• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

anlaser problem

Stankepro

Član
Tu od
7 Lis 2018
Poruka
38
Hvala g. MUHA,

Već sam posve zaboravio da su takvi anlaseri bili na prvim fergusonima, dok sam davno ja počeo s njima raditi.
To su bili dobri anlaseri.

Nije kolega forumaš baš bio jako rječit i slikovit za precizno defektirati kvar, ali probajmo:
- ti anlaseri imaju dvije radne špule motane od bakrenih traka i dvije pomoćne špule motane od dvije vrste lak žice,
- također imaju "automat, koji ispod sebe ima polugu, na kojoj se nalazi jedan "brijeg"
- imaju rotor koji na kraju iza kolektora ima jednu pločicu cca 10 mm veću od promjera kolektora,
- pločica služi da prilikom hoda rotora prema naprijed, a nakon izvršenog uzubljivanja zubi zupčanika rotora u zupčanik zamašnjaka, prolaskom preko"brijega" na polugi ispod automata, odbravi "briku" prekidača koja spoji struju iz akumulatora na radne špule da bi rotor počeo vrtjeti,
- pomoćne špule prvo služe da povuku rotor u prednji položaj i teme izvrše uzubljivanje, a onda prijeđu u funkciju držanja rotora u prednjem položaju dok anlaser vergla motor.

(PREVIŠE NAPISANOG, ali nije sve uvijek jednostavno pojasniti)

- jedan od problema može biti poderani brijeg na polugici pa je narušen radni ciklus unutar anlasera, pa anlaser dobije prije naredbu da počne vrtjeti a nije još stigao uzubiti,
- problem može biti ako je iz nekog razloga pukla žica, spoj za pomoćne špule, uglavnom za deblji namot pomoćnih špula,
- ukoliko je anlaser mrcvaren, pretjerano verglan moguće je i da izgori dio pomoćnih špula, pa nemaju projektiranu funkciju,
- a moguće je i da su četkice potrošene do kraja pa voze federi po kolektori ili cvikaju pa šmelcaju / iskre,
- moguće je da je neispravan kuplug zupčanika pa proklizava, te uzubljeni zupčanik ne vrti zamašnjak.

Moguće je još svašta, radije bi taj anlaser rastavio, defektirao i popravio nego ovako pisao esej, a nisam siguran da me kolega baš može u svemu razumjeti. Ako može onda super i ja budem sretan.

Lp
Sve sam razumio frende veliko hvala..Kad ga rastavim pokusat cu otkriti sta je problem mozda snimim neki video pa posaljem uglavnom vidim da se razumijes u to tako da cu te kontaktirati
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Zna netko možda koliko okretaja ima anlaser od stojadina, jugića ili slično tome?
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
Ovako drugi pišu o tome:
Yugo 45 alnaser:

nominalni napon 12V
nominalna snaga 0.8Kw
struja 170A
broj obrtaja oko 2600
napon 9.5 V
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
E to me zanimalo, hvala puno. Očekivao sam da je manje, a nije mi sad doma mjerač da izmjerim.
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Neznam za 45-ticu ali znam da su za 55-ticu postojale dvije vrste alnasera. Brzi sporiji.
Ako dobro pamtim brži je bil Magneton i on se vrtel na 1500, a Iskra, Rudi i ostali na 950. Razlika je bila kaj su ovi jači i brži imali 4 četkice, a sporiji dvije.

Nemora biti da je tak, ali tak nekak mi je ostalo u sječanju
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Moram probati posložiti barem jednog da nastavim s projektom pomoćno vitlo, imam svakakve anlasere u djelovima i na kraju sad kad mi treba vjerojatno nemam da jednog složim na hrpu. Znači moram pogledati što imam doma i složiti najsporijeg.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
Nisam ja podatke ispisao "na pamet" nego sam napravio copy-paste, netko drugi je generirao te podatke o anlaseru yuga 45.

Anlaser i vitlo; za koliko dugotrajan rad?
Anlaser nema prinudnog hlađenja, nema kuglične ležajeve nego ima puškice - pikse...
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Znam za sve te probleme, rad ne bi trebao biti duži od 50 sekundi ako je ona brzina anlasera točna i tako nekoliko puta tokom rada u jednom danu, par puta na godinu. Zato ne bih kupovao nikakav materijal nego iskoristio sve što imam doma, a brzinu budem izmjerio ovih dana, a ako bi se to sve skupa dobro pokazalo i korisno s vremenom bi stavio hidromotor.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
Ne želim ti mudrovati, nisam upoznat s tvojim projekton.
Ja sam imao namjeru, prije godinu i pol ili dvije godine, unucima složiti nešto kao e-karting. Znam da su za to pogoni od aku bušilice "ništa" . Razmišljao sam o upotrebi anlasera kao motora, no tu se javlja toliko problema sve do regulacije da sam odustao. Čak sam kupio nekakav japanski mali anlaser, ali su prilagodbe neisplative.
Za pogon hidromotora razmisli o starom tipu anlasera na šelne od Imt 533 ima 2,5 KS. Možda je veliki i teški, ali bi ga lakše prilagodio. Ili još bolje od TAM ova onaj 24V 4 KS, s prirubnicom na 3 šarafa. Veči motor, bolje hlađenje, bolji ležajevi, lakša prilagodba. Možeš ga koristiti bez pomoćnih špula itd. I da ima 4 četkice, a veči napon manja struja...
 

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
Nisam ja podatke ispisao "na pamet" nego sam napravio copy-paste, netko drugi je generirao te podatke o anlaseru yuga 45.
Ma sve pet, meni su podaci koje sam napisal ostali u sječanju.
Sad me baš zanima koji su točni kaj bumo saznali kad kolega izmjeri ;)
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
I mene zanima da li je to broj okretaja na fraj laufu, ako je da li na 12V ili na 9,5V. Ima tu jako puno zanimljivih pitanja. Znamo da kod startovanja motora ima i pada napona, u garaži na šrauštuku ga ne bude u istoj mjeri.
Ja bi radio razliku u grubo, anlaseri za dizel motore, koji se moraju vrtjeti brže i za benzinske motore koji mogu znatno manje. Ali da ne zakompliciram s detaljima o anlaserima.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Čim izmjerim napišem podatke, ali tek sljedeći tjedan kad dođem na posao, da si posudim jer nemam još svoj mjerač broja okretaja. Očekivao sam i ja razne probleme s anlaserom, zato mi se drago da malo raspravimo o tome, možda kome još pomogne.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Našao sam ovaj anlaser doma, čak je bio i složen i radi, da li bi bilo dobro sa zadnje strane i sa prednje pokušati ubaciti ležaj? Sa zadnje strane čak i nije toliki problem. Ovo je sad za probu dok ne riješim zamašnjak drugi. Pokušao sam ga prisloniti k zamašnjaku da vidim koliko se brzo vrti i ovak dok nije centrirano uzalud vam trud svirači.
 

Prilozi

  • IMG_20220114_155445.jpg
    IMG_20220114_155445.jpg
    19.5 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20220114_155417.jpg
    IMG_20220114_155417.jpg
    26.3 KB · Pregleda: 14
  • IMG_20220114_155133.jpg
    IMG_20220114_155133.jpg
    26.3 KB · Pregleda: 14

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
28,802
To je od Yuga, s prednje neznam kak buš riješil ležaj jer ima ono kučište.
Možda da razmisliš o ovakvom od golfa 2 (benzin ili dizel). Njemu prednja strana ionak vozi u piksi koja je u gertibi pa ti bi možda bilo lakše ležaj ugraditi.

alnaser-golf-2-pase-golf-1-1.3-benzin-slika-98426072.jpg
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
jocc
Iskreno, ne mogu ti "poloviti konce", a jako rado bi da ti bilo kako pomognem.

Zašto pokušavaš taj anlaser isprobati "prislonjenog" na zamašnjak?
Da li testiraš ispravnost samog anlasera? Ako da - onda ti ne treba zamašnjak.
Ako testiraš, sad ja naklapam: da li anlaser ima snage pokrenuti zamašnjak koji je več montiran na nešto, onda je to novi i drugi par cipela?
Da li koristiš i funkciju hoda zupčanika po rotoru "naprijed, nazad" i uzubljenja pa isključenja iz uzubljenja u zamašnjak?
Imaš li pritom točnu repliku prihvata s točnim mjerama kao na zvonu getribe?

Znam sad sam i pretjerano dosadan, ali zaista bi ti rado pomogao.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Pokušao sam zavrtit anlaser da izmjerim koliko se brzo vrti zamašnjak da izračunam brzinu kojom se vrti. Nemam još točan položaj pa zato i eksperiment nije uspio, trebam prvo bubanj zavariti i na njega pripasati zamašnjak. Za sad sam još koristio anlaser takav kakav je, znači normalno da automat ubacuje zupčanik, ali bez da sve dobro učvrstim ne isplati se dalje igrati. Položaj točan mogu izmjeriti prema getribi a i ako bu to tako ostalo rupe budu možda sa šlicevima da ga na točan položaj smjestim. A imam i getribu i motor tako da mogu sve na njemu izmjeriti ako bude potrebno.
@MUHA za sad sam ovog uzeo samo da vidim koliko se to sve skupa brzo vrti, ali ovakav od golfa bi možda bio još bolji, nisam toliko u autoindustriji da bi to znao koji je kakav pa mi svaka pomoć dobro dođe.
 

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,576
Polako, sve se može, ako se zna i samo malo posluša druge ;) .

Stavi taj anlaser u škripac / šrauštuk, da ti ne može bježati po panku i ozlijediti te.
Spoji mu minus i plus kabel i tu ga zavrti, da mu pokreneš automat moraš spojiti s žicom kontakte B+ ili 30 i 50 ona stopica na automatu, pa tu sad izmjeri broj okretaja rotora na frajlaufu / neopterečenom praznom hodu.
Kako mjeriš sa stroboskopom ili?
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Laserski mjeračem, stroboskop je kolega "sredio" pa više ne radi. Inače ja se bavim industrijskom elektronikom , tako da nije problem kako s čim i gdje spojiti, ali svejedno mi je drago i volim čuti nešto novo i nešto što možda ne znam, hvala na volji i objašnjenjima. Ovaj tjedan nisam baš mogao kad je došao bebać doma da puno isprobavam pa je sve to onako usput kad ulovim malo vremena. Oni motori na autovitlu imaju ležajeve zar ne? Prvi zadatak mi je sad složiti bubanj, osovinu i ležajeve.
 

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,311
Vidio sam to, taj anlaser ima ležajeve pa je to dobro, bilo bi dobro i za moju priču da imam koji takav ili da ga mogu jeftinije nabaviti. Ako kupujem novi onda mi je bolje da kupim neko jeftino vitlo na 12V i skinem motor. Svašta ljudi kemijaju isto ko i mi, jedino još u budućnosti moram mali tokarski nabaviti za takve igre.
 

Najnoviji postovi

Na vrh