• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,331
Izgorjela koja dioda unutar alternatora, i meni se to dešava na jednom traktoru, ali dok puni se ne zabrinjavam.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,176
Ali kako da znam onda kad bude prestao punit?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Pjero

Dobro znana faca
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,331
Kad daš gas lampica će svijetliti uvijek isto. Po noći se može vidjeti sa upaljenim svijetlima ako puni, povećanje ili smanjenje svjetla dodavanjem gasa. Ampermetar na traktoru je od koristi.

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
bok, novi sam na forumu, imam problem sa punjenjem na traktoru deutz d30, evo sheme el. instalacije: http://www.deutzforum.de/attachment.php?attachmentid=66509, otišao mi je original boschov regler pa sam nabavio od iskre, ali sad imam izgleda problem s dinamom, naime kad mjerim napon između df i mase max iznosi 1,5V, skinuo sam dinamo s traktora i spojio s direkt na akumulator, df na + i masu na - pol akumulatora, dinamo vrti odnosno radi kao elektromotor, ali dosta sporo, neznam da li je ispravan ili ne, da li treba možda dati pobudu dinamu i kako, jer je d+ spojen prek žaruljice ...?

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
nabavio sam iskrin alternator 45A mislim da je od yuga, ali mi ni pašu rupe, trebalo bi ga još podložit za jedno 5cm i nema baš mjesta iako je to jedan od manjih alternatora tako da ću teško naći manji...

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
neznam, da nije to ipak premalo, još ću probati potražiti po netu u vezi pobude diname i ako niš ne uspijem napraviti, onda ću probati nekako pripasati alternator

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
neznam, da nije to ipak premalo, još ću probati potražiti po netu u vezi pobude diname i ako niš ne uspijem napraviti, onda ću probati nekako pripasati alternator

Sve se da pripasati samo je bitno da si malo spretan sa bušilicom, brusilicom i švas aparatom.

Sent from my move 2 using Tapatalk 2

maestro91

Član
Tu od
9 Pro 2014
Poruka
48
nakon još malo pokušaja s dinamom i nikakvog rezultata, danas sam uspio nekako pripasati alternator po ovom principu, slike su sa : http://www.deutzforum.de/index.php
http://www.deutzforum.de/attachment.php?attachmentid=56055
http://www.deutzforum.de/attachment.php?attachmentid=56056
... muči me malo auspuh, odnosno njegova blizina alternatoru, još mi i malo pušta u blizini, hoće li se alternator previše zagrijavati, naravno probat ću pokrpati taj dio, sutra ću još probati staviti manju ramenicu od diname i kraći remen jer mi se ovaj čini mrvicu prelabavim, znam da remen treba imati "hod" gore-dolje otprilike 10mm, slično kao i lanac na apn-u, na leru ili jako slabom gasu mi je imao napon oko 13, 3V, još trebam i stavit deblju i kraću žicu od B+ do anlasera...

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Mozes postaviti zastitu od alu lima na nacin da ne dolazi u kontakt niti sa auspuhom niti alternarorom... ili jos bolje skinuti sa nekog auta sendvic izolaciju sa ispusnog lonca ili cijevi

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Kak promjeniti klizne prstene po kojima klize četkice reglera?
Gde kupiti prstene i jel bi bilo kaj od toga kad bi ja stare prstene popiksiral, tj. Navukel gore čahuru bakrenu?

Od kud izvući W

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
obicno samo blago poravnamo kolektor i nove cetkice i bude dobro. ako je se zajelo previse to jedino ovi sto vinkluju i rade rotore to sredjuju. ali mozes pokusati i da obradis pa cipom da se navuce dodatni prsten. Samo me plasi da se nesvuce jedan sa drugog i nenapravi spoj .ako nije mnogo ukopalo bolje ga blago poravnaj samo, nemoj detaljisati

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Zamjena i mene interesira, nacuo da se neda kod svih mjenjat klizac, odnosno nema u ponudi zamjenski dio. Na koji nacin si mislio navuc samo prstenove, stezni spoj?

W se moze uzet sa bilo koje od 3 zice statora prije dioda.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,411
FRIŠ tri prodaje klizne prstene. Vjerojatno bi pasali od nekog Iskrinog alternatora.
W izvod bi trebal biti jedan od AC krajeva namota. Izvlačiš ga s jednog od krajeva namota, koji je zalotan na ispravljački most.

Prilozi

• Alternator.jpg
    Alternator.jpg
    13.4 KB · Pregleda: 990

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Nema se kaj više počistiti, odavno, taj dio znam.
Ja bi na ono kaj je ostalo navukel druge prstene ako nebi našel orginal.

Operem, samo da prikopčam minivaš, pa sliknem.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,724
Tebe sam čekal nesrečo da se javiš.
Hvala za link i za izvod za obrtaljku, vuricu ako mi baš hočeš pokloniti rado bum prihvatil poklon mada mi je za ovaj projekt premali maksimalni broj okretaja. Nadam se da se bu bolje vrtel, a cajger bude digitalni.

Hvala i ostalima koji su me kontaktirali i savjetovali.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
A na osnovu čega mjeri broj okretaja ? Frekvencija,napon,šta?

Najnoviji postovi

Na vrh