• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Živjeti od poljoprivrede

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
Je ne znam imam malo i ne trebam poticaj...
Znam da je na konja oko 2000kn poticaj.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Je ne znam imam malo i ne trebam poticaj...
Znam da je na konja oko 2000kn poticaj.

Zašto da ne uzmeš ako imaš pravo?

za ovce 10,5 eura u kunskoj protuvrijednosti po grlu za korisnike koji ne prodaju mlijeko i mliječne proizvode od ovčjeg mlijeka, odnosno 8,4 eura u kunskoj protuvrijednosti po grlu za korisnike koji prodaju mlijeko i mliječne proizvode od ovčjeg mlijeka.

(2) Minimalni broj ovaca i koza za koje korisnik može podnijeti zahtjev je 10 grla.

Dakle za 20 grla možeš dobiti 210 eura, nije za baciti.

Posljednje uređivanje:

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Da objavim i ja svoja razmišljanja na ovu temu...
pitam se šta bi bilo da je država omogućila i poticala izgradnju mini mljekara. Da svako drugo selo ima mini mljekaru i prerađuje par tisuća litara dnevno...di bi nam bio kraj.
Ja bi prvi izgradio jednu. Mlijeko bi kupovao od lokalnih proizvođača po 3-3,5 kn a prodavao isto lokalno po okolici. Naravno ne samo mlijeko nego i mliječne proizvode. Na taj način mislim da mi nebi mogli biti konkurencija velike mljekare, jer oni moraju svakodnevo slati kamione iz Zg, pa tamo preraditi i onda opet prevoziti po cijeloj RH. A poznato je da je mlijeko jako podložno kvarenju i zato moraju puno uložit u najkvalitetnija vozila
Također mislim i da bi ljudi radije kupovali mlijeko i ml.proiz. od nekog iz okolice, nego vindijine, dukatove i sl.
Na ovaj način bi se sve mlijeko sa manjih gospodarstava moglo otkupiti, a velike farme nek prodaju i velikim mljekarama

Austija je poljoprivredno možda i najjača u EU, a daleko najveći broj gospodarstava ima prosjek 10-15 krava. i od toga jedna obitelj dobro živi. Funkcioniraju otprilike na ovaj način.

Ali ja kad sam se informiro o tome šta mi sve treba za jednu mini mljekaru, došlo mi je da plačem. pa ni nuklearna elektrana valjda ne udovoljava tolikim propisima. Koliko samo prostorija treba imati za ovo pa za ono, to je strašno.
Zbog toga sam i odusto od krava, ali bi se rado vratio, kad bi ovaj model nekako zaživio.

Evo ako ima netko neku ideju šta bi se moglo poduzeti i kome se obratiti nek napiše.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
A probaj se raspitati da li eu propisi moraju vrijediti i kod nas. Jer tamo je moguće jednu jedinu prostoriju koristiti za više namjena - recimo i za proizvodnju - pakiranje mlijeka,preradu mlijeka u sir,a kada to završiš,samo se mora oprati i možeš nastaviti odmah sa pakiranjem jaja - ili slično. Uvijet je samo higijena.To sam gledala na tv - prilog je bio baš sa jednog austrijskog gospodarstva. Imali su četiri vrste prerade i dorade u jednoj prostoriji.

Bracika

Aktivni član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
248
Ok, hvala Vam. Ali mislim da bi taj problem trebalo rjesiti na nacionalnoj razini. Jer vjerojatno bi puno vise bilo zainteresiranih da je birokracija blaza,tj. Razumna.
Naravno da neke higijenske propise treba zadovoljit, o tom ne treba raspravljat. I nek budu strogi. Al bas da moram imat 8 prostorija, svaku za samo jednu namjeru (za skupljanje mlijeka, za obradu, za doradu,za skladiste,...) to mi nije normalno.
Mislim da cu pokusat kontaktirat ove iz udruge opg-a "Zivot"
Nek pokusaju nekako ispregovarat da prepisemo Austrijske propise i mljekarstvo koje je na aparatima ce vrlo brzo stat na svoje noge. Jer Austrija nema ovako plodne njive kao sto mi imamo..

zumbul

Član
Tu od
9 Velj 2015
Poruka
90
Zanimljiva tema ,zašto se danas kod nas ne može pošteno živjeti od poljoprivrede?

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Zanimljiva tema ,zašto se danas kod nas ne može pošteno živjeti od poljoprivrede?
Jer treba jako puno delat,a mnogima se to ne da...onda je bolje u javnost prodati priču kak je poljoprivreda neisplativa...

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
I neka... Ne treba mi još konkurencije,ima je dovoljno...

zumbul

Član
Tu od
9 Velj 2015
Poruka
90
Ja sam pak mišljenja da nije problem u delanju nego u naplati i zaradi .

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220

Pa zato sto je u ovoj drzavi previse trgovaca,nakupaca,prekupaca,agencija i slicnih biznismena koji bi da zarade vise od samih proizvodjača ne radeci nista.
To im je dozvolila vlast(i crvena i plava) i tome vise ne mogu stati na kraj.

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Uvoz nas uništava, sve možemo proizvoditi, ali trgovci mogu uvijek uvesti jeftiniju škart robu iz Brazila, Argentine, Rusije, Kine..., također je problem naplate onog što se i uspije prodati jer narod nema novca. Lako je poljoprivredniku u Njemačkoj kad ima sve riješeno i još uveze radnu snagu za 3 eura po satu i ne mora ništa ni raditi, tržište osigurano, cijene stabilne, kupovna moć velika, kad to dostignemo tj nikad onda će se moći živjeti od poljoprivrede.

temptation

Aktivni član
Tu od
20 Ruj 2010
Poruka
1,250
Pa zato sto je u ovoj drzavi previse trgovaca,nakupaca,prekupaca,agencija i slicnih biznismena koji bi da zarade vise od samih proizvodjača ne radeci nista.
To im je dozvolila vlast(i crvena i plava) i tome vise ne mogu stati na kraj.
Nitko nikome ne brani da svoj poljoprivredni proizvod proda direktno krajnjem potrošaču...
Uvoz nas uništava, sve možemo proizvoditi, ali trgovci mogu uvijek uvesti jeftiniju škart robu iz Brazila, Argentine, Rusije, Kine..., također je problem naplate onog što se i uspije prodati jer narod nema novca. Lako je poljoprivredniku u Njemačkoj kad ima sve riješeno i još uveze radnu snagu za 3 eura po satu i ne mora ništa ni raditi, tržište osigurano, cijene stabilne, kupovna moć velika, kad to dostignemo tj nikad onda će se moći živjeti od poljoprivrede.
Kako bilo koja uvozna roba može biti jeftinija od one koju sam proizvedeš i prodaš recimo na kućnom pragu?...ili na nekoj atraktivnoj lokaciji putem automata?
Nemaš najma prostora,ne moraš platiti PDV,ne moraš imati fiskalnu blagajnu...
Problem je što svi samo ulažu u povećanje proizvodnje,a nitko ne ulaže u marketing i maloprodaju...

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Već sam napisao da u Sisku na ulazu u Kaufland ima mljekomat al nikad nisam vidio da netko tamo toči mlijeko, svi uzimaju u trgovini, ljudi nemaju novaca ni naviku da kupuju domaće tj od seljaka, većina gleda da uzme nešto jeftinije na akciji.

samko

Dobro znana faca
Tu od
19 Tra 2012
Poruka
1,420
Ljudi još imaju novaca, oni koji rade i umirovljenici i na kraju krajeva poljoprivredni proizvodi su jako jeftini tako da ta tvoja usporedba da nemaju ne stoji. Proizvodi iz poljoprivrede se koriste maltene svakodnevno od svake osobe.

IMa ljudi koji žele i hoće kupiti domaće ali od pravog proizvođača, ne od prodavača u masnom radničkom odijelu u kojem popravlja traktor. ROba se mora prilagodit današnjici, neće se kupci prilagođavat. Pa ja sam počeo preko pola svojih proizvoda pakirati u vrećice i prodaja je skočila, a ostali me kopiraju. Treba držat jebeno visok nivo čistoće, urednosti i nekoj kontinuiranoj proizvodnji.

Puno trkeljanja a sve se svodi na jedno ako radiš kako treba, i budeš skroman s cjenom, od poljopivrede moraš preživjeti, kasnije možda i živjeti.

A kad neko napiše lagano je onima u njemačkoj itd. Pa nije njima palo s neba ništa i tko nam kriv što kupujemo njemačke aute, traktore, strojeve i slično. Što ne kupujemo u hrv. firmi? Nešto se izvrnilo u mentalitetu eto što i postali smo tranzitna zemlja.

Najnoviji postovi

Na vrh