• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,866
Imam i ja taj isti apatat, ali nisam zadovoljan radom.
Spojen je na dvofaznu stuju i troši dosta struje, i ako samo miruje bez varenja, te nakon 2 elektrode, skoči osigurač.
Bojim se da imaš negdje problem s namotom. Kakva je situacija dok je na 1f?

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,758
Htio sam reći da na jednu fazu radi probleme, dok na dvije faze je radio ok.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,866
Da, ako spojiš dvije faze na 230V...onda lijepo brunda i izbaci osigurač.
Moj trafo aparat ima 1 kabel i adapter 3x400 na 2x400, pa ne smiješ zaboravitikak je prištekan ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,866
Taj aparat ima 2 primara i dva sekundara, spojena serijski, kak je prikazano na shemi koju je postavil kolega @plus.
Izmjeri otpore sva "4" namota od izvoda prema zajedničkoj točki.
2 i 2 para (prema sredini - spoju 2 namota u nekom bužiru sa stražnje strane) bi trebala imati (pod)jednaki otpor, ako su namoti ispravni.
ako je tak, ondagledaj da su vanjski izvodi (na vrhu namota) spojeni na sklopki tak da idu na 380V, dok ona dva izvoda, koja idu iz sredine namota, moraju biti spojena za 220V.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,758
Taj aparat ima 2 primara i dva sekundara, spojena serijski, kak je prikazano na shemi koju je postavil kolega @plus.
Izmjeri otpore sva "4" namota od izvoda prema zajedničkoj točki.
2 i 2 para (prema sredini - spoju 2 namota u nekom bužiru sa stražnje strane) bi trebala imati (pod)jednaki otpor, ako su namoti ispravni.
ako je tak, ondagledaj da su vanjski izvodi (na vrhu namota) spojeni na sklopki tak da idu na 380V, dok ona dva izvoda, koja idu iz sredine namota, moraju biti spojena za 220V.
Zajednička točka oba namotaja 220V 0,3,
Zajednička točka namotaji 380V
0,5 i 14,8.
Mjereno na sklopki.
Nakon čačkanja spoja zajedničke točke, otpori se mijenjaju i dosužu do 0,6k.
Ispravno je spojeno.
Mjerenje direktno na žice namotaja, otpori se kreću 0,3 za 220V i 0,5 za 380V.
1000037402.jpg 1000037403.jpg

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,347
Imam i ja taj isti apatat, ali nisam zadovoljan radom.
Spojen je na dvofaznu stuju i troši dosta struje, i ako samo miruje bez varenja, te nakon 2 elektrode, skoči osigurač.
Ja sam ti sijede kose, ali nikad, ama baš nikad mi švas aparat nije izbacio / skurio osigurač.

Ovime ti želim sugerirati da se ozbiljnije pozabaviš defektažom tog svojeg aparata.
Ove informacije koje si napisao su za mene, recimo površnog majstora, nedovoljne za ikakvu konkretnu defektažu kvara, uzroka, zašto tebi izgori osigurač.
Ali, puši ti na hladno i grebi ispod sebe sve dok ne utvrdiš što je tome uzrok.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,758
Imam drugi aparat, koji je duplo stariji, i radi bez greške, i taj nikada nije izbacivao osigurač i radi tiše.

VJerovatno su na ovom loši spojevi, mogu za probu napraviti na novo.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,045
Imam drugi aparat, koji je duplo stariji, i radi bez greške, i taj nikada nije izbacivao osigurač i radi tiše.

VJerovatno su na ovom loši spojevi, mogu za probu napraviti na novo.
Na 2f radi preko manje namotaja. Na 1f radi na više odnosno preko čitavog namotaja ( Ukupnog). Ako ti izbacuje na 1f, vidi koji je to namotaj, na tom imaš problem negdje je premostio ili probio. Pogledaj kako izgleda na ivicama uz jezgro tu zna da se nakupi špena i ona treperi- vibrira pojede lak i prespoji ili čak probije. Znači kako sam te razume na kalemu 2f je uredno. E sad to što kazeš da bruji. Može biti uzrok da ti je probio na tom kalemu, provjeri dali imaš kontakt na jezgro. Bučnost dobije kad pomični dio jezgra ima luft u svojim vodilicama, ako oklop nije dobro stegnut.

Pjero

Iskusan lik
Tu od
22 Stu 2010
Poruka
2,758
Gledaj da su vanjski izvodi (na vrhu namota) spojeni na sklopki tak da idu na 380V, dok ona dva izvoda, koja idu iz sredine namota, moraju biti spojena za 220V.
Na 2f radi preko manje namotaja. Na 1f radi na više odnosno preko čitavog namotaja ( Ukupnog).
Vanjski izvodi spojeni su na 380V, oni iz sredine na 220V .

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,045
Mislim da treba biti obrnuto da unutarnji idu na 380, a za 220 trebaju biti spojeni svi i unutarnji i vanjski.
Po nekom mom znanju struja se upišta iz unutarnjih namotaja prema vani. Postoje trafo sa više slojeva namota i tako se reguliše amperaža. Unutarnji namot je osnovica i puštanjem struje u svaki dodatni namot se smenjuje amperaža. Pogledaj da nije još unutarnji namot sa debljom žicom?.
Ako si puštao 1f struju samo na unutarnji namot onda ti je i moralo izbacivati osigurač jer nemaš dovoljno namotaja da bi napravilo otpor proporcionalan, a čak moguće i deblji provodnik što dodatno smanjuje otpor.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,866
Vanjski izvodi spojeni su na 380V, oni iz sredine na 220V .
Imaš li strujna kliješta?
Ako imaš, uključi 380 v i izmjeri struju, te izmjeri napone između početka (380V) i sredine namota. Isto ponovi na 230V namotima. Trebalo bi biti približno pol napona (~200V/~115V). Izmjeri i napone sekundara.

Ista mjerenja ponovi kad je aparat priključen na 230V.

Na taj način budeš ustanovil jesu li obje polovice namota iste (ispravne).
Usporedi struje praznog hoda na 230 i 400V (trebala bi biti nešto viša).

POZOR!
Ako nisi siguran, nemoj to raditi.
To se radi na živo, pa pripazi da ne dodirneš negdje "žive" vodiče.

Mislim da treba biti obrnuto da unutarnji idu na 380, a za 220 trebaju biti spojeni svi i unutarnji i vanjski.
Nije. Namot za 380V (vanjski), mora imati više zavoja. Pogledaj shemu kolege @plus-a.

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,045
Nije. Namot za 380V (vanjski), mora imati više zavoja. Pogledaj shemu kolege @plus-a.
Bit će da ste u pravu ti i plus. Nešto mi se pobrkalo za gorenje i Elektrodu. Za elektrodu je drugi način i ide prema vani i tako smanjuje amperažu. Sad za gorenje i nisam siguran dok ne pogledam sutra u aparat.
Po šemi je uredno ja sam otišao da monofazna daje najnižu amperažu sa najviše namota. Ali nije tako spojeno kako sam predhodno opisao.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
11,245
Uključi aparat na desetak minuta, ali ne zavaruj.
Izvuci utikač i rukom probaj grije li se koji namotaj?

Najnoviji postovi

Na vrh