Tko pravi?Znam ko pravi.
Okrenutost ripne je bitna zbog čišćenja iste, tako da ako točak proklizuje na osrednje mekoj podlozi na jednom krugu bi bila puna zemlje, smjer "V" je čisti, te je potreban u smjeru kojem se najviše vozi recimo unapred.Da li reverzibilni traktori imaju problem uzbrdo i spuštanja nizbrdo kad su u obrnutom modu, s obzirom na to da su im onda ripne naopako? Primijetio sam da klasični traktori puno brže prokližu u rikvercu...
Mislim da je to zbog težine, jer gotovo kod svih automobila je motor naprijed. Ako se radi o uzbrdici vidi koliki je pritisak na prednju osovinu ako ideš naprijed ili u rikverc.Sa automo u snijegu prednja vuča kad prokliže, kad se okreneš u rikverc možeš mnogo veći uspon savladat. Ripne su nebitne ili potpuno iste bez značajne razlike.
A kako kad je 4x4uvijek isto opterecenje?Ne baš da ga vuče pod točak već puni ripnu. Ali nemoj posmatrati samo blato. Recimo kad na zelenoj travi treba u nekoj kosini u rikverc da krene on samo okreće točkove kao na ledu, a na istoj podlozi unapred ide bez problema. Težina i centar teže igraju najveću ulogu a onda ostali parametri doprinose poboljšanju.
Član foruma "sttipa" je stavio smajlić da tužno, na moj komentar, zbog tog sam ga citirao i ponovio.Kaj se tiče rasporeda sila na podlogu si u pravu i to nitko ne spori. Ne znam
zakaj se ponavljaš, jer nema potrebe.
Za pneumatik sa ripnom " V" sam opisivao da je zbog čišćanja ripne.Da nije tako, kotači na traktorima i na autima sa zimskim gumama bi bili okrenuti kojekako, i na zimskim automobilskim gumama ne bi bio strelicom označen smjer rotacije.
Kaj se tiče rasporeda sila na podlogu si u pravu i to nitko ne spori. Ne znam zakaj se ponavljaš, jer nema potrebe.
Kaj se tiče ripni, smatram da nije svejedno kako su okrenute. Prianjanje na tvrdoj podlozi ne treba uspoređivati jer su razlike zanemarive i zato jer se traktori ne koriste samo na tvrdim podlogama. Mnogo je važnije osigurati čim bolje prianjanje na mekanom terenu, a tamo nije svejedno kako su kotači okrenuti. Ripna ima bolje prianjanje ako je čista, a čišćenje se omogućuje pravilnim smjerom vrtnje obzirom na oblik ripne.
Zato sam u postu br. #2,171 napisal da ste objica (ti i @reider) u pravu. Svaki u svojem dijelu.
Da nije tako, kotači na traktorima i na autima sa zimskim gumama bi bili okrenuti kojekako, i na zimskim automobilskim gumama ne bi bio strelicom označen smjer rotacije.
Osnovni i prvi uslov koji točak- pneumatik treba da obazbijedi dobro trenje prilikom zaustavnje radnje ili pravilno i bezbjedno zaustavljanje, to pravilo važi za sva motorna vozila u koja spadaju i traktori.Kaj se tiče ripni, smatram da nije svejedno kako su okrenute. Prianjanje na tvrdoj podlozi ne treba uspoređivati jer su razlike zanemarive i zato jer se traktori ne koriste samo na tvrdim podlogama. Mnogo je važnije osigurati čim bolje prianjanje na mekanom terenu, a tamo nije svejedno kako su kotači okrenuti. Ripna ima bolje prianjanje ako je čista, a čišćenje se omogućuje pravilnim smjerom vrtnje obzirom na oblik ripne.
Zato sam u postu br. #2,171 napisal da ste objica (ti i @reider) u pravu. Svaki u svojem dijelu.
Da nije tako, kotači na traktorima i na autima sa zimskim gumama bi bili okrenuti kojekako, i na zimskim automobilskim gumama ne bi bio strelicom označen smjer rotacije.