iwanho
Iskusan lik
- Tu od
- 30 Lis 2008
- Poruka
- 8,621
Ja oko tih inverznih mjenjača pisao sam ja na više temah puno dosta i stvarno se na inženere tu i tamo tako ljutim,da bih jim mogao satrati sve ruke i noge.
Umjesto preračunjavanja koliko brzina naprijed i koliko nazad, umjesto da na izhodu vratila iz kučišta mjenjača nabacijo jedan par zubčanika ,koji okreče čitave možne brzine u kontra smer i zbrke ti je konec.
Tako jednostavna stvar ,a ne----oni zeka peka,kao kaže GROF i ljutijo mene i sebe i sve žive ljude. I nakon svega za ovo izi opcijo invertera mi poskupijo cjeno do neba. Naravno ,da se ljutim.
Neznam radnog območja brzin kod 835 TS u naprijed i nazad,a jedni mjenjači 8+4 su konstruirani tako,da okreneju u nazad sve brze brzine i tako možeš uključiti nazad sve sa jedno polugo,jer je 2 brza istobrza kao 2 hod nazad.
Tako je kazao sretan vlastnik jednog Pascualija 40 ks.
Kod AC-ja nije tako kod mjenjača 8+4.Njemu trebaš k hodu nazad mjenjač staviti u jedno brzino više,da dobiješ tamo negdje slično brzino kretanja.
primjer:
2 brza slična 3 hodu nazad
i trebaš vučt uvijek obadvije poluge
Kaži mi,koji mjenjač stvoru buku,kao ti kažeš?U svih stupnjeva prenosa ili samo u jednoj?malo popričaj.
Reider gotovo u potpunosti se slažem s tobom u dijelu koji sam označil.
Kaj se tiče izbora brzine za rikverc, ona ne mora uvijek odgovarati onoj za naprijed, nek to ovisi o trenutnoj potrebi. S obzirom na to da su u novijim getribama obično sinkrinizirane brzine unutar grupa, a ne prelazak iz grupe u grupu, brzine bi trebale biti tak raspoređene da radne zadovoljavaju potrebe na njivi i u šumi, a radne za transport. Dakle 6 radnih i 6 brzih za transport, s ti da 1. brza mora imati snage pokrenuti opterećen traktor na blagoj uzbrdici. Smatram da bi to za traktore s 35 do 40 KS bilo cca 9 do 10 km/h.
Moja razmišljanja (bez puzajućih brzina):
Spore (radne)
1. 1,5
2. 2,5
3. 4,0
4. 5,5
5. 6,8
6. 8,0
Brze (transportne)
1. 9,5
2. 12,0
3. 16,0
4. 22,0
5. 30,0
6. 40,0
Za rikverc je dovoljno 6 brzina i to ili spore ubrzati za 66% ili brze usporiti za 66%, ovisno što je konstrukcijski lakše riješiti. Na taj način dobijemo dovoljno brze rikverce ako radimo u petoj ili šestoj sporoj (radnoj), a za ostale upotrijebimo obadvije ručice.
Najveća brzina od 40 km/h se možda nekome vidi prevelika za tu snagu, ali ona služi prvenstveno za transport neopterećenog traktora.