• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Antifriz

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Koncentrat je po mojem razmisljanju bolja opcija jer za manje love dobijes više, a imaš mogučnost isprati blok pa ako malo vode zaostane (a uvjek malo ostane u bloku) dodaš malo više koncentrata i to je to.

Valjda je konstruktor računal da ako skines donje crijevo večina antifriza izađe van.
Termostat je gore ili na donjem crijevu?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Nisam gledal, samo sam pročital upute.
Piše da se prazni prek čepa ispod na lijevoj strani kilera, a puni prek ekspanzione posude.

Pretpostavljam da nije sve te godine isti u motoru. :icon_e_smile:

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Baš sam pitao staroga kaj nam je u auti, a i u traktoru. Kaže čisti antifriz( koji do -40 drži) i to je to.
Prije bi bilo da je to omjer antifriza i vode približno 1:1, dakle sigurno nije čisti antifriz.
Probaj izmjeriti koncentrirani antifriz, pa onda napravi mješavinu 1:1 i usporedi izmjerene rezultate.
Lijepo bi bilo da i ovdje napišeš što si ustanovio.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Koncentrat je po mojem razmisljanju bolja opcija jer za manje love dobijes više, a imaš mogučnost isprati blok pa ako malo vode zaostane (a uvjek malo ostane u bloku) dodaš malo više koncentrata i to je to.

Valjda je konstruktor računal da ako skines donje crijevo večina antifriza izađe van.
Termostat je gore ili na donjem crijevu?

Ispričavam se kaj nisam odgovoril. Predugo sam imal otvorenu temu i tvoj post je napisan u međuvremenu.

Cjenovno, koncentrat + destilirana voda, dođe otprilike isto kao i unaprijed razrijeđeni.
Termostat je na gornjem crijevu. Nisam znal da postoji varijanta na donjem crijevu.

Možda je konstrukcijski riješeno da sve izađe? Ekspanziona ima tri priključka:
- odvod u motor,
- povrat iz kilera i
- povrat iz motora.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Upozorenje :icon_wink: dok čitate ovaj moj tekst, mogli bi nepotrebno potratiti koju minutu života!

Imali smo prije desetak ili više dana na poslu bliski susret sa novim tipom antifriza, jer nam je postao dio određenog radnog procesa.
Pokrenula se lavina mudrijašenja, uvjeravanja, osporavanja, baš nekako slično kao što to biva na forumima, a bilo je i na ovome.

Raspolagali smo sa dvije vrste mjerača za antifriz u alatnici. Svaki je izmjerio druge rezultate.
Drugi su dan dvojica kolega donijeli na posao od doma njihove privatne mjerače, jako uvjereni da je baš njihov najtočniji na svijetu.

Svim su se silama trudili da pobiju moj stav, svim su se načinima dovijali da postignu omjer miješanja kako je napisano u uputama i bilo je izmjereno ništa pouzdano, čorak.
Izmiksali su pola pola da ih ne bi boljela glava, ali svejedno nisu znali kolika je zapravo postignuta točka zaštite :(rofl):
Naručio sam im originalni mjerač od dobavljača baš tog antifriza, kupili smo ga, došao je u radionu i vidi sad vraga, uvjerili su se moji jako glasni kolega da im nisam "lupetao i mlatio praznu slamu", uvjerili su se da njihovi mjerači nisu svemogući i da nije sve baš tako kako su oni bili duboko uvjereni i sada je ponovo nastao mir. Bila je ovo za moje kolege "još jedna mala lekcija iz cjeloživotnog obrazovanja", sada se samo smijemo toj temi i ništa više, uzmu rutinski 4-5 kanistera tog antifriza stave ga na kolica, odu do postrojenja, izmjere zatečeno stanje, dotoče, provjere i evo ih natrag zadovoljnih u radionu, jer vani je zima i kod nas na poslu. :icon_wink:

Molim da ovo ostane samo kao konačna informacija i kao jedna tuđa, neobična sličica iz života, ništa drugo. Nije mi namjera rušiti Vaša osobna uvjerenja ili stavove o antifrizu.

MARIETO88

Član
Tu od
22 Lis 2013
Poruka
349
Jako poučan post, nema kaj xD

Prije bi bilo da je to omjer antifriza i vode približno 1:1, dakle sigurno nije čisti antifriz.
Probaj izmjeriti koncentrirani antifriz, pa onda napravi mješavinu 1:1 i usporedi izmjerene rezultate.
Lijepo bi bilo da i ovdje napišeš što si ustanovio.

Evo pitao starega kaj je točno ulio.... i čisti koncentrirani antifriz je koji drži do -40. Ja mjerio dns na uzorku iz motora i piše -38 :)
Sad ja reko starem to ni dobro, on kaže ja tako uvik mečem i nikad problema, pa i na kraju ua zadnji 10 godina ni na jednom autu kod nas nikad problema :S
Miss da je antifriz sa INE, mislim sam

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Brkaš malo pojmove, ali nema veze, otac ti radi zaštitu od smrzavanja savršeno dobro.
Da li ti razlikuješ što znači "čisti, dakle koncentrirani antifriz", od onoga koji je u prodaji s deklaracijom da "štiti do minus 40"?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
svaki mjerač koji nema mjerač temperature odnosno tablicu za preračunavanje iznjerenih podataka je za "kučnu upotrebu" ...

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ne slažem se s ovime u potpunosti, jer
koristio sam jako puno baždarenih i provjeravanih areometara, pa i mjerača za antifriz, bez termometra.
Očitanja su na profesionalnim i baždarenim mjeračima za pojedini antifriz izravna, dakle bez tablice i bez potrebe za preračunavanje.

To istovremeno ne znači da puknuti nije u pravu, da negdje ima i takvih mjerača koji se preračunavaju, možda ima, ali ja se doista s takvima nisam sreo, a nagledao sam se i namjerio antifriza s kolegama.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Što znači da samo misliš da znaš sve :(giggle):

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Ja ti ne mislim da znam sve i nikada to nisam izjavio, niti mi to i najmanje pada na pamet. O antifrizu nas jako malo može ovdje voditi ravnopravnu raspravu, zato ovaj put i ti se malo ohladi i prizemlji.
Ujedno zajebavaj ti nekoga drugoga, mene se okani, jer nismo zajedno svinje pasli.

Ako nisi skužio cijelo vrijeme koliko sam malo prisutan, samo nastojim drugima civilizirano i donekle kulturno obrazložiti ono što bi im moglo biti korisno.

Nadam se da si ispravno skužio ovu poruku.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa upravo izjavljuješ , ako se ti sa nečim nisi susretao za tebe to ne postoji znači ne valja.
Ja sam čvrsto na zemlji , za razliku od nekih.
A ko kaže da ja nekoga zajebavam?
Bez tebe je ovaj forum bio nekulturan i civilizovan ? Prije su objašnjenja bila takva?
Hvala spasitelju!!

Po prirodi sam priglup . slabo kontam.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
Moja igračka za mjerenje antifriza ništ ne računa, ali ima certifikat od državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo i na njemu piše da je točan na 20 stupnjeva.
Pošto ja nikome ne vjerujem a najmanje zavodu ja za svoje potrebe i dalje mjerim u dobroj staroj škrinji za duboko zamrzavanje i niie me do sad nikad iznevjerila.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Sa škrinjom se slažem naročito kad njezin sadržaj prođe toplinsku obradu i završi na stolu :(giggle)::icon_thumright::icon_super:!!

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Re: Pomoć pri zimskom startovanju hladnog motora

Poštovani g. MUHA evo dopustite da citiram sam, svoje, ranije napisano:
Kad smo kod toga, kako znati da li Vaš antifriz vrijedi, jednostavno izvadite iz Vašeg traktora 1 dcl u flašicu i ostavite ju vani na hladnome i sigurnom mjestu gdje stalno prolazite. Dok ste god u prolazu kontrolirate ga okom, da li se mijenja, pretvara u kašu, smrzava, itd. Mirnije budete spavali, uvjeravam Vas.
Tako se kontroliralo stotinjak uzoraka, godinama... tamo gdje sam bio zaposlen jedno vrijeme.

savoris nađi si nekog drugog za dijeljenje svojih "duhovitosti", ne zanima me tvoje takvo mišljenje, nimalo.

Ujedno slobodno ovdje grupiraj svu moju prljavštinu i tuđe omalovažavanje ili podjebavanje bilo koga, po bilo kojem osnovu, poslije toga istoga trena me možeš zauvijek isključiti - ja se ne budem ljutio ni trena.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
@plus
Ja niti sam niti želim da budem duhovit , dal' te zanima moje mišljenje 'ladno me nije briga.
Ono šta hoću da kažem je da ti omalovažavaš tuđa mišljenja i iskustva a to nije lijepo. Ne interesuje mene tvoja ili bilo čija prljavština.
Očigledno je imaš znanje ali prateći i druge teme (a pratim ih iako ne pišem u svima) ti pokušavaš da nametneš da si ti najpametniji i najsuperniorniji i da SAMO ti znaš nešto , čovjek kada kaže napon ti moraš da ga ispravljaš u 0,05V , samo da bi ti bio taj koji je rekao ''pravu stvar''. Isto i sa antifrizima , svi su već sve manje-više rekli tačno ali ti si taj koji mora biti po njegovom.

Ja ti se obraćam kao običan član u raspravi a ne kao moderator , to pokušaj da razjasniš sam sa sobom.
Ako ti se obraćam kao moderator obično to bude na PP ili ako je javno onda je sa naglaskom , koji je obično plave boje.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Joj jeste ga zakomplicirali.
Ako neznate mješat nerazrijeđeni antifriz sa demineraliziranom,kišnicom,destiliranom ili vodom iz pipe(kak vam paše),onda si kupite koje god marke već pripremljen antifriz!!!
A za provjeru možete zamoliti bilo kojeg mehaničara da vam pogleda,ili imaju one naprave sa stakalcem ili sa pumpicom i plovkom.
A da nebi morali traktor voziti daleko do majstora dofurate mu 1dcl svog antifriza iz kilera.

A za one koji vole nadolijati u sistem čisti nerazrijeđeni,nemojte to raditi,jer možete si sje...dihtunge i nikad nečete dobiti traženi minus na antifrizu u cijelom sistemu koji bi htjeli.

Eto toliko,a vi i dalje raspravljajte čija je škrinja jača ili punija s mesom...
Ili čiji je uređaj za mjerenje koncentracije glikola i onog drugog alkohola ili kako več se zove bolji.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

Najnoviji postovi

Na vrh