mikula
Aktivni član
- Tu od
- 5 Ožu 2008
- Poruka
- 348
Sam podatak o startnoj struji je više marketinški trik, jer se navode podaci za više takvih struja.
Postoji podatak za CA (Crank amperage), koji je veći i piše velikim slovima, a postoji i CCA (Cold crank amperage), koji definira struju na niskim temperaturama. Ta je struja manja (s padom temperature raste unutarnji otpor akumulatora) od CA, ali zapravo puno više govori o akumulatoru.
Ovdje se akumulatori prodaju isključivo samo s CCA specifikacijama tj. bez kapaciteta (barem ja nisam našel) btw. točni naziv je cold cranking amps i govori koliku maksimalnu amperažu može dati na 0 F/ -18 C u vremenu od 30 sek. dok CA (negdje označavaju kao MCA - marine cranking amps) daje isti podatak ali kod temperature od 32 F / 0 C.
Moja iskustva s akumulatorima su svakojaka nekad sam kupil taijansku Activu dok se tek pojavila na našem tržištu i na fergaču je bez problema zdurala 9 ( DEVET ) godina i to je najdulje kaj sam imal akumulator, nakon toga sam kupil po podacima isti model i trajala je točno dva mjeseca duže od garancije. Po meni najbolje kaj se more kupiti su Optima gel ali koštajuuu , naime kod brata na caseu 5120 je 55 Ah radio bez greške punih 6 g. i s njime je traktor prodan, bez obzira na premali kapacitet nikad pa ni po največoj zimi nije bilo problema ni nakon dužeg stajanja