Hvala g. MUHA,
Već sam posve zaboravio da su takvi anlaseri bili na prvim fergusonima, dok sam davno ja počeo s njima raditi.
To su bili dobri anlaseri.
Nije kolega forumaš baš bio jako rječit i slikovit za precizno defektirati kvar, ali probajmo:
- ti anlaseri imaju dvije radne špule motane od bakrenih traka i dvije pomoćne špule motane od dvije vrste lak žice,
- također imaju "automat, koji ispod sebe ima polugu, na kojoj se nalazi jedan "brijeg"
- imaju rotor koji na kraju iza kolektora ima jednu pločicu cca 10 mm veću od promjera kolektora,
- pločica služi da prilikom hoda rotora prema naprijed, a nakon izvršenog uzubljivanja zubi zupčanika rotora u zupčanik zamašnjaka, prolaskom preko"brijega" na polugi ispod automata, odbravi "briku" prekidača koja spoji struju iz akumulatora na radne špule da bi rotor počeo vrtjeti,
- pomoćne špule prvo služe da povuku rotor u prednji položaj i teme izvrše uzubljivanje, a onda prijeđu u funkciju držanja rotora u prednjem položaju dok anlaser vergla motor.
(PREVIŠE NAPISANOG, ali nije sve uvijek jednostavno pojasniti)
- jedan od problema može biti poderani brijeg na polugici pa je narušen radni ciklus unutar anlasera, pa anlaser dobije prije naredbu da počne vrtjeti a nije još stigao uzubiti,
- problem može biti ako je iz nekog razloga pukla žica, spoj za pomoćne špule, uglavnom za deblji namot pomoćnih špula,
- ukoliko je anlaser mrcvaren, pretjerano verglan moguće je i da izgori dio pomoćnih špula, pa nemaju projektiranu funkciju,
- a moguće je i da su četkice potrošene do kraja pa voze federi po kolektori ili cvikaju pa šmelcaju / iskre,
- moguće je da je neispravan kuplug zupčanika pa proklizava, te uzubljeni zupčanik ne vrti zamašnjak.
Moguće je još svašta, radije bi taj anlaser rastavio, defektirao i popravio nego ovako pisao esej, a nisam siguran da me kolega baš može u svemu razumjeti. Ako može onda super i ja budem sretan.
Lp