jellena kaže:Evo i ja napravila analizu i danas mi stiglo izvješće od učilišta iz Križevaca..
Sada me jedino muči, nisam sigurna uzorci su mi nešto više od pola dana stajali u plastičnim vrećicama pa da se možda nije promijenila kiselost...ako se i promijenila, na što se mijenja na kiselije ili neutralnije? Jer prema analizi zemlja je jako kisela a meni se ne čini baš tako..
Analizira li itko išta. Ja sam dao prije nekih 10 dana 3 uzorka na analizu, da vidim kakvo je stanje na tim zemljama. Ne želim ništa prepuštati slučaju.
200 kn po uzorku. Dobiješ sadržaj fosfora, kalija, ph i količinu humusa u tlu. Dadu ti i preporuku za kulturu za koju tražišJel se plaća kod vas analiza, koliko? Koje sve podatke dobiješ? Dali ima veze ako je zemlja vlažna? I još nešto ,prava stvar bi bila kad bi imali neki npr GPRS uredjaj koji će taćno locirati poziciju uzimanja uzorka da bi recimo sledeće godine mogli uporediti šta smo uradili. Sto posto sam siguran da zemlja dosta odudara samo 1m dalje a kamoli 50m ili više.
zanima me gdje se to šalje koliko košta kakve su procedure kako se uzima zemlja za analizu i sve štaje bitno u vezi toga
iz perspektive onoga kome treba je analiza skupa, ali da se od takva posla može živjeti. Razmišljam ovako (ipak sam kemičar): rade ti analizu pH (2), humus, dušik, fosfor, kalij, kiselost i preporuku sve za 200-300 kn. Dobar pH metar košta cca 10-30 tkn, mučkalica 20tkn, spektrofotometar 30-100tkn, atomac 200tkn, sat agronoma 120kn (ak fuš mehaničar uzme tolko love more i on), i još nitko ne analizira. Imam filing da tu analizu rade sam škole/fakulteti na fuš.
iz perspektive onoga kome treba je analiza skupa, ali da se od takva posla može živjeti. Razmišljam ovako (ipak sam kemičar): rade ti analizu pH (2), humus, dušik, fosfor, kalij, kiselost i preporuku sve za 200-300 kn. Dobar pH metar košta cca 10-30 tkn, mučkalica 20tkn, spektrofotometar 30-100tkn, atomac 200tkn, sat agronoma 120kn (ak fuš mehaničar uzme tolko love more i on), i još nitko ne analizira. Imam filing da tu analizu rade sam škole/fakulteti na fuš.