Tko pravi?Znam ko pravi.
Okrenutost ripne je bitna zbog čišćenja iste, tako da ako točak proklizuje na osrednje mekoj podlozi na jednom krugu bi bila puna zemlje, smjer "V" je čisti, te je potreban u smjeru kojem se najviše vozi recimo unapred.Da li reverzibilni traktori imaju problem uzbrdo i spuštanja nizbrdo kad su u obrnutom modu, s obzirom na to da su im onda ripne naopako? Primijetio sam da klasični traktori puno brže prokližu u rikvercu...
Mislim da je to zbog težine, jer gotovo kod svih automobila je motor naprijed. Ako se radi o uzbrdici vidi koliki je pritisak na prednju osovinu ako ideš naprijed ili u rikverc.Sa automo u snijegu prednja vuča kad prokliže, kad se okreneš u rikverc možeš mnogo veći uspon savladat. Ripne su nebitne ili potpuno iste bez značajne razlike.
A kako kad je 4x4uvijek isto opterecenje?Ne baš da ga vuče pod točak već puni ripnu. Ali nemoj posmatrati samo blato. Recimo kad na zelenoj travi treba u nekoj kosini u rikverc da krene on samo okreće točkove kao na ledu, a na istoj podlozi unapred ide bez problema. Težina i centar teže igraju najveću ulogu a onda ostali parametri doprinose poboljšanju.
Ajd sad to uporedi sa traktorom 4x4. Kalika je razlika u savladavanju uspona unapred i unazad sa jednim smjerom ripne. Imaš mogućnost da na svom tomici okreneš ripne, da ideš u rikverc a ripne okreni u pravcu kretanja, pa javi dojam. Kako ti se ponaša kad gura težinu motora, kad G1 motora pada na pogonsku prednju osovinu ili ispred nje i drugu varijanta kad G motora pada iza osovine i sila koju ima na obodu točka nastoji da smanji opterećenje osovine ( zadnje) sad po kretanju prdnje. Molim te pojasni dali u obe situcije sa ovih slika G2 ima istu vrijednost ili različite i zbog čega.A kako kad je 4x4uvijek isto opterecenje?
Mislim (iskustveno sa sumskim traktorima) da i ripna V ima dosta utjecaja...
A i sve auto gume imaju smjer vrtnje zar ne?