstoji u hladnjači pitaj boga koliko i još par tjedana na brodu i bolje ju prodat kod nas u bescjenje nego ju dat na uništavanje.

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
E ovako mala zabuna je u pitanju... ja nemam namjeru uzgajati ovce(to mi dodje kao hobi ali i kapne nesto),ali sam naveo kao dobar primjer.
Meni kada se ojanje ovce i imam 15 janjadi odjedanput,budem ih sam potovario(ne trebam trgovce) u prikolicu(velika je) i zive ih odvezem te znam kome cu ih prodati(okolica Sibenika). Ja ih prodajem prije 25kg po 500kn sa mojim dovozom i meni je dosta.
Koje se proda kod kuce tim bolje(citaj skuplje).
Tko smatra da janje treba imati 40kg prilikom prodaje...to bas ne prolazi.
Netko je spomenuo sisanje,da osisam ih rucno sa skarama koje sam platio 5KM,da imam vise vjerovatno bih kupio masinu ali i to kosta samo 200eur(a sa istom opet mozes i drugima ici sisati)! Stvar je u tome da svaki stroj donosi novce samo ako tko ima s njim raditi. Meni cak i automobil zaradjuje jer vikedom dok drugi piju i spavaju ja vozim nocnu smjenu po Mađarskoj.. i onda mi jos kazu da sam lud...
MOŽDA
Ja mogu reci da uz svastarenje vezano uz poljoprivredu premasim novce koje zaradim na poslu,i kako adonis kaze posao budem drzao dok ostvarim planirano a to je jos nekoliko godina.
A ovako preko zime placa ide a ja se fino kupam u toplicama,te smisljam kako i sto dalje.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Dvije pasmine imam, F1 linija Topigs ( NIzozemska ) i čista linija Edelschwein ( Austrija ).

Najnoviji postovi

Na vrh