Inverter stigao
Pa da javim dojmove, kako sam i obećao...
stigao je uredno HP-om, teta ga dovezla kombijem
platio uredno 413kn, kako mi i rekli pri narudžbi. Sam aparat je bio zapakiran u originalnoj kutiji, i još zvakumiran - iznenadilo me, jer sam dobivao razne uredaje od raznih firmi strašno zapakirane. Aparat je onaj Onex 250 sa slike na gornjem webu ( iskreno, bojao sam se šta će doći
). Na samoj kutiji piše - Poljska. U kutiji je aparat, kablovi, maska sa stakalcem (meni smiješnog izgleda prema onom što imamo doma - al služi svrsi....), upute, šljaker (kako ga ja zovem). Kablovi su dosta debeli - zamjerka je što su kratki (oko 1,5m), kliješta su dosta robusna i dobro drže. Pinceta (za elektrode) također. A sad o samim karakteristikama - naravno tu ću vam prenjeti iskustva svog oca kojem sam odmah danas ujutro dofurao aparat i zamolio ga da ga skupa isprobamo. Naravno da mi se smijal
Samim tim dok sam mu pokazao kak je mali
Tata vari preko 40g, i ima puno iskustva - metalne konstrukcije, hale, izrađivao od nule prikolice i ostale poljoprivredne strojeve...., ali i ručne kose - reko ko da je problem kosu zavariti (mislil sam si ja u sebi
) uglavnom, iza kuće je baš varil vuću u tri točke na traktorsku gajbu ( tak da ju i mali ferguson može prikopčati). Koristili smo EZ-8 RC (pričal mi otac teoriju elektroda, al nisam pohvatao - nisam se ni trudio
). Ima doma puno vrsta elektroda ( vari i krom i razne materijale ) al je uzel ove, valjda, jer su za neki univerzalni okomiti i vodoravni var - što god to značilo
. Kaže da su te hobby upotreba (ono kaj bi meni kao trebalo
). Koristili smo 2 vrste i 2 debljine - stariju verziju EZ-8 RC (svjetlija) i noviju (tamnija verzija) - ako sam dobro skopčal... debljine 2mm i 2,5mm - ja htel i veće debljine, al kad sam videl kak stavlja var na var - jasno mi je bilo da mu ni ne treba 4mm
Na aparat smo spojili kablove - lijepo se spajaju i uključili ga - ventilator se uredno upalio - posto nema ekran sa amperazom - igrali smo se - to se on igrao i po boji elektrode sarafio gumbić
salim se. Uglavnom, probali smo odmah sa 2,5 mm - sa polovinom snage ( gumbić na sredini), - vario je flah sastrane na gores pomenutu gajbu...Moram spomenuti da se cijelo vrijeme ismijavao i sprdao sa ''mojim strojem''... Uglavnom lijepo je to zavario - on vario ja gledao drugom maskom. cijelu elektrodu u susu istopio - mada mi prije rekao da se to tak ne radi
Uzeo drugu i istopio je sa druge strane. Zatim je vario klinove za kugle...okolo klina...probao i sa jačom amperažom, al elektroda jače gorila - bila jako pepeljasta i imao sam osjecaj da curi var...uglavnom rekao je da citiram ''da meni ne treba nist više'' . Zatim je sa 2mm krenuo variti kosu (ručnu) najprije je prhnula rupa (pa je smanjio amperazi za otprilike 1/4 - napomena, dosta je osjetljiv gumbić). Pokrpao je rupu - konstatirao je da nema nešto " ANTI - Ljepljenje elektrode" (nazvano mojim jezikom). Ja reko ima - piše na kutiji - a on meni "i na plotu je pisalo " i pokazao mi da nema - kratko ju priljepio - mislim na elektrodu
.
Uglavnom skurili smo 10 elektroda skoro u šusu - nekih 3 od od 2mm i 7 od 2,5mm, ako sam dobro brojio ( žurilo nam se brusiti deku u novom stanu....). Stroj je ostao jako hladan - imao sam osječaj da držim pištolj od kompresora za zrak ( ako kuzite kaj mislim), kablovi isto - nista se na njima nije osjetilo - radili smo vani na 20°C.
Zaključak - koliko para toliko muzike. Probali smo mali uzorak elektroda - 10 - al meni u centru grada za rad kod kuće i više nego dovoljno.
Što se tiće većeg promjera elektroda - vjerujem da vari bez problema i 3.25 i 4mm kak je i deklarirano - samo je pitanje koliko komada u susu i dal bi se onda kablovi grijali. Po meni to i nije neki problem - staneš, popiješ pivicu i ideš dalje
Ono što je meni bitnije - trajnost... To ne znam.
Još ću ga probati na agregatu
Dovoljno je jeftin da zgori
Imam hondin agregat od 4,5kW, sa konstantnim naponom, pa mislim da bi trebalo raditi.
Eto toliko...
Isprike na dugom postu, al mozda nekome pomogne.
Lp