• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Antonio Carraro

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
291
Neki novi modeli, ne znam da li svi, nemaju više mogućnost gašenja prednjeg pogona zbog regulative - baš zbog toga što nemaju kočnice na prvim kotačima pa onda preko kardana kad koče zadnje koče i prve.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
To itekak ima logike na traktorima koji imaju teži prednji kraj od zadnjeg. Na zglobnim modelima to nije nedostatak, jer im u zavoju prednji i zadnji kraj rade isti put. Zato čak i TV ima stalni pogon.
Tak je imala i prva verzija Tubera.
 
Posljednje uređivanje:

apis

Novi član
Tu od
12 Ožu 2019
Poruka
11
Jasno mi je za gume. Važnije mi je da bolje koči. U uputama piše da se može isključiti prednji pogon na tvrdoj podlozi. Ne da se mora. Znam i da je mehanika opterečenija al u kojoj mjeri šteti prijenosu. Neki mi kažu da ću polomiti prednji pogon. Po meni je veće opterečenje kad se vozi po brijegu u šumi kad kotač malo zakvači kamen ili korijen a malo je u zemlji. Isprobavao sam isključivati prednji pogon na asvaltu i ako nosim lakši priključak lagano prokližu zadnji kotači. Ak je jedan na šodru jedva stane. Probao sam i s opterečenom prikolicom a onda bez prednjeg pogona slabije lovi zavoj na neravninama pošto je prednji kraj lakše opterečen.
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
291
Nećeš polomiti ništa. Troše se gume i one apsorbiraju tu razliku u okretanju i to ti je to. Kad možeš vozi bez prvog pogona, kad misliš da trebaš prvi pogon ukopčaj i gas.
 

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,033
Upravo tako, sa prikolicom bi ja svakako ima upaljen pogon, ali prazan ili sa priključkom mislim da ne treba ako normalno voziš ako nisi divljak, kod mene čak i špricaju i frezaju bez prednjeg pogona jer se lakše na kočnice okreće, a vjerujem da je to u 90% slučajeva tako da gume nebi trebalo brzo pojest, kod mene ima 3 komada i vidim da to nije velika razlika u šarama, a možeš tu razliku u puta guma i sa tlakom smanjit sa bude razlika skoro zanemariva.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Ne znam kak je to posloženo na AC-u. Meni bi bilo logično da se kardan na glavnoj ručici (pišeš da ide malo teže) uključuje samo kad se planira posel s upotrebom kardana. Kod vožnje, oranja i drugih operacija bez upotrebe kardana je u isključenom položaju. Brza ručica je po meni predviđena za upotrebu kad se radi operacija koja koristi kardan. Želiš li da dulje traje opruga, nek za vrijeme korištenja operacija bez upotrebe kardana bude u radnom položaju (prenosi okretni moment kad ga ima) jer je glavna u neradnom. Možda je sve dimenzionirano tako da ručica za brzo uključivanje može biti stalno u neradnom položaju, a po potrebi uključena samo kad se želi pokrenuti kardan. Moje razmišljanje ne mora biti ispravno, ali smatram da ne može naškoditi stroju.
Pozdrav. Dugo me nije bilo ovdi, čitam zbog lošeg vrimena vani. Čini mi se da znam šta vam nije tu jasno. Izgleda, da pričate oko modela, kojeg ja nisam nikar mogao u živo vidjeti. Gledajuč po slikama, izgleda, kao da ima ovaj model 3 reduktore(krajna desna ročica)i 4 brzina u sredini. Predpostavljam, da je negdje još jedna ročica , koja ni na sliki i da je reverzer. Može još slika-položaj ove ročice, jer sam radoznal? Koja je godina izrade ovog traktora?
Predpostavljam, da je to samo dodatno kvačilo za vratilo(ljeva ručka), koja je moguče namiještena u traktor na dva načina. Il je to namiješteno izpred kompletne transmisije za vratilo il na kraju. To ti je jako važno tekom rada. Jer na AC-ju imaš možne obadvije modela ugrađene ovisno od modela.! Kdje je umiještena, jednostavno je saznati!. Sve u svemu kad nemaš priključaka na vratilu una treba da je u radnom položaju, da prenosi snagu kroz sebe, al izključen trebaš imati ručko uključivanja il izključivanja vratila, koja je još negdi na traktoru namiještena. Raditi treba sa njom, kao sa svim drugim ručnim kvačilima na drugim traktorima(malim ili velikima). LP

Zna mozda netko ima li ovaj moj traktor sinhronizirane brzine? U voznji mogu prebaciti iz 3. u 4. ali drukcije nikako.
NEmaš nikakvog sinhrona!. Ovo potpuno isto pitanje jesam postavijo glavnome mehaničaru u Agromehaniki kad sam imao 5400Normal Tigrone. Ak je sinhron, onda tekom vožnje bez međugasa može se preklopiti na nižje brzine. Postoje dijelimično sinhronizovani mijenjači, ali ne kod AC-ja koliko znam barem!.
 

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
839
Motor je Perkins 3cyl 36ks. Kočnice su dosta plitkog hoda i teško je dozirat silu kočenja, dok je traktor prazan blokira samo zadnji desni kotač, lijevi nikad. A kad je recimo freza na traktoru onda ne blokira ni desni i treba recimo 5-6metara da se traktor zaustavi i s tim da moram jako nagaziti na kočnicu. Kako se opće štelaju kočnice na ovom traktoru? Jel ima sistem kao na IMTu onaj čep na dobošu i matica na klikove? Jer to na ovom traktoru ne vidim baš.

Također smeta mi ručica desno za blokadu zadnjeg diferencijala
Zdravo. Ovo virojatno ima 36kw ,a ne 36Ks.To znači 49ks.
Postoji mogučnost, da imaš polužje za kočenje u naopakoj rupi. Dole na desnom kraju pored desne noge imaš dvije rupe na polužju. Jedna stvara vrlo kratak hod papučice na dole, al jako malo silo kočenja.Druga upravo kontra. Dugi hod, al jako koči. Al svejedno je treba doboše razstaviti i počistiti, kao kaže Krompi, da bude to kao treba, možda ti ni to neče pomogniti, jer trebaš pravilno napokon čiščenja štelovati obadvije kočnice. Imaš u toj temi mi se čini ili radoni, moje skene sa knjige uputstva za koristnike. kad to troje sve posložiš, onda bude kočilo,da ubija.
Postoji mogučnost, da ti ovo ručko špere zaboraviš izklučiti. Tako se meni često događalo. A moguče je, da gumenim škornjem preklopiš, a težko to virojatno. Moguče ručka više nema v izključenom stanju one blokirnje kugljice, koja jo drži u legi, pa se uključi sama.Provijeri.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
Ne znam ima li kakve gume u cijevi ili nema.

Ako nema, postavi to na mjesto, stisni koliko se da i zavari za ovaj centralni bolcn na kojem se vrti.
Na mjoj kuki je to zavareno.
 

swizach

Iskusan lik
Tu od
12 Srp 2007
Poruka
1,587
Nema nikake gume. Ja nebi to vario. Te kajle su se potrosile. Pa malo radi gore dole kad je prazna prikolica. Htio bi inda se dalje okrece.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
Ne, nisi razumio: zavariš te kajle za bolcn (koji se vrti).
 

Marko0102

Novi član
Tu od
7 Velj 2022
Poruka
9
Pozdrav kolege,

Imam traktor Antonio Carraro tc8400 nemam nekog iskustva sa plugovima pa me zanimaju vaše preporuke koliko cola uzeti i tak te pojedinosti.

Hvala
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Kakva je situacija s malim zglobnim traktorima, ne znam jel mi što promiče pa da pitam, da li postoje razlike između tv, ac, goldonija i holdera po pitanju stabilnosti na brdu? Jesu li svi slični po tom pitanju ili postoje neke razlike u koncepciji traktora...
 

TH87

Član
Premium
Tu od
8 Svi 2016
Poruka
291
Koliko znam glavna prednost AC je Actio (mogućnost torzionog zakretanja šasije ovisno o podlozi - najbolje pogledja neki youtube video na tu temu) + raspored težine na način da traktor ima tipa (govorim iz glave) 80% pritiska na prednje kotače, a 20% na stražnje dok je prazan što onda ispadne prema 50:50 kad zakopčaš neki prosječan priključak (prosječan za taj traktor naravno).

Ali što da ti pričam kad sam vozio samo staog TV i novog AC... što je neusporedivo.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
Svaki zglobaš je nestabilniji od traktora s prednjim anšlagom, jer mijenja težište pri skretanu, a s druge strane, kad imaš veliko opterećenje na stražnjim kotačima, cijeli se prednji kraj frće u jednu stranu i podiže jedan kotač u zrak. Toga nema na traktorima s krutom šasijom, koji imaju gibljivu prednju osovinu.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426
Znači da jedan holder koji je vjer puno kvalitetniji od tv, dođe na isto po pitanju granice prevrtanja... Samo koliko sam primijetio, holder ima zglob poslije volana, tv ima prije volana, ne znam što to znači u praksi
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
I Hittner iza zglob prije volana. Znači da se volan ne šamara lijevo-desno kak se bočno naginje traktor.
 

damirko

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2016
Poruka
1,426

Ovaj se vozi kao po ravnom... Mislim da bi se tu tv prevrnuo u roku odmah. Sve razmišljam da li znači štogod to što je zglob iza volana...

Što onda čini jcb 4cx i šumske skidere stabilnima jer su oba zglobaši?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,697
4Cx nije zglobaš, koliko znam, već je 4WS, s nagibnom prednjom osovinom (ko svaki traktor).

Postoji dva tipa zglobaša: oni kojima se prednji kraj bočno naginje u odnosu na zadnji (Holder, AC, TV),
i oni koji imaju zglobno upravljanje, ali im se se nagiba prednja osovina. To je velika razlika.
Skidder,ako misliš na Timberjacka, je širok skoro koliko je dug, pa tu stabilnost isto nije toliko upitna, a ima nagibnu prednju osovinu.
Pogledaj:
 

Najnoviji postovi

Na vrh