Čini mi se da to može odraditi na Zavodu za Ishranu bilja na Agronomskom Fakultetu. Probaj tamo :icon_winkle:vec kad smo kod analiza, gdje se moze ispitati kemijski sastav gnojovke i koja bi to bila cijena??
Analizu možet dati napraviti u KŽ ili na Agronomskom faksu u Zgb. Analizu radi i npr. VS Velika gorica - onda vjerojatno radi netko i u VŽ. Najbolje Ti je nazvati Poljoprivrednu savjetodavnu službu u VŽ - nađeš ih na Google. Uzimao si već tlo za analizu? Moraš imati štihaču, najlon vrećicu, jednu kantu i nož. Ak Ti je potrebno pojašnjenje, nazoveš me sutra. Ukucaš BioBelu i naći ćeš moj tel. Pozdrav! Marijan :icon_keel:
bobobstar kaže:Ovisno o tome koliko ćeš profesionalno ići u sadnju lješnjaka.
Za nekakav početak, treba odraditi bar pH (to je oko 50-tak kuna) i već na osnovi tog parametra se može dosta znati.
Nekakva sredina je klasičan set; fosfor, kalij, ukupni dušik, organska tvar i pH (te količina vapna ili hidrolitski aciditet, ovisno o pH tla).
A naprednije je cijela analiza; makro i mikroelementi. Naravno, nešto malo skuplje, ali to je kao kompletna rendgenska slika (sistematski pregled). Onda točno znaš što imaš/što nemaš i kako onda dalje raditi.
Skupo?
Ne. Najskuplje je izgubiti 50%(ili 90%) prinosa, ono za što si radio 3-4 godine, jer nisi znao da u tlu nema dovoljno bora (ili nekog drugog elementa).
Osobno, uvijek preporučam za početak kompletnu analizu, a onda kasnije samo kontrolnu (jednostavniju).
Evo ima tu na portalu malo o analizama tla.
Kalcizaciju bih trebao odraditi u ljeto? Ili bih to mogao sada?
Da li nešto ovako dolazi u obzir http://www.holcim.hr/poljoprivreda/holcim-agrocalr.html , ili je najbolje karbokalk?
treća slika solidno, ne treba kalcizacija...
agrocal isto kao karbokalk, ili možda minimalne razlike...može i (hidratizirano) vapno (ali zahtjeva obavezno unošenje organske tvari), može i fino mljeveni kamen karbonatne stijene (doza ista kao kod karbokalka) ili dolomitna stjena (doza se poveća bar 30%), sve zavisi čega imaš u blizini i što je najlakše za ugradnju...
agrocal je dobar, ide običnim rastepačem za umjetni gnoj...karbokalk nisam koristil, pa neznam granulaciju...