Da objavim i ja svoja razmišljanja na ovu temu...
pitam se šta bi bilo da je država omogućila i poticala izgradnju mini mljekara. Da svako drugo selo ima mini mljekaru i prerađuje par tisuća litara dnevno...di bi nam bio kraj.
Ja bi prvi izgradio jednu. Mlijeko bi kupovao od lokalnih proizvođača po 3-3,5 kn a prodavao isto lokalno po okolici. Naravno ne samo mlijeko nego i mliječne proizvode. Na taj način mislim da mi nebi mogli biti konkurencija velike mljekare, jer oni moraju svakodnevo slati kamione iz Zg, pa tamo preraditi i onda opet prevoziti po cijeloj RH. A poznato je da je mlijeko jako podložno kvarenju i zato moraju puno uložit u najkvalitetnija vozila
Također mislim i da bi ljudi radije kupovali mlijeko i ml.proiz. od nekog iz okolice, nego vindijine, dukatove i sl.
Na ovaj način bi se sve mlijeko sa manjih gospodarstava moglo otkupiti, a velike farme nek prodaju i velikim mljekarama
Austija je poljoprivredno možda i najjača u EU, a daleko najveći broj gospodarstava ima prosjek 10-15 krava. i od toga jedna obitelj dobro živi. Funkcioniraju otprilike na ovaj način.
Ali ja kad sam se informiro o tome šta mi sve treba za jednu mini mljekaru, došlo mi je da plačem. pa ni nuklearna elektrana valjda ne udovoljava tolikim propisima. Koliko samo prostorija treba imati za ovo pa za ono, to je strašno.
Zbog toga sam i odusto od krava, ali bi se rado vratio, kad bi ovaj model nekako zaživio.
Evo ako ima netko neku ideju šta bi se moglo poduzeti i kome se obratiti nek napiše.