• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Nisam na to mislio ( ni neznam kako to paljenje izgleda) , pretpostavljam da oni imaju regulaciju napona posle generatora ? Ili možda griješim

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
fotografija0427.jpg

evo na primjeru ove slike sa interneta kako izgleda, doduše nije od skutera nego tomosa

tijelo se šarafi na "masu", a na ovu stopicu ide žica iz generatora i odatle dalje na potrošače

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Od kineskih skutera je drugačiji taj modul i radi drugačije od ovoga tomosovog , bar mislim , nisam siguran

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
To je od APN-a 12 voltni ima još jedna vrsta sa više žica .izmjenični su .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
fotografija0427.jpg

evo na primjeru ove slike sa interneta kako izgleda, doduše nije od skutera nego tomosa

tijelo se šarafi na "masu", a na ovu stopicu ide žica iz generatora i odatle dalje na potrošače
vjerojatno je to primjer regulatora koji radi kratki spoj i tako "održava" napon , samo morate znati da je tu generator na granici snage i nema tu "viška " za pretjerano zagrijavanje ili oduzimanje snage motoru

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
mislim da jest na kratki spoj
generator na tomosu je 12V 50W, a na ovakvom regulatoru piše iskra 12V 60W
prednje svijetlo je 25W, nazad pozicija 5W
postoje i tomosi koji imaju žmigavce sa istim takvim generatorom tj. paljenjem
mogao bi se iskoristit tomosov blok sa paljenjem kao generator uz malo mašte tako da bi se mogla napravit komplet instalacija na motokultovator s tim djelovima za malo para

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Za 250 kn sam kupil kompletno paljenje 12v /50w sa reglerom i automatom za žmigavce prednja sijalica 35w pozicija 5w štop 21w i žmigavci 10w naizmijenično i ima dosta struje za sve ili pojedinačno tak da funkcionira dalo bi se uglazbiti .

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
To apenovo paljenje jače nego Đerdap i Hooverova brana skupa

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Puknuti pa bar za tebe ne postoji nemoguče ako ubaciš cinšpulu ostalo može i negdje vani :drink:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Za sutra imam zakazano bolovanje, moram se odmoriti za prekosutra jer je onda sveta nedelja i niko pametan ne radi

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Muhač alternator se ipak nekako popravi ali kod tebe čudni su putevi nebeski :icon_rofl:

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
vjerojatno je to primjer regulatora koji radi kratki spoj i tako "održava" napon , samo morate znati da je tu generator na granici snage i nema tu "viška " za pretjerano zagrijavanje ili oduzimanje snage motoru
Jel takav regulator "održava" napon samo na izmjeničnoj struji kao što je paljenje od mopeda ili "mu je svejedno" tj. može li regulirat istosmjernu struju?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
pozdrav svima
imam pitanje
dakle,na traktoru mi je prestao punit alternator
najprije je samo slabo svjetlila žaruljica od punjenja,kasnije je skroz jako svjetlila,a na kraju je prestala svjetlit nije svjetlila ni na kontakt,falila joj je masa,zamjenio sam regler sa četkicama i sad puni na većem gasu 14.6 v,dali je to ok,ili je prejako?radi se o iskrinom 14v 33 A
drugo pitanje
nisam siguran,ali čini mi se da je bio mjenjan prije nekih godinu dana ali nisam siguran pa mi se čini da je nekako prebrzo otišao,naime četkice mi izgledaju kao ove na novom
dali bi se moglo šta na starom popraviti pa da ga imam u rezervi?
regler je marke cargo,novog sam platio 100 kn,dali je to realna cijena?
hvala svima koji mogu pomoći

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Da, to je realna cijena za područje Istre. :(angel):
Kak vi turistima utrapite pivu za 25 kn, tako i dijelove imate po 3x3 tarifi

http://www.trgo-agencija.hr/regler-14-5v-stari-tip-donner-230032.aspx

31,20 kn.... nije Cargo ali je isto. Što ne znači da je Cargo bolji.... :icon_anal:

Ček... :icon_rolleyes: ti bi popravljao regler ili stari alternator?
14,6 volti je super... stari regler nemaš što popravljati. Možda staviti nove četkice za 18 kn... a cijeli regler je 32.

Osim ako je Bosch... njima ja lemim nove četkice.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Nemoj sve istrijane trpati u isti koš,ako neko želi popiti pivu na terasi na moru,neka bude spreman to i platit a imaš u istri pive i za puno manje novaca,regler sam uzeo od autoelektričara pa mi se čini da me oderao
mislio sam ako je u pitanju samo koja dioda pa da se samo to zamjeni,kako ih ispitat?četkice su ko nove

Posljednje uređivanje od moderatora:

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Nemoj sve istrijane trpati u isti koš,ako neko želi
popiti pivu na terasi na moru,neka bude spreman to i platit a imaš u istri pive i za puno manje novaca,
regler sam uzeo od autoelektričara pa mi se čini da me oderao
mislio sam ako je u pitanju samo koja dioda pa da se samo to zamjeni,kako ih ispitat?četkice su ko nove
Ne trpam sve istrijane u isti koš, radio sam dosta po Istri i poznata mi je razlika između Po-lee, Uu-maga ili "pod Uč'kun" :(party):

Citirani post.... ovo povečano ti dođe na isto.

Ja ti ne bih računao 100 kn. Uzeo bi ti 132.... tako mi je lakše računati :icon_thumright:
Samo se stavi 1 ispred ulazne cijene :icon_fU:

Da... samo bi svi diode mijenjali - uvijek su krive diode 1N4007 koje koštaju 60 lipa. Diode su ti unutar alternatora... baš na za*ebanom mjestu. Ako imaš 14,4 V ne diraj ništa.

Čovjek te nije oderao. Samo si prek vode išao po vodu... nema ništa lošeg u tome. :icon_e_wink: Ili možda Cargo košta 100 kn. :x:

Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
pitanje
nakon zamjene reglera par dana sve ok
sad mi se desilo da se ponovo pali lampica punjenja i to na način da kad je slabiji gas svjetli manje i obrnuto
punjenje sam provjeravao multimetrom i ok je
sta je uzrok paljenja lampice?

Najnoviji postovi

Na vrh