...
Ovaj kaj je odradio automat pred pola godine slovi za vrhunskog, no automat je promijenjen bez veze ....
Traktor i dalje neki put neće da upali na prvu nego se samo čuje kliktanje iz alnasera. Sad se pojavio još i ovaj problem.
SRETNA NOVA, TEBI i SVIMA
Neka o "tome majstoru" govore njegova djela i postupci, ja danas ne bi.
Spomenuto kliktanje iz anlasera može biti "novi moment" i pokazatelj "nekvalitetnog" ili slabog spoja, koji treba prvo potražiti na stupićima akumulatora tzv. polovima, pa redom dalje na klemama. Treba ih preventivno očistiti od bilo kakve oksidacije, da su svjetli i dobro zategnuti njihove šarafe. Važno je i kakva je "masa" na traktoru, od minus kleme i kabla do samog anlasera. Možda je negdje loše spojena, labava i zato se javi "kliktanje". Na kraju krajeva moguće je da i unutar akumulatora dolazi do nekakvog prekidanja "vođenja" struje što također može uzrokovati kliktanje, ja bi rekao mitraljiranje iz anlasera. Loš akumulator može biti glavni uzročnik da se zalijepe kontakti kod pokušaja paljenja. Ako se događa "pad napona" na lošem akumulatoru, anlaser tada povlači prejaku struju koja zavari, zalijepi kontakte.
Definitivno ispitaj elektrolit akumulatora s "areometrom" specifičnu gustoču i napunjenost SVIH ćelija po redu. Ispitaj njegovu osjetljivost na opterećenje i pad napona s "viljuškom za testiranje" i gledaj kroz otvorene čepove da li ti "negdje vrije" elektrolit pod opterečenjem.
Anlaser treba demontirati, oprati benzinom, posušiti, pregledati i "urediti", ne smije se s dobrim akumulatorom nikada zalijepiti i vrtjeti bez kontrole.
Gdje si ti doma, koliko daleko od mene?