• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ALTERNATOR - Pomoć oko alternatora

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
72
Hvala, imam još pitanja ali polako nije ništa hitno :) :). Ionako je akumulator skinut i u toplom vjerojatno do proljeća.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,578
Slažem se sa svim gore navedenim jer je i moj traktor star 41 godinu (imt 539/80g.) i nemam nekih većih problema. Ali evo imam par pitanja pa ako imate volje i vremena odgovoriti. Recimo da me zanima i htio bih si produbiti znanje.
1. Ja imam znači dinamo, regler i ampermetar za kontrolu punjenja i pražnjenja. Dešava mi se znači da kad ga upalim ne puni aku već poćne nakon minutu, dvije, pet, nema nekog pravila.
Ja bi prvo posumnjao na labav remen za pogon vodene pumpe i dinama. Ukoliko su remenice ispravne a ne suviše poderane i glatke (kao staklo) tada bi morao pogon dinama raditi "normalno". Ako kod dobro napetog pogonskog remena, na dobrim remenicama i dalje ne dolazi do "aktivacije punjenja" s postizanjem optimalnog broja okretaja motora, tada se treba napraviti detaljan pregled svih spojeva žica, od dinama, preko reglera, kontakt brave, ampermetra, glavnog osigurača itd.
Možda je i unutrašnjost kontakt brave poderana pa postoji tzv. labavi spoj.
Uzročnik tome može biti i unutar samog dinama, u previše prljavom kolektoru rotora, previsokoj izolaciji između lamela kolektora itd.
A uzročnik tome može biti i loš regler, s nagriženim i lošim kontaktima.
Zaista je "na neviđeno" teško napraviti preciznu defektažu i definirati uzrok.

Prije sam spomenuo, da je najbolje imati / dograditi kontrolnu lampicu za punjenje, s žaruljicom 12V 3W. Ugraditi ju treba jednu žicu na kontakt bravu, na kotakt oznaka 15/54, a drugu žicu od lampice na dinamo, na oznaku D+. Tada se početna pobuda uvijek bude događala, a ampermetru lampica ne smeta. Smeta tvojem novčaniku, jer ju moraš nabaviti ;) .
2. Neki puta kad smanjim okretaje na ler kazaljka ampermetra mi ode iz punjenja u praznjenje nekih cca 2A (ne mogu precizno očitati). Onda moram ponovo dati gas da počne puniti pa opet smanjiti. I tako par puta. Neki puta pomogne a neki puta ne pa moram ugasiti traktor ako ne želim da mi prazni akumulator. Kad ugasim kazaljka naravno ode na nulu i kad upalim sve je ok na leru.
Na tom traktoru, ukoliko dok se to dešava ne rade svjetla, ili neki drugi potrošač struje, zapravo ampermetar nema razlog pokazivati preslabo punjenje - odnosno pražnjenje akumulatora.
Naravno, ako motor radi na ler gasu tada dinamo ne puni, a rade svjetla itd., tada zaista potrošači troše struju iz akumulatora, tada ampermetar pokazuje ispravno stanje.
3. Struja punjenja je ovisno o napunjenosti akumulatora na cca 4, 5 A a neki puta mi se zna dogoditi da kazaljka uz trzaje skoči i na 15A pa se bojim da možda ne prepunjava aku. Kupio sam novi pa ne bih htio da mu se nešto dogodi.
Struja punjenja je u prvim trenucima dok upalimo motor (naročito poslije vršenja predgrijavanja grijačem, pa eventualno nešto dužeg verglanja, jer motor teže prima) na največoj vrijednosti, amperaži, kolika je to ovisi od slučaja do slučaja, nije sada ni bitno.
Kako prolazi vrijeme poslije startovanja motora, ako je akumulator ispravan, te dinamo i sve ostalo ispravno, struja punjenja se postepeno smanjuje, do te mjere dok ju taj "grubi traktorski ampermetar" više ne može niti registrirati.
Ukoliko sumnjaš da ti se događa prenapunjavanje akumulatora, a nemaš recimo čestu potrebu dolijevanja destilirane vode u elektrolit, otvori čepove na akumulatoru i gledaj što se događa u čelijama tvojeg akumulatora. Ako vidiš da elektrolit kao da vrije dok dinamo puni, to je pokazatelj da se možda događa suviše jako punjenje. Pravo se stanje dobiva / saznaje mjerenjem "s radioničkim mjernim instrumentima".
Iz svega ovoga sam zaključio da me možda zeza neki kontakt na regleru. E sad kad bih išao kupiti drugi ne znam što bih tražio u dućanu kad ih ima kako sam zaključio dvije vrste - pobuda na plusu i pobuda na minusu. A i taj regler je na takvom mjestu da je teško doći do njega. Treba li micati filtere nafe da se dođe do njega?
Ispričavam se na dugom postu pa ako vam se neda tipkati možemo se i čuti telefonom. Još me zanima ima li ampermetar shunt ili je čisti serijski spoj (nisam nikad zavirivao pod tablu:))?
Pozz
Ne savjetujem ti da se sam upustiš u "uređenje" kontakata / platina na regleru. Zaista je potrebno puno više iskustva za to od "normalne želje da si ga središ", nemoj se uvrijediti na ovo.

Ispravno si se postavio, ako ne vidiš kao je spojeno dinamo iznutra, pa ne poznaš tvorničke oznake reglera, teško da možeš znati da li je kod tebe minusova ili plusova pobuda. Neka o tome odluči auto električar ako se baš bude moralo.

Pristup regleru je malo zeznut, a sve ovisi o vještini onoga tko ga pokušava vaditi, mijenjati itd. Naravno najbolje je otpojiti prije vađenja reglera kleme s akumulatora da ne bi bilo streljane, vatrometa, opečenih prstića itd.

Ampermetar za traktor ide direktno u serijski spoj na žicu, sam shunt je dimenzioniran unutar njega, njegovom izradom... Prihvati ga samo kao vizualno pomagalo, a manje kao precizan mjerni instrument, najbolje tako.

Nadam se da sam uspio "baciti barem malo više svjetla" na ovu problematiku.

Ako imaš još pitanja slobodno me pitaj, tu sam.
 

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
8,712
.................. otvori čepove na akumulatoru i gledaj što se događa u čelijama tvojeg akumulatora. Ako vidiš da elektrolit kao da vrije dok dinamo puni, to je pokazatelj da se možda događa suviše jako punjenje. Pravo se stanje dobiva / saznaje mjerenjem "s radioničkim mjernim instrumentima".
Ili ako samo jedna ćelija "kuha", pripremi lovu za novi akumulator (danas skoro nitko ne popravlja ćelije)
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
Pozdrav, i dalje imam problem sa Bosch alternatorom 28V. Kupio sam novi regler jer su četkice bile dosta poderane, ali izgleda da nije u tome bio problem. Sad sam rastavio cijeli alternator i izvadio diodni most u namjeri da ga ispitam. Sad se javlja problem da ne znam na koji način ga ispitati? Da napomenem, žica od kontrolne lampice mi se je u radu spojila na masu i lampica je prestala raditi te sam nakon toga išao izmjeriti napon na akumulatorima i bio je 24.4v neovisno o gasu (napisao je ZJ iznad da vjerojatno to nije povezano, ali to me je ponukalo da idem izmjeriti napon). Zna netko u čemu bi bio problem i kako ispitati diode? Hvala!
 

Prilozi

  • F88D83A1-797B-48E3-BE99-54489A29C0D3.jpeg
    F88D83A1-797B-48E3-BE99-54489A29C0D3.jpeg
    60.5 KB · Pregleda: 7
  • D10CF30E-7C17-4696-AE1B-221551FCAB1D.jpeg
    D10CF30E-7C17-4696-AE1B-221551FCAB1D.jpeg
    49.2 KB · Pregleda: 7

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,578
kako ispitati diode?
Diode sada dok je ovako fino sve rastavljeno možeš ispitivati preko drugog akumulatora i žaruljice sistem u jednu stranu preko diode žaruljica svijetli u drugu ne - ta dioda je dobra.
Ako svijetli preko iste diode u oba dva smjera - ta dioda ne valja.
Ako ne svijetli niti u jednom smjeru - ta dioda također ne valja.
Dakle pola glavih dioda za snagu mora raditi u jednu stranu, a druga polovica u drugu stranu.
Diode za napajanje pobude rotora sve moraju raditi u istom smjeru, a sve u drugom ne.

Ili sve to možeš ispitati i s univerzalnim mjernim instrumentom.
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
Imam multimetar pa sam sa njime mislio ispitati, kako ga treba namjestiti? Imam 12 dioda, kako ih podijeliti u "skupine", tj. koje trebaju raditi u jednom a koje u drugom smjeru?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,578
Evo jedno laičko pojašnjenje.
Golim okom vidiš "glavne" diode koje su zajedno s hladnjakom izravno na kučištu alternatora, "s guzicom na minusu", a druga grupa dioda ti je "s guzicom prema šarafu za + pol", one su izolacijom odvojene od ovih koje su direktno na masi.
One koje su ostale između njih, dakle nisu niti jedne niti druge - te su ti za pobudu.

Posuđena shema:

unnamed.jpg
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,807
Kaj da ti velim @plus
Objašnjenje popravka i ispitivanja jednostavno da jednostavnije ne može biti. Bez puno mudrovanja, korištenja stranih riječi, specijalnih alata kakvi su teško dobavljivi....
Stara škola dobrih majstora (y)
 

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
72
Zahvaljujem kolegu plus na odgovoru. Najlakše bi mi bilo citirati na njegov post ali ako se ne varam netko se bunio protiv toga mada taj post više ne vidim.
1. Remen mi izgleda napet po propisu i remenice dobre. Traktor ima samo 1200 "stvarnih" radnih sati i nikad nisam uočio problem s tim. Događa se da ne puni obično kad se prvi put upali nakon duže stanke i počne puniti kad neko vrijeme radi ili malo prodrma po grabama. Tada kazaljka na ampermetru naglo skoči u plus i kasnije je sve u redu. Neki puta pomogne i udariti po dinamu nekom drvenom drškom. Možda bi pomoglo i po regleru ali do njega ne mogu doći. Sumnjam na regler jer volim držati traktor u redu pa ga povremeno operem s miniwashem pa reko možda su kontakti oksidirali.Mislio sam izvaditi regler pa ga staviti na neko dostupno mjesto pa molim ako je to netko radio neka napiše jesu li žice dosta duge ili ih treba produljivati što bih htio izbjeći. Ako nije preskup kupio bih novi za probu ali sada ne znam koji je moj tip. Ima li neka oznaka na njemu po kojoj bih to mogao vidjeti? Mogu li to ispitati ohmmetrom tako da skinem žice s dinama i mjerim otpor između DF i D? Hoće li se u prvom slučaju strujni krug zatvoriti preko kolektora i rotora pa ne ću vidjeti razliku? Treba li novi regler što naštelati ili je on tvornički već podešen?

Bolje da stanem opet hrpa pitanja za PLUS-a.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,807
Na stručni dio ti bu plus odgovoril, a kaj se žica tiče ako seliš regler nisu dosta dugačke, ali nije neka mudrija produžiti ih.
Novi regulator napona ti je cca 100 kuna
 

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
72
Ma znam ali držim se one svaki novi spoj je mogući izvor problema kasnije :). Gledam to kod onih što ugrađuju sklopke za minus pol akumulatora.

Da i još sam zaboravio napisati da sam pregledao sve spojeve do kojih sam mogao doći i svi su OK. ostaje mi samo regler i ponovo pogledati i očistiti četkice na dinamu.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,807
Pa onda povuci žice skroz cijele.
Na sklopkama stradaju kontakti unutar njih, sami spojevi u pravilu ne stvaraju probleme.
 

matru

Član
Tu od
9 Pro 2015
Poruka
72
Kad smo već na temi elektrike zna li netko ima li i gdje za kupiti (sad opet ne znam kako se to stručno zove) onih plastičnih kučišta iza zica u kojem su stopice od kud se razvodi instalacija za utičnicu za prikolicu. Moja plastika puca na najmanji dodir, očito 41 godina ostavilo traga na njoj. Ili će trebati neka improvizacija.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,807
Mislim da takvu spojnicu više nema za kupiti, barem ih ja nigdje nisam videl i danas to obično rešavaju ljudi rednom spojnicom.

1638886389436.png
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,578
Zahvaljujem kolegu plus na odgovoru. Najlakše bi mi bilo citirati na njegov post ali ako se ne varam netko se bunio protiv toga mada taj post više ne vidim.
1. Remen mi izgleda napet po propisu i remenice dobre. Traktor ima samo 1200 "stvarnih" radnih sati i nikad nisam uočio problem s tim. Događa se da ne puni obično kad se prvi put upali nakon duže stanke i počne puniti kad neko vrijeme radi ili malo prodrma po grabama. Tada kazaljka na ampermetru naglo skoči u plus i kasnije je sve u redu. Neki puta pomogne i udariti po dinamu nekom drvenom drškom. Možda bi pomoglo i po regleru ali do njega ne mogu doći. Sumnjam na regler jer volim držati traktor u redu pa ga povremeno operem s miniwashem pa reko možda su kontakti oksidirali.Mislio sam izvaditi regler pa ga staviti na neko dostupno mjesto pa molim ako je to netko radio neka napiše jesu li žice dosta duge ili ih treba produljivati što bih htio izbjeći. Ako nije preskup kupio bih novi za probu ali sada ne znam koji je moj tip. Ima li neka oznaka na njemu po kojoj bih to mogao vidjeti? Mogu li to ispitati ohmmetrom tako da skinem žice s dinama i mjerim otpor između DF i D? Hoće li se u prvom slučaju strujni krug zatvoriti preko kolektora i rotora pa ne ću vidjeti razliku? Treba li novi regler što naštelati ili je on tvornički već podešen?

Bolje da stanem opet hrpa pitanja za PLUS-a.
Gledaj to što sam ti boldao u tvojem tekstu, sam si več napravio jednu malu defektažu. Ako punjenje počne poslije drndanja traktora po grabama i/ili lupkanjem po dinamu, tada je jedan od uzročnika tvojih nevolja "slabi spoj", a možda i četkice, koje radi termičkih gibanja (širenja, skupljanja) iznenada ostaju nevidljivo u zraku, pa ti oprugama lupkanjem pomogneš da ih "naslone" na kolektor od rotora.
Eh sad se nemoj nasmijati, super je raditi kvalitetno održavanje svega pa i traktora - ali na optimalan i ispravan način.
Ako traktor pereš minivašem, super je čist, lijep kao mladenka, ali uvjeren sam da visoki tlak vode može ugurati blato i sve ostalo, baš tamo kamo ne bi trebalo i ti to ne želiš. Isto tako maksimalno "odmaščeni" nosači četkica odjednom rade nešto naopako, oksidiraju, korodiraju i četkice u njima "cvikaju", oprugama ih je sve teže naslanjati na kolektor. E vidiš tu je dobro da su oni štičeni nekakvim "uljnim filmom", finim premazom... Sad me budeš poslao u vražju mater - ali to je tak'. S jedne strane Vas molim održavajte sve uredno i čisto, a onda napišem da je bolje da to nisi oprao minivašem, hebiga - i ja sam naopaki, odavno.

Za razvod žica upotrijebi redne stezaljke - luster kleme koje je MUHA pokazao, a možeš i OG razvodne kutije za izrade instalacija 220/380. Snađi se druže ;) (y)

Tek sad vidim pitanje: novi su regleri u pravilu tvornički točno podešeni.
 
Posljednje uređivanje:

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
Hvala puno @plus na pomoći, ispitao sam i izgleda da su sve diode ispravne (propuštaju na način kako ste opisali, s "guzicom" prema - ih je 5, a prema + 4, pobudne su 3). Što bi mogao biti problem ako su diode ispravne i regulator napona nov (valjda ispravan)? Kolektor je imao skroz plitki kanal od starih četkica, skoro neprimjetno, te ga je tokar "poravnao" finim brusnim papirom. Pročitao sam u temi da je možda problem u tome da sam "prerano" nakon paljenja mjerio napon na akumulatorima? Traktor ima 24V instalaciju i 4 grijača kao kod auta (za svaki cilindar jedan), te ga treba grijati nekih 45-60 sekundi prije paljenja.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,578
Da napomenem, žica od kontrolne lampice mi se je u radu spojila na masu i lampica je prestala raditi te sam nakon toga išao izmjeriti napon na akumulatorima i bio je 24.4v neovisno o gasu (napisao je ZJ iznad da vjerojatno to nije povezano, ali to me je ponukalo da idem izmjeriti napon). Zna netko u čemu bi bio problem
regulator napona nov (valjda ispravan)? Kolektor je imao skroz plitki kanal od starih četkica, skoro neprimjetno, te ga je tokar "poravnao" finim brusnim papirom. Pročitao sam u temi da je možda problem u tome da sam "prerano" nakon paljenja mjerio napon na akumulatorima? Traktor ima 24V instalaciju i 4 grijača kao kod auta (za svaki cilindar jedan), te ga treba grijati nekih 45-60 sekundi prije paljenja.
Nemaš mi potrebe toliko zahvaljivati. Meni čini zadovoljstvo "u ovo neobično i bolesno vrijeme" imati komunikaciju s realnim ljudima, o realnim problemima, pa makar i u vrtualnom svijetu.

Ne mogu ja ovako na daljinu znati ništa 100%, ali imam malo za pravo i sumnjati u "uzročno posljedičnu vezu" s događajem "kratkog spoja tvoje žice od kontrolne lampice za alternator, prema masi". Razgovaramo o opremi pod naponom od 24V koji je istovremeno značajno jak i štete od takvog slučajnog kratkog spoja mogu nastati u stotinki sekunde, na elektroničkim elementima unutar regulatora alternatora. Bez ispravnog regulatora napona i ispravne kontrolne lampice nema "pobude" i rada alternatora.

Naravno da je iza toga posljedica "mirovanje napona", odnosno nema punjenja i napon akumulatora ne raste postepeno s protjekom vremena, prema 28V. (Nekako mi se čini da nisi prerano išao mjeriti napon radi rada grijača, mislim da je kratki spoj lampice "skurio" najmanje osigurač, ili i sam regulator napona.)

Ti bi najlakše skužio da li je tvoj regulator skuren, ili je ispravan, da imaš na raspolaganju drugi, jednaki i 100%, dokazano ispravan regulator - nazovimo ga etalon. Ukoliko bi tvoj alternator s ispravnom kontrolnom lampicom i tim drugim "regulatorom - etalonom" odmah počeo normalno puniti, a s tvojim starim "u fazi ispitivanja i defektaže" ne bi, imao bi sve odgovore na dlanu.

Siguran sam da ne raspolažeš s radioničkim istosmjernim izvorom napona i struje do 30V, te potrebnim mjernim instrumentom (voltmetrom), pa radioničkim trošilom - teretom, kao zamjenu za rotor alternatora 24V, pa kontrolnom lampicom itd, s kojima bi pristupio jednom obliku defektaže regulatora napona, koji bi držao napajanje rotora preko četkica do napona cca 28V a onda bi prekinuo... Da te ne zamaram s previše radioničkih detalja, za tebe je najbolje da bi raspolagao s drugim regulatorom, etalonom.
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
A moral sam zahvaliti na tak detaljnom objašnjenju :ppozdrav:. Regulator napona je nov kupljen, tak da bi trebal biti ispravan, na starom je jedna četkica bila odlemljena, moguće da se to dogodilo kod kratkog spoja. Ima još nešto što bi mogao samo provjeriti prije nego idem kod autoelektričara? Također, s čim smijem oprati/očistiti stator?
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,807
Ako nije mastan ispuši ga zrakom, a ako je onda ivasol i dobro isperi vodom.
 

Zhaba

Član
Tu od
9 Stu 2014
Poruka
142
Malo je mastan, budem s ivasolom onda. Još jedno pitanje, alternator ima na sebi kondenzator, čemu on služi i da li bi u njemu mogao biti problem?

1638906107050.png
 

Najnoviji postovi

Na vrh