• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Mali ali moćan

Prilozi

• IMG20230406193854.jpg
    IMG20230406193854.jpg
    40.9 KB · Pregleda: 39
  • IMG20230406193850.jpg
    IMG20230406193850.jpg
    45 KB · Pregleda: 39

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Znači pozitivno iskustvo, hvala (y)

Bum prespaval, a možda se još neko javi

mika

Iskusan lik
Tu od
22 Ožu 2011
Poruka
1,810
Malo jači rođak

Prilozi

• IMG20230406215502.jpg
    IMG20230406215502.jpg
    82 KB · Pregleda: 31
  • IMG20230406215514.jpg
    IMG20230406215514.jpg
    35.8 KB · Pregleda: 31

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Mišljenje o ovakvom aparatu?

Taj nema podešavanje AC frekvencije što je po meni bitna stvar kod aluminija, više frekvencije za tanje stvari, a manje za deblje. Kod aluminija je bitno i kontinuirano podešavanje struje u toku varenja što opet ovaj ne može jer za hladan aluminij treba milijun ampera, a dok se zagrije vrlo brzo se može i pregrijati i propaliti

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Imaš prijedlog za alternativu koja sve to ima?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Ima ih puno, npr. Ipo tools super tig 200 ima više manje sve što treba plus što je numerički kontrolirani uređaj za kojeg najčešće vrijedi da ili radi ili ne radi, odnosno ne pati od promjena npr. maksimalne izlazne struje ovisno o prašini u potenciometrima ili starenju komponenti

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ajd kupi jedan najobičniji (za 200E) i kupi aluminijske elektrode, a za plazmu isto tak neki, bez zraka, za 300E!
E još nešto - kakvu struju imaš, 1F ili 3F?

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Aluminij je prema mojem dosadašnjem iskustvu jako zahtjevan za varenje i nije niti usporediv s čelikom, a važno je istaknuti da sam amater u tom polju.

Svaki proces kao i uređaj ima prednosti i mane. Tig je vrh po mogućnostima i opcijama zavarivanja, ali to nije besplatno i traži puno vještine i znanja koje se jedino može dobiti radom i praksom. Rel i aluminij su nužno zlo i to je za pokrpati nešto deblje ok, ali moje mišljenje je da to nije posao. Kao dobra alternativa za hobiste i amatere su danas "jeftiniji" pulsni mig aparati koji su se zadnjih godina pojavili na tržištu i koji zbog pulsne struje mogu variti aluminij mnogo lakše i bolje od klasičnog mig/mag aparata, ali tu je često problem kod jednofaznih da vuku veliku struju iz mreže na većim amperažama pa je teško raditi na kućnoj instalaciji - ispadaju 25 ampera osigurači.

Aluminija ima puno vrsta i neki se vare bolje od drugih. I sam sam mislio da je to lako kao na videu gdje profesionalac radi, ali vjerujte da nije niti približno i svi koji su to probali raditi to znaju, a profići znaju najbolje

Dobrica

Član
Tu od
14 Pro 2015
Poruka
82
Kak nema, a za kaj onda služi onaj drugi kotač pod kojim piše AC balance -5, +5?

Izgleda da se grah okrenul na ovog bez plazme ShieldSquare Captcha
AC balance je postavka koja određuje koliko je vremena valni oblik struje u plusu odnosno u minusu. Valni oblik struje kod tih aparata je pravokutan (neki imaju i opciju promjene valnog oblika) i onda je jedan dio vremena na volfram elektrodi plus i on čisti aluminij oksid, a drugi dio periode je minus i on daje penetraciju u metal - najjednostavnije rečeno

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
AC balance je postavka koja određuje koliko je vremena valni oblik struje u plusu odnosno u minusu. Valni oblik struje kod tih aparata je pravokutan (neki imaju i opciju promjene valnog oblika) i onda je jedan dio vremena na volfram elektrodi plus i on čisti aluminij oksid, a drugi dio periode je minus i on daje penetraciju u metal - najjednostavnije rečeno
Ovo sve kaj ti pišeš je za mene špansko selo dok malo ne probam.
Pol od tih koača najvjerojatnije nebum upotrebljaval kak ni na co2 jer nemam potrebe za tim.

Mislim da bu za tu i tam nekaj zaheftati sa aluminijem poslužil da nemoram po selu za svaku sitnicu.
Ionak kad bu trebalo nekaj zavariti da drži bum prepustil čovjeku koji se s tim bavi, kak i večina nas sa ovog foruma .....

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
argon kooooštaaa
Znam, prva boca bu za igru otišla, a sljedeča bu ipak malo dulje potrajala ;)

Kad smo več kod boca, jel zna ko gde se može mala boca zamjeniti za punu?
Tu kod nas ih nemaju, pa možda u metropoli?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Mala boca mora biti od argona i može se zamijeniti, ako odgovara po godinama, ne po atestu!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,789
Od argona je, atest ima do 2024, a kaj to znači da mora odgovarati po godinama?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,928
Ne smije biti prestara, ne znam točno koliko godina može imati, mislim 20g.
Za mene ja najjeftiniji LINDE

Najnoviji postovi

Na vrh