• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
2-3mm???
Pa koliko su onda debeli bakreni prsteni?
Za početak ja bi prstene zamijenil, upasal četkice, pa onda tražil kvar dalje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
A kaj ja točno znam, tak mi je djelovalo pod prstima dok sam regler mjenjal, slabo mi se vidlo kroz utora za četkice. Možda i nije toliko.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Danas su četiri majstora popravljali alternator.

Jedan gospodin iz gugla, jedan kafanski gospodin i onaj glavni s jutuba. Taj je imal podočnjake ..... i ja kao perač dijelova.

Moji su bili samo prljavi poslovi, a njih trojica su mlatili svojim jezičnim iskustvima.... naravno da sam se maknul i prepustil im posel jer nakon kaj sam ga izvadil jednostavno od te silne pameti moje ruke su bile pre kratke da ga dohvatim.....

Nakon kaj sam ih uspješno raspuđal svakog svojoj mami u miru sam to sastavil i pustil u pogon.
Evo koja slikica zamjenjenih prstenova i četkica, ležajevi su samo podmazani.
Kvar otkolnjen za 67 kuna.

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Trebam savjet sto napraviti.Znaci kod rada dok su upaljene sve radne lampe,radio i ventilacija,lagano svijetli(tinja) kontrolka od akumulatora i nakon duzeg rada pocinje se gasiti radio sam od sebe i ponovno se ukljucuje ali kao da mu je preslaba struja..Znaci zanima me dali staviti jaci alternator ili sta napraviti jer cu sad staviti i kompjuter za sijacicu i sa el.zatvaranjem redova pa me strah da ne bi i on tako gubio napon kao i radio.

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Može biti kriv dovod na trošila a može biti i slab alternator. Koliko ampera je deklariran?

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

maschio

Član
Tu od
17 Sij 2015
Poruka
463
Spajao sam na staru instalaciju novi radio,i to ave radi super radi dok zasebno radi,ali dok padne mrak i upalim sva svjetla i za nekih pola sata se pocne to desavat (gasenje radia) i onda moram stisati radio na odredenu glasnocu i onda tako moze raditi...
Evo za jacinu iskreno ne znam budem ujutro pogledao pa javim.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Tinjanje lampice ukazuje na kvar alternatora/reglera i treba prvo otkloniti. Može alternator biti preslab i nemre dići napon, ali lampica se iznad ler gasa mora ugasiti.

Izmjeri napon na B+ klemi alternatora, na samom akumulatoru i na napajanju radija i usporedi napone. Pri tome moraš imati upaljena sva trošila i motor na pribliznom gasu kak i pri radu.
Ak je napon na radiju manji, znači da instalacija u kabini ili ima premali presjek ili loš spoj (ili si dodal previše lampi).
Za radio i utičnicu za buduće računalo ja bi povlekel dva nova vodiča direktno s B+ kleme na anlaseru, preko dva zasebna osigurača (neposredno iza anlasera), da se izbjegne utjecaj pada napona na instalaciji kabine.

Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Imam jedno pitanje
Trebao bih spojit jedno električno vitlo koje na maksimumu vuče 175 ampera
Spojio bih ga na akumulator 55 ah koji je na frezi,a ona ima punjenje pomoću dinama i reglera,da li postoji opasnost za dinamo ili regler,ili će on tu struju povući iz akumulatora bez opasnosti za regler ili namotaje na zamajcu?
Regler piše da je 30 ampera :(sweat):

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,144
I onoliko koliko je ima , tako da nemoj se iznenaditi ako to vitlo bude radilo veoma kratko vrijeme na taj akumulator pa ti onda treba dug vremenski period punjenja da bi opet nešto povukao.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Da li se na iskrinom alternatoru moze promijenitit samo onaj prsten gdje klize cetkice? Promijenio sam regler i lezajeve, opro ga jos mi je samo ono ostalo sumnjivo. dosta mu trebaju visoki alternatori da ugasi lampicu i kad je ugasi malo tinja. Sumnjam i na diodni most. Nemam cime premjerit napon

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Može, no ne samo vanjski bakreni prsten, već su oba s nosačem.
Treba izmjeriti promjer osovine na koju se nabija.
Samo trebaš naći trgovinu u kojoj ih imajuju kao rezervni dio.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
povuči če je od tamo gdje je ima , ili neče raditi
Ok jasno mi je to nego pitnje je da li postoji opasnost da sprži regler tj da iz njega povuče više struje nego za šta je predviđen?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,484
Vjerojatno ne, jer regler ne proizvodi struju, već alternator na motoru. Za koliku struju je on deklariran?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ok jasno mi je to nego pitnje je da li postoji opasnost da sprži regler tj da iz njega povuče više struje nego za šta je predviđen?
ako alternator prizvodi 50 A a regler je 30A onda bude vrisnuo , ako se radi o TV mislim da njegov alternator nema toliku snagu ,..možda na punom gasu

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Za svaki slučaj nemoj davati veliki gas ali da je to što kažeš istina malo prazniji akumulator bi ga isto spržio.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh