Ima, radi kontrole, ali je samouzbudni.Ima kontrolnu lampicu
Istina. Iz prijašnjih sam postova krivo shvatil da ima 533 s preradom na alternator.Kao što je kolega Deda Marek napomenuo - tih alternatora nema na IMT 539.
Opisal si klasičnu pobudu prek sijalice. ZJ je tvrdil nekaj drugo. Pročitaj prijašnje postoveIz akumulatora ide struja preko sijalice, kad se da kontakt, pa preko regulatora i/ili alternatora na masu. Kad alternator "proradi" potencijal akumulator-alternator se izjednači i sijalica se gasi
Opet nema odgovora na koju foru radi kontrolkaRekoh, sve je isto. Ono malo magnetizma dovoljno je da projera 300mA struje za početnu uzbudu, a onda dalje sve ide kao da toga i nema.
Deda, ne kontaš.Ako Iskra poćne filati bez pobude s kontrolkom ,imaš ručak od mene
...a ne originalni na 539....Iz prijašnjih sam postova krivo shvatil da ima 533 s preradom na alternator.
To mi je jasno, to je klasika.Kad motor stoji, zatvara se krug preko lampice preko reglera i uzbudnog namota rotora prema masi, te ona svijetli.
Kad se alternator zavrti, u statoru se generira napon i preko one tri uzbudne (male) diode (D+) regler dobije napajanje za daljnu uzbudu tijekom rada.
Jasno mi je da i toga najvjerojatnije ima, ali me zanima na koji način kod takvog alternatora kontrolka radi?Kod alternatora čiji rotor zadržava magnetizam (nije od mekog željeza), taj je magnetizam rotora dovoljan da generira neki napon u statoru koji je dovoljan da se alternator sam uzbudi, i ne treba mu početna uzbudna u struja preko lampice.