ZJ,
znam da se CoC odnosi na mogućnosti traktora. No, mi smo, kak i obično, uvijek malo veći katolici od pape. Uglavnom, prometni propisi su unutar EU jako različiti od države do države. Ako se u CoC-u navodi da je traktorom dopušteno vući bruto masu 2 tone bez kočnica, zakaj bi se po našim propisime nemre istim traktorom više od 960 kg? Debilni propisi, a kakvi su tek oni koji su ih donesli. Slično je i s odredbom o upotrebi zimskih guma. Na autocestama i magistralnim cestama su obavezne od 15.11. do 15.04., a na ostalim cestama samo kad vladaju zimski uvjeti. Slovenci imaju alpe i razdoblje obavezne primjene završava 15.03., a kod nas mjesec dana kasnije.
Krumpironja,
na početku sam napisal da tvoja kombinacija dobro funkcionira u praksi na nizbrdicama. Pametan šofer bu u većini slučajeva predvidjel kad bu možda trebal naglo kočiti i tome bu prilagodil brzinu. No uvijek se može dogoditi iznenađenje. Ima još jedna stvar. Kad tu raspravljamo, uglavnom pod pojmom prikolica podrazumijevamo jednoosovinke, a zakonodavac klasične dvoosovinke. Velika je razlika kod koćenja samo traktorom, ako se vuče jedna ili druga.
Nisi mi u potpunosti odgovoril na pitanje o svojoj hidrauličnoj kočnici. Iz navedenog sam shvatil da koristiš jedan vanjski distributor od dvoradnog ventila bez spajanja drugog. Uvijek sam smatral da se kočioni cilindar ne može rasteretiti ako je taj drugi distributor na istom dvoradnom ventilu blokiran (nije povezan). No, ako koristiš klasični kiper ventil, onda je to moguće, ali on nije dvoradni.