• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

zeko1982

Član
Tu od
2 Ruj 2016
Poruka
144
Imam pitanje kako se spaja trofazni kabel na uticnicu za struju na svas aparatu ima tri zice

Prilozi

• IMG_20250504_172041773_HDR.jpg
    IMG_20250504_172041773_HDR.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 25

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,118
Imam pitanje kako se spaja trofazni kabel na uticnicu za struju na svas aparatu ima tri zice
TROFAZNI KABEL TI IMA 5 ŽICA! Ima 3 faze R, S, T, nulu i uzemljenje.

Od toga za jednofazni švas aparat koristiš samo jednu, bilo koju od faza, te nulu i uzemljenje / zaštitni vod.

No ako tvoj švas aparat koristi za rad 2 (dvije faze) onda su ro recimo R-S, li R-T, ili S-T, ali moja je preporuka, čim si postavio ovakvo pitanje, da si ti to ne popravljaš sam. Nismo mi svi - za sve poslove, puno toga treba znati jer bi se moglo nastradati. Za tvoje dobro.
Lp

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Taj aparat u originalu ima dva ulazna kabela i oba odlaze na sklopku, gdje se bira 1f ili 2f ulaz.
1F kabel je trožični, i spaja se normalno na 1f utikač (smeđa-faza, plava-nula, zeleno-žuta na zaštitni kontakt). na originalnom kabelu utikač je bil gumeni, odlijan s kabelom.

Pretpostavljam da pitaš za toga, 380V:
1746454552416.png
Taj drugi kabel je obično bil isporučen bez utikača, i spajaš smeđu na jednu fazu, plavu na drugu fazu i zeleno-žuta na zaštitni kontakt, zavisno kakav priključni pribor koristiš:
1746455843243.png

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Imam i ja taj isti apatat, ali nisam zadovoljan radom.
Spojen je na dvofaznu stuju i troši dosta struje, i ako samo miruje bez varenja, te nakon 2 elektrode, skoči osigurač.
Bojim se da imaš negdje problem s namotom. Kakva je situacija dok je na 1f?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Da, ako spojiš dvije faze na 230V...onda lijepo brunda i izbaci osigurač.
Moj trafo aparat ima 1 kabel i adapter 3x400 na 2x400, pa ne smiješ zaboravitikak je prištekan ;)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,314
Taj aparat ima 2 primara i dva sekundara, spojena serijski, kak je prikazano na shemi koju je postavil kolega @plus.
Izmjeri otpore sva "4" namota od izvoda prema zajedničkoj točki.
2 i 2 para (prema sredini - spoju 2 namota u nekom bužiru sa stražnje strane) bi trebala imati (pod)jednaki otpor, ako su namoti ispravni.
ako je tak, ondagledaj da su vanjski izvodi (na vrhu namota) spojeni na sklopki tak da idu na 380V, dok ona dva izvoda, koja idu iz sredine namota, moraju biti spojena za 220V.

Najnoviji postovi

Na vrh