• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumlatorski punjači i starteri.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
hvala svima na savjetima..
eto ja bi onda prvo ipak kupio akumulator novi..
ovaj pali preko ljeta..ali ocito je ovaj neispravan kad sad ne pali..
pa da onda drugu stvar pitam..tj. da mi preporucite marku akumulatora i snagu....?
kupio bi onda ajmo reci jaci akumulator za imt 560...
sta je onda najvaznije gledati ampere ili ampersate...?
lp
Kupi ako imaš dovoljno raspoloživog novca, najveći koji stane u spremnik, sa što više amper sati (Ah) dakle sa što većim kapacitetom. On ti kao takav bude mogao dati i više ampera u jedinici vremena. Konstruktor se s dimenzijom kutije pobrinuo da ti akumulator bude dovoljan da dugotrajno pali ispravan motor, ne brini oko toga. To je provjereno.
Koji akumulator - onaj za koji dobivaš najdužu garanciju, dakle recimo od 3 godine, a ako ti nude dva tri slična akumulatora po cijeni i Ah uzmi onaj koji je poznatija robna marka. Ne mogu ja ni sebi zadati bolje kriterije od ovih, vjeruj mi.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,074
Nisam ja tebi ni rekao da si gugl majstor , tako da molim malo obzira , to što ti i ja imamo suprotna ili različita mišljenja to je dobro.

Da , dobar akumulator u dobroj mašini sa svim ostalim komponentama koje se nalaze u vozilu mora ( ili morao bi) da pali to vozilo u temperaturno predviđenom opsegu predviđenom od strane proizvođača , ali nije to baš tako , bar kod mene i u okolici.

Kada pričamo o startovanju , nemoj molim te da pretjeruješ , pričamo o razumnim naponima (bar ja vidiš da pominjem često 15V a ne više) , i taj napon padne pri startu pa onda meni ispadne kao da dramatizuješ sa štetom po kolektor,četkice,spojeve i ostalo.
Veću štetu alnaseru pravi pad obrtaja usled preopterećenja ako nema dovoljno struje.
Ako ti dramatizuješ ''na jednu stranu'' evo ja ću na drugu , šta se dešava sa rotorom i ostalim komponentama alnasera ako dadnemo struju u njega a njegova izlazna osovina stoji , pa makar to bio i dosa puta manji napon od predviđeniih 12V??? Opet će struja da ga ubije k'o zeca jer je tada po meni u skoro pa kratkom spoju.



Imati starter je jako dobro i korisno za onoga ko može da ga priušti iako je to stvar koja ti tek nekoliko puta godišnje treba pa makar to za nekoga bio i fetiš , bolje takav fetiš nego bezbroj drugih beskorisnih stvari u našim životima koje imamo a zaboravljamo.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Koliko vidim da se puno mudruje sa upotrebom startera, onda je drugo rjesenje,
elektormotor snage oko 5KW sa reduktorom koji usporava na 100 do 200 okr/min ( zavisi koji traktor, brzi ili spori kardan ili pak zetor), sve to na kolicima, privuces do traktorskog vratla nazad (kardan)spojis kardanaom na kardan, vratilo traktora pustis da vrti u odgovarajucem smjeru, pokrenes elektro pokretacem, pustis kuplung kardana da pomogne i startuj do mile volje,
Ovaj agregat ako bi imao izlaz oko 300 Okr /min kardana bi mogao osi pomoci u startu, pogoniti lakse traktorske prikljucke, krunjac, mlinovi, cjeopaci itd, da se postedi traktor.

za pomoc je ok i ovaj, http://www.olx.ba/artikal/22593497/ispravljac-starter-12-24-v/
 
Posljednje uređivanje:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
787
Bez ampera :fiery:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=cC31G-Ks_Hk[/YT]
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,747
savoris
Točno, krivo si si protumačio što sam mislio i napisao; nisi ti meni rekao da sam ja gugl majstor i nije meni to ovdje napisao ni nitko drugi, ja sam samo usput napomenuo da točno znam što pišem, jer nisam gugl majstor, da se ne bi netko uzaludno trudio svrstati me u tu kategoriju, okončajmo sada ovaj dio rasprave i stanimo na tome.

Možeš ti pisati što ti je volja, a ja tebe uvjeravam da nema te niske temperature kod koje nisam morao paliti koje kakve krntije ili strojčine. Mladost ludost, imao sam prije tridesetak godina i svojega fiata 850 sport cupea, krntiju, napravljenog od druga dva auta, društvo mi ga je posprdno zvalo Lunohod. Bilo je vani minus 27, izašao sam van okrenuo ključ i motor je veselo brundao, a što je najvažnije dobio debelu okladu.
NEMA SMISLA da sad elaboriram koliko puta na vojnim poligonima, na debelim minusima palio u gotovo normalno nezamislivim situacijama, dok su vojnici ispraznili akumulatore, jer su se recimo satima grijali na Webasto grijače... ti su uvjeti jaaaako slični kraju u kojem pretpostavljam da ti živiš, kojeg si spomenuo.
Tvrdim da samo treba biti dobra kompresija, ispravno podešeno paljenje, dobar anlaser i akumulator, ako je dizel dobar grijač i nema da motor ne bude kresnuo :)

I ne, ja ti ništa ne dramatiziram, imam previše svakakvog iskustva i točno znam kakve se sve situacije mogu dogoditi sa bilo kakvim anlaserom, akumulatorom, baterijskim preklopnikom 12-24 itd.

Kad bi mogli staviti na hrpu sve anlasere koje sam popravio za malo više od 40 godina radnog staža što misliš koliko bi ih bilo? Kada bi samo imali na jednoj hrpi sve rotore koje sam morao ponovo lotati dok su izbacili zin / lem, bilo bi ih ohoho.

S ovime tvojim tekstom se slažem slično sam i ja napisao: copy-paste
Imati starter je jako dobro i korisno za onoga ko može da ga priušti iako je to stvar koja ti tek nekoliko puta godišnje treba pa makar to za nekoga bio i fetiš , bolje takav fetiš nego bezbroj drugih beskorisnih stvari u našim životima koje imamo a zaboravljamo.
završetak copy-paste
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Bolje od svih nabrojanih stvari je imati nekakvu šupu i dosta dugački dol i nema da ne upali :icon_fU:.
 

rudamaca

Aktivni član
Tu od
6 Ruj 2007
Poruka
488
U zadnjih tjedan dana omjer je dvadeset koji neće prema dva koji pale .Od ta dva jedan je bio na granici . Kombinirke, traktori, viličari ,kamioni . Neki obrtnici ,cestari , trgovački lanci , šumari .
Baš danas velim gazdi da stavi kontrolno brojilo pa punimo kolko ko hoće.
 

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
savoris
Tvrdim da samo treba biti dobra kompresija, ispravno podešeno paljenje, dobar anlaser i akumulator, ako je dizel dobar grijač i nema da motor ne bude kresnuo :)
završetak copy-paste

Tu si u potpunosti upravu, kod mene je zadnjih mjesec dana u par navrata bilo -30 u jednom navratu i -33 i mada mi auto ima prek 200 tkm pali svaki put greške a to kaj neke druge stvari ne rade normalno na tim temperaturama to je druga priča :(grin): BTW sječam se tih -27 jer sam tad išao u školu ( MEC) i vozio 5 km na automatiku do vlaka a gas sajla mi se smrzla pa nikak stati.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
možda bi bilo dobro imati taj starter , i koristiti ga kod ispravne instalacije ...da se ne ubija acu i anlaser ?
 

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
danas sam probo upaliti traktor uz pomoc auta koji ima aku od 95A...i nisam ga upalio..
slabo vrti...
a znam da je ovaj aku u autu nov...
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
1. kod takve egzibicije treba poštene kablove , znači min. 25 kvadrata
2. k njima treba i poštene klješta , 400- 600 ampera
3. auto mora raditi , nekad je bolje pričekati 2-3 minute da auto "probudi" aku na traktoru, na hladnom je velki unutarnji otpor
4 , za test daj si truda i zamjeni acu auto-traktor , ako bu bolje vrati se na prvi korak
5 . ako ne bude bolje nakon verglanja prepipaj spjeve od klema , acu , plus-minus kleme , vodove do anlasera , ako je negdje toplo javlja se pad napona ...
6. ako je to sve OK , anlaser je kaput
 

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,429
Verovatno su ti kablovi premalog presjeka pa premalo povuče prek kablova,za takve stvari treba što veči presjek da zavrti kak treba.
 

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Što deblji kablovi, jaka kliješta sa premoštenim kontaktnim površinama i po mogućnosti da su spojevi zalemljeni jer se često desi da spoj oksidira i možeš ga hebat.
 

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
Juce posudio auto da odem kupiti disk plocice za svog auta, jer sam na svom radio kocnice, na pola puta do trgovine stane auto, smrzla nafta, pregurama ga u dvoriste gdje ima kamion, zamolim vlasnika da ga spojima na kamion, jer je ovaj aku na autu vec bio prazan. Kad smo spajali bilo mi na umu da pripazim na napon posto su dva akumlatora 24V, i onda ovaj vlasnik kamiona jednu klemu stavi na plus drugu na masu , saiju kamiona, ja lagano stavljma keleme na auto i vidim puno iskri, kaze on samo stavi, kad ja provjerim on stavio na 2, srecom nista nije stradalo, radi se o golfu IV, nakon 10 sec verglanja upalio je.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,553
Ja imam ovakav punjač, a kao starter sam ga koristio samo jedanput. Može puniti akumulatore od 12 V i 24 V (ima mogućnost brzog i normalnog punjenja).

F0x58EP.jpg
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,647
Može. No, mora se paziti da napon akumulatora ne prijeđe 7,8V, jer je to punjenje konstantnom strujom, a ne naponom.
Žarulja može biti 12V, a povežeš oi paralelno, ak je struja premala.
Za to ti je najpogodnija žarulja od fara.
Kombinacijom spajanja možes dobiti 4 vrijednosti struje punjenja.
 

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,441
4 vrijednosti sa kombinacijom spajanja i zaruljama 6 i 12V ili jednakom zaruljom?
Stavit cu 12V ako je tako sigurnije. Nije mi problem ostavit ga duze vrijeme na punjacu.
 

goran007

Član
Tu od
12 Sij 2014
Poruka
81
pozdrav...
kupio sam novi akumulator neki dan..i upalio je..iako je bila zima...
danas sam htjeo upaliti i nece da vrti...
onako jedva...ali nedovoljno da upali...
i onda sam provjerio filanje i evo slika...pa jel moze neko reci jel to dobro...
u leru zna i oko 600 okretaja je na cca 14 V
a na 1000okrwtaja cca 18v







 

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
6,022
Preko 14 nikako nije dobro,i to može oštetit akumulator..Na tako velikom punjenju on se počne kuhat i isparava tekučina iz njega,kad nestane tekučine čelije se spoje i ka-bum..

Otišao regler na alternatoru najvjerojatnije..
 

Najnoviji postovi

Na vrh