• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Akumulatori

• Temu pokrenuo dgeceg
  • Datum prvog posta

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Re: akumulatori

Prolistal sam cijelu temu u potrazi kako prepoznati akumulator u koji se dolijeva voda od onoga bez održavanja.
Ako ima čepove, zna sa da se dolijeva. Također se nakon isteka garancije dolijava onaj koji imačepove prekrivene naljepnicom. Na autu sam imal onog sa zelenim okom i taj se nije dolijeval.

Na traktoru imam ovaj model Varte. Ima neku plastičnu ploču odozgora. Nisam siguran smijem li je pokušati skinuti ili bi nasilnim skidanjem oštetil akumulator. Na proljeće bude star 3 godine i do sad nije bilo nikakvih problema s paljenjem. Traktor kroz zimu ne radi i upalim ga tek nekoliko puta te ostavim da radi nešto više od sat vremena pri oko1500 okretaja (lergas ja na 1000, a maksimum na 2600).

Mogu li nekaj popraviti u redovitom održavanju?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

link ti ne valja

ne zaljevaju se samo gel akumulatori ( tu ima nekih podvrsta , ali nebitno)ali oni nemaju nikakvu mogučnost doljevanja osim ako ne probušiš rupu , i vjerojatno toga nemaš

ako su čepovi teže dostupni to je samo zato da te uhvati strah od otvaranja i kontrole ..pa ti rikne jer voda nestane
zeleno oko također nije ništa drugo nego porez na budale

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Sorry, linkal sam na pdf brošuru, a ona je automatski pohranjena na komp.
Evo pravi

Taj koji je imal zeleno oko je bil cijeli zalijan. Kad je oko potamnilo bil je gotov.
Na autu imam sličan model, odnosno ima jednaku ploču. Ako nebu jasno bum sutra poslikal obadva.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

ma oko ti nije niš nego kuglica , i oko pocrni kad nestane vode(kuglica padne) .

a tu ima nešto oko matrijala ploča , današnja akumulatora manje traju radi tog matrijala ..ali laički rečeno ne "troše " vodu , prije smo doljevali vodu 3-4 put godišnje , danas to ne treba raditi radi tih matrijala , ma odavna sam to čitao negdje , proguglaj ako te zanimaju dealji

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Akumulatori b.o. imaju uglavnom puno veći spremnik elektrolita iznad ćelija. I to je sve.
Svi ovi imaju poklopce koji se lakše-teže skidaju.
Ali ponekad ih je bolje ne dirati, jer ak se aku ne prepunjava (naponom većim od 14,4V), nema ni elektolize, odnosno gubitka vode.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Zahvaljujem obojici.

Nakon svega pročitanog, zaključil sam da akumulator ne pokušavam otvoriti, a pomoći mu najviše mogu utopljavanjem u zimskom periodu i povremenim dopunjavanjem.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ma nu , čitaj
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.hr/2014/04/magicno-oko-lampica-sta-god-da-je-to-je.html

ovo je dio c/p s gornjeg linka

Nebrojeni su načini kako fabrike različitih proizvoda na različite, veoma "inventivne" načine varaju običan narod. Kako se ljudi "zaluđuju", a što je još gore taj narod i poveruje u tako nešto. Da ne bi sve to baš tako bilo, kako su razne fabrike i proizvođači planirali, ja ću dati svoj doprinos. Bar u okviru mog znanja i interesovanja.
Kad se kupi akumulator, mislim na nov, ne zna se, manje-više, šta je unutra. Znaju se osnovni električni podaci, kapacitet i startna struja. Neke farbrike navedu i tip ploča unutar akumulatora. Tu se misli da ako se obe ploče, pozitivna i negativna, sa kalcijumom, onda na kućištu piše "Ca-Ca". Ili ako je navedeno da je hibridni, onda se misli na "Ca-Sb". Obično je ovaj drugi tip onaj klasičan koji mora da ima održavanje i da se doliva voda. Naravno, i onaj prvi ima održavanje, samo što on ima smanjenu potrošnju vode. Mada, to je neka druga tema.
Zašto su u poslednjih 20 godina najzastupljeniji kalcijum akumulatori? Zato što oni, u odnosu na stare sa antimonom i malo savremnije sa kalcijum-antimonskim pločama, imaju nekoliko puta smanjenu potrošnju vode (nekih osam puta). To je odlično za (većinu) današnjih vozača, staviš akumulator i ne razmišljaš o njemu, ne puniš ga nikad, ne dolivaš vodu... Ma, divota!!! Samo što se nigde ne navodi da su stari antimonski akumulatori bar za duplo dugotrajniji od kalcijumskih. Sem na ovom mestu, na ovom blogu.

a sad i mene uhvatilo googlanje , iwanho ..ovo je txt za tebe
http://akumulatori-desulfatizatori.blogspot.hr/2016/04/sta-je-dobar-punjac-akumulatora-ovaj.html

Posljednje uređivanje od moderatora:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621

Puknuti, hvala na trudu.

Oba linka su korisna. Na moju žalost (neznanje ruskog) onaj tekst na ruskom mi je i dalje ostal nepoznanica.

Za svo akumulator sam poslal upit u CIAK. Oni su izgleda ovlašteni serviser za Vartu. Već sam dobil odgovor.
Citiram:
"To su akumulatori bez održavanja i nema potrbe nadolijevati elektrolit, a i nema mogučnosti za to.
Takav akumulator, ako je uredna instalacija na vozilu ne gubi elektrolit.
Gubi ga u slučaju ako dinamo ili alternator prepunjava akumulator, tj. Ako po jenom akumulatoru alternator puni više od 14,5V primjer 18V ili više , tada se akumulator pregrijava i iz njega izlaze pare elektrolita i on biva uništen zbog greške vozila."

Kaj reči nego da sam dobil očekivani odgovor, u neočekivamo kratkom roku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480

Štos je u tome da se akumulator na vozilu samo dopunjava a ne napuni.
Punjenje na 14,4V (2,4V/ćeliji) ne napuni akumulator, ali niti ne dozvoljava razvijanje plinova.
Potpuno punjenje ide do 16,2V (2,7V/ćeliji) i to navedeni ruski punjač omogućuje.

Posljednje uređivanje:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953

Na proljeće bude star 3 godine i do sad nije bilo nikakvih problema s paljenjem. Traktor kroz zimu ne radi i upalim ga tek nekoliko puta te ostavim da radi nešto više od sat vremena pri oko1500 okretaja (lergas ja na 1000, a maksimum na 2600).

Mogu li nekaj popraviti u redovitom održavanju?
Možeš, preko zime skini taj akumulator i pospremi ga na toplije i suho mjesto, od vanjske nadstrešnice ili garaže. Obriši mu kleme suhom krpom, po potrebi "okreni polove da skineš oksid" sa vodobrusnim šmirgl papirom i ponovo ih premaži s uljem ili sa tovat masti.
Akumulator ti bude zahvalan, a ti zadovoljan.

(Ispravan akumulator, na ispravnom generatoru i regulatoru, s dobro napetim remenom, kod redovne eksploatacije ne treba nikada puniti sa vanjskim punjačem. "Gotovo da mu ne treba ni dolijevati destiliranu vodu", iako ovo čitaj s rezervom. Treba, ga puniti s punjačem ako ga se nekontrolirano isprazni ostavljenim upaljenim svjetlima, dugim verglanjem kod startovanja neispravnog motora i slično. Ne treba se bojati ako se napuni na samo 14V on bude veselo kresnuo, a poslije si ga regulator napona od generatora bude "porihtao".)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Jutros dojdem v garažu i prvo mi padne u oči da gori pozicija na autu. Otvorim vrata, hoću ugasiti svjetlo, a prekidač je već na nuli. Onda sam skužil da je uključen lijevi žmigavac pa kad nema kontakta gore lijeve pozicije. Bilo mi je čudno kak navečer nisam primijetil da svijetli, a onda se pojavil mačak. Mala zloća se skrila u auto. Sreća kaj mu nije bilo kaj drugo sila.
Probam verglati, ali nema snage. Prvo sam mislil iskoristiti kablove i vužgati uz pomoć drugog akumulatora, ali sam se onda odlučil posuditi punjač (onaj iz Lidla). Nakon cca 7-8 h se upalila zelena lampica na punjaču. Akumulator je uspješno napunjen, kresne ko šus. Nadam se da mu je to punjenje čak malo pomoglo. Naime primijetil sam da nakon mirovanja od 10-ak dana malo sporije vrti anlaser.

Prilozi

• WP_20161108_12_05_27_Pro[1].jpg
    WP_20161108_12_05_27_Pro[1].jpg
    33.8 KB · Pregleda: 92
  • WP_20161108_12_05_03_Pro[1].jpg
    WP_20161108_12_05_03_Pro[1].jpg
    31 KB · Pregleda: 91

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Moj takav punjač ima displej i voltmetar :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Puni strujom od 3,5 A. Vlasnik ga je kupil zbog punjenja gel akumulatora na motoru.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
ja imam isto onaj s displayem i voltemtrom iz lidla. Znao mi je pra mjeseci motor bit prikopčan na njeg. Sad više nemam motor pa je većinom traktor prikopčan :)

odli8čna stvar

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Kod punjenja sam otpojil kleme s akumulatora. Jel to nužno?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Nije nužno ali je pohvalno.
Isto ko i čepove (ako ih akumulator ima) skinuti.

Gledam danas isti takav punjač za 300 i neku kunu, več sam bil u iskušenju da ga uzmem ali ovaj put nisam. Možda drugi put.

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Takve punjaće mi imamo na poslu za punit el. liftove samo su drugačije složene kleme, tj složeno je kao da bi prikopčaval aku bateriju na punjač.
P. S. Oču reć, imali smo dva, ali je netko valjda videl drugu namjenu pa je jednog popalil.

Poslano sa mog LG-E440 koristeći Tapatalk

Na vrh