• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Aparati za zavarivanje ili po domači "švasaparat"

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Fala ti, al nebi ti štel trošiti vrijeme..
Budem ja to skužil. Samo trebam malo pomoći i malo vremena 😎
Fala i @Razinekop na shemama 👌
Fala ti, al nebi ti štel trošiti vrijeme..
Budem ja to skužil. Samo trebam malo pomoći i malo vremena 😎
Fala i @Razinekop na shemama 👌
Ako hoćeš pomoć kod pravljenja sheme spajanja trebaju mi podaci o tvojoj sklopci u kojem položaju su koji kontakti spojeni i imaju li kakvi mostovi(brike)? Shema kao u postu 3.498

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
Nažalost nije bilo sheme u kutiji, al sklopka je predviđena za elektromotor i njegovo mjenjanje smjera.
Kontakti 2,3 - 6,7-10,11 su brikani tj zajednički. 1,5,9, 4,8,12 su svaki za sebe.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Nažalost nije bilo sheme u kutiji, al sklopka je predviđena za elektromotor i njegovo mjenjanje smjera.
Kontakti 2,3 - 6,7-10,11 su brikani tj zajednički. 1,5,9, 4,8,12 su svaki za sebe.
Svaka namjena može imati "prenamjenu" tako da ako se tu mogu brike skinuti ,a u položaju jedan su spojena makar dva para kontakta (vrlo vjerivatno tri)1i2;5i6;9i10 -u položaju dva spojeni su 3i4;7i8;11i12.To je moja pretpostavka tvoje je da ispitaš kako sklopka radi.
Znači svaka sklopka je namijenjena za spajanje a bio motor ili trafo baš nju briga.Po mojoj procjeni ima dobru amperažu,tri položaja 0,1,2 i vrlo vjerovatno može se iskoristiti za tu namjenu.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Ista je shema kao GN ili 4G serija sklopki.

Mislil sam na pomoć da ti pokažem kak se to radi. Ovak je meni teško jer nemam pregleda situacije.

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Ista je shema kao GN ili 4G serija sklopki.

Mislil sam na pomoć da ti pokažem kak se to radi. Ovak je meni teško jer nemam pregleda situacije.
Ja sam dosad stavljao tuđe slike ali za nacrtat svoju moram imati neke podatke. Za BS 2053 UC ne mogu naći. Molim tvoje mišljenje može li prenamjena sklopke?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Takva kakva je može isto, ali onda ide na adapter i jedan kabel.
Nisam imal ove makedonske u rukama, pa ne znam mogu li se uzdužne brike maknuti bez rastavljanja sklopke.

Ne želim savjetovati ako nisam siguran da me shvatiti bez da napravi štetu. Zato bi radije da mogu pomoći i pokazati dok je aparat blizu mene. Nije sklopka problem, već izvodi s trafa. Varexi, koje sam popravljal, imali su O jezgru i po dva para namota. Kak ovoga nisam videl uživo, ne znam kak namot izgleda.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,781
Matija sam ti to dopeljaj imaš jednu vuru vožnje do ZJ i dok on to složi mi ostala ekipa se malo podružimo :ppozdrav: 😂(y)
Na njuški je takva sklopka za 10 eura, misliš da se bu isplatilo čekanje :unsure: 🤭

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Nije bit u čekanju več u druženju a kak ti veliš da ZJ nema cajta :giggle: bude se druženje odužilo. :unsure:

Razinekop

Aktivni član
Tu od
10 Pro 2013
Poruka
343
Takva kakva je može isto, ali onda ide na adapter i jedan kabel.
Nisam imal ove makedonske u rukama, pa ne znam mogu li se uzdužne brike maknuti bez rastavljanja sklopke.

Ne želim savjetovati ako nisam siguran da me shvatiti bez da napravi štetu. Zato bi radije da mogu pomoći i pokazati dok je aparat blizu mene. Nije sklopka problem, već izvodi s trafa. Varexi, koje sam popravljal, imali su O jezgru i po dva para namota. Kak ovoga nisam videl uživo, ne znam kak namot izgleda.
Može li pomoć oko budućeg nacrta.Ne mogu uklopiti da shemu nacrtanu rukom(ona ima tri izvoda) prepravim u četiri izvoda iz trafoa kako je Matija rekao -a tako je i na jednoj crtanoj shemi prikazano. Varex1.jpg

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@Matija_E30, daj poslikaj bolje trafo i izvode iz njega.
Ima li i termistora?
One dvije žice, na koje je spojen ventilator su sigurno za 230V. Ostale dvije bi onda trebale biti za 400V. No, kam je spojen termistor?
Velim, donesi ili pošlji aparat, ja budem skinul shemu, složil sklopku i spojil ga.
Kolegi reci da ne mora biti janjetina; i odojak je v redu ;)

V petak ti jedan Joža z Belice kombijem vozi krumpir na sajam u Križevce, pa moreš poslati z njim. Mene pozna ;)

I nemoj nikaj otpajati.

Posljednje uređivanje:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@nedimN
Za svaku pohvalu, no čuvaj pluća od isparenja kroma ;)
Tokarija ti je puno "zdraviji" zanat, iako ti je ovaj vjerojatno bolje plaćen.

Daj malo podataka o zavaru: debljina materijala, struja, tip aparata, protok plina...

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Znam sve to stoji ali tako je , nema ovde tokarije skroz malo.Vecina stvari dolazi od kooperanata sa CNC masina . Mi imamo montazu i ovako bude zavarivanja ,ali nije cijeli dan. Osim ovog donesu mi i neke stvari koje varim sa MAG-om ,oni valjda ne znaju ili se prave budale pa nece MAG.
Materijal je 12 mm ,10 litara argona ,80 ampera i svajsgeret je Lorch :)

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
@Lee, nesreća se može dogoditi na svakom poslu.
Spomenul sam zdravstveni rizik kojega se nemre izbjeći ;)

Tomipav

Član
Tu od
30 Kol 2018
Poruka
54
Ajde pomoć,cjenovno su tu negdje...barem šta sam ja uspio naći.
Zanima ma mig/mag aparat.
MMA imam kempija,i prezadovoljan sam,e sad mag,neznam ni sam šta da uzmem,svatko svoga konja hvali.
Znači aparat do 200A,imam u ponudi slijedeće.
IPO 200 syn,stahlwerk 200, pa onda oni neki proinstal...isto 200 syn,i zadnje daihen varstroj 2005 profi mig .
Iskreno nezz jel taj varstroj još uvijek varstroj ili su i to sad neke kineske inačice.

nedimN

Iskusan lik
Tu od
24 Ruj 2020
Poruka
1,217
Ja svoj glas dajem za daihen varstroj , kinezi imaju udjela u firmi ali su aparati prva liga. Imali smo u firmi 2 REL-a placeni po 800 eura i jedan MIG/MAG 401k Synergy radili su svaki dan momacki i nikad problema.

Matija_E30

Iskusan lik
Premium
Tu od
13 Stu 2019
Poruka
3,257
Slažem se..
I ja bi glas dao varstroju, prvo zbog servisa i eventualnih dijelova. Vjerujem da će to sigurno postojat. Ovi ostali su manje slavni i moglo bi se zaboravit na njih..
Kolega ga baš kupuje, ovih dana bi mu trebao stići. Mislim da je nekih 3500 kn cijena.

Najnoviji postovi

Na vrh