vlč.puknuti
Iskusan lik
- Tu od
- 14 Svi 2008
- Poruka
- 23,636
U ponedjeljak nisam mogel upaliti auto (Golf V 1,9 TDI) koji je od nedjelje ostal vani pod nadstrešnicom. Akumulator je stariji. Još prije godinu dana je slabije vrtel anlaser, ako auto nije bil 10-ak dana vožen. No kad je vožen barem jedanput tjedno i garažiran, palil je bez problema. To je jedan od razloga zakaj sam kupil Ultimate Speed (Lidlov jeftini punjač).
Kod pokušaja paljenja u ponedjeljak je normalno zavrtel, ali motor nije primil. Prvo mi je pala na pamet mogućnost problema s gorivom. Drugo verglanje je bilo presporo pa sam odustal. Spojil sam punjač Ultimate Speed (iz Lidla) i probal ponovno nakon 3 sata punjenja. Ponovilo se isto kaj i prije. U srijedu sam skinul akumulator, odnesel ga u garažu i spojil punjač. Prilikom spajanja pokazal je 12,6 V napona u akumulatoru. Nakon nekoliko sati punjenja napon je porasel na 12,9 V i punjač se isključil, odnosno prebacil u neki drugi mod (više nije signaliziral punjenje treptanjem ikonice akumulatora). Slijedeće jutro je pokazival napon od 13 V, a trenutno pokazuje napon od 13,3 V. Sve te vrijednosti se prikazuju na displeju punjača.
Do koje vrijednosti bi normalno trebal rasti napon ako punjač bude prikopčan još 2 dana (čekam toplije vrijeme da se "odmrzne" eventualno "smrznuta" nafta)?
Bi li bilo dobro da kod slijedećeg pokušaja odmah kablovima dodatno spojim drugi akumulator (traktorski koji je izvađen iz traktora)?
Jel možda još bolje kablovima spojiti akumulator iz drugog auta koji je upaljen?
nisam baš siguran ali mislim da golf te generacije ima softwersku blokadu da ne pušta gorivo ako se radilica ne vrti 200 ili 250 okretaja :icon_mrgreen: