Slažem se sa svim gore navedenim jer je i moj traktor star 41 godinu (imt 539/80g.) i nemam nekih većih problema. Ali evo imam par pitanja pa ako imate volje i vremena odgovoriti. Recimo da me zanima i htio bih si produbiti znanje.
1. Ja imam znači dinamo, regler i ampermetar za kontrolu punjenja i pražnjenja. Dešava mi se znači da kad ga upalim ne puni aku već poćne nakon minutu, dvije, pet, nema nekog pravila.
Ja bi prvo posumnjao na labav remen za pogon vodene pumpe i dinama. Ukoliko su remenice ispravne a ne suviše poderane i glatke (kao staklo) tada bi morao pogon dinama raditi "normalno". Ako kod dobro napetog pogonskog remena, na dobrim remenicama i dalje ne dolazi do "aktivacije punjenja" s postizanjem optimalnog broja okretaja motora, tada se treba napraviti detaljan pregled svih spojeva žica, od dinama, preko reglera, kontakt brave, ampermetra, glavnog osigurača itd.
Možda je i unutrašnjost kontakt brave poderana pa postoji tzv. labavi spoj.
Uzročnik tome može biti i unutar samog dinama, u previše prljavom kolektoru rotora, previsokoj izolaciji između lamela kolektora itd.
A uzročnik tome može biti i loš regler, s nagriženim i lošim kontaktima.
Zaista je "na neviđeno" teško napraviti preciznu defektažu i definirati uzrok.
Prije sam spomenuo, da je najbolje imati / dograditi kontrolnu lampicu za punjenje, s žaruljicom 12V 3W. Ugraditi ju treba jednu žicu na kontakt bravu, na kotakt oznaka 15/54, a drugu žicu od lampice na dinamo, na oznaku D+. Tada se početna pobuda uvijek bude događala, a ampermetru lampica ne smeta. Smeta tvojem novčaniku, jer ju moraš nabaviti
.
2. Neki puta kad smanjim okretaje na ler kazaljka ampermetra mi ode iz punjenja u praznjenje nekih cca 2A (ne mogu precizno očitati). Onda moram ponovo dati gas da počne puniti pa opet smanjiti. I tako par puta. Neki puta pomogne a neki puta ne pa moram ugasiti traktor ako ne želim da mi prazni akumulator. Kad ugasim kazaljka naravno ode na nulu i kad upalim sve je ok na leru.
Na tom traktoru, ukoliko dok se to dešava ne rade svjetla, ili neki drugi potrošač struje, zapravo ampermetar nema razlog pokazivati preslabo punjenje - odnosno pražnjenje akumulatora.
Naravno, ako motor radi na ler gasu tada dinamo ne puni, a rade svjetla itd., tada zaista potrošači troše struju iz akumulatora, tada ampermetar pokazuje ispravno stanje.
3. Struja punjenja je ovisno o napunjenosti akumulatora na cca 4, 5 A a neki puta mi se zna dogoditi da kazaljka uz trzaje skoči i na 15A pa se bojim da možda ne prepunjava aku. Kupio sam novi pa ne bih htio da mu se nešto dogodi.
Struja punjenja je u prvim trenucima dok upalimo motor (naročito poslije vršenja predgrijavanja grijačem, pa eventualno nešto dužeg verglanja, jer motor teže prima) na največoj vrijednosti, amperaži, kolika je to ovisi od slučaja do slučaja, nije sada ni bitno.
Kako prolazi vrijeme poslije startovanja motora, ako je akumulator ispravan, te dinamo i sve ostalo ispravno, struja punjenja se postepeno smanjuje, do te mjere dok ju taj "grubi traktorski ampermetar" više ne može niti registrirati.
Ukoliko sumnjaš da ti se događa prenapunjavanje akumulatora, a nemaš recimo čestu potrebu dolijevanja destilirane vode u elektrolit, otvori čepove na akumulatoru i gledaj što se događa u čelijama tvojeg akumulatora. Ako vidiš da elektrolit kao da vrije dok dinamo puni, to je pokazatelj da se možda događa suviše jako punjenje. Pravo se stanje dobiva / saznaje mjerenjem "s radioničkim mjernim instrumentima".
Iz svega ovoga sam zaključio da me možda zeza neki kontakt na regleru. E sad kad bih išao kupiti drugi ne znam što bih tražio u dućanu kad ih ima kako sam zaključio dvije vrste - pobuda na plusu i pobuda na minusu. A i taj regler je na takvom mjestu da je teško doći do njega. Treba li micati filtere nafe da se dođe do njega?
Ispričavam se na dugom postu pa ako vam se neda tipkati možemo se i čuti telefonom. Još me zanima ima li ampermetar shunt ili je čisti serijski spoj (nisam nikad zavirivao pod tablu
)?
Pozz
Ne savjetujem ti da se sam upustiš u "uređenje" kontakata / platina na regleru. Zaista je potrebno puno više iskustva za to od "normalne želje da si ga središ", nemoj se uvrijediti na ovo.
Ispravno si se postavio, ako ne vidiš kao je spojeno dinamo iznutra, pa ne poznaš tvorničke oznake reglera, teško da možeš znati da li je kod tebe minusova ili plusova pobuda. Neka o tome odluči auto električar ako se baš bude moralo.
Pristup regleru je malo zeznut, a sve ovisi o vještini onoga tko ga pokušava vaditi, mijenjati itd. Naravno najbolje je otpojiti prije vađenja reglera kleme s akumulatora da ne bi bilo streljane, vatrometa, opečenih prstića itd.
Ampermetar za traktor ide direktno u serijski spoj na žicu, sam shunt je dimenzioniran unutar njega, njegovom izradom... Prihvati ga samo kao vizualno pomagalo, a manje kao precizan mjerni instrument, najbolje tako.
Nadam se da sam uspio "baciti barem malo više svjetla" na ovu problematiku.
Ako imaš još pitanja slobodno me pitaj, tu sam.