• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

atf ulje u naftu

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
al pošto je skupo gorivo danas, i kada bi ga pravio u omjeru s kojim si probao, postigla bi se značajna ušteda......kroz cjelu godinu, pogotovo u branju kukuruza.......

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
, isto mi pada na pamet nekadašnja izjava nečija da žene kada mažu grudi svinjskom masti one se enormno povećavaju :rolfer:
malo morgen :finga:

savo ne svinjskom. Tovatnom:mrgreen:

možda mu sedne na karike pa mu kompresija skoči :lol:

To da voziš na staro ulje meni nije zanimljivo jer ne trošim tak puno goriva.
Bilo bi sigurno problema po zimi kad bi se to zgusnulo.
Trebalo bi nabavljat "čisto" trošeno motorno ulje to filtrirat pa opet taložit jedno duže vrijeme jer ima unutra puna sitnih čestica koje sigurno ne pomažu pumpi.

Možda ja kapnem malo dvotaktola pri sljedečem točenju :roll:
Možda zavrti medo kak husqvarna8)

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa ušteda bi bila sigurno , samo je pitanje na koje neznam odgovor koja je ''energetska vrijednost'' te mješavine u poređenju sa čistom naftom ? odnosno lož uljem jer sam sa njime probao :mrgreen:

Vrlo moguće da moj T40 prebacim na ovaj miks jer mi njega nije žao ni najmanje :butthead:

e sad , svinjska ili tovatna , to je manje bitno , bitnija je tehnika utrljavanja :lol:

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Hmm T40 bude to valjda i ferceral bez brige.
Mene tu najviše brine čađa od tih partikla koji su u ulju.

Bili su nekad oni testovi u njemačkom auto-bildu.Di se voze europom golf dvojkom u koju toče suncokretovo ulje za kuhanje.Sve je klasika na ubrizgavanju samo postoji neki predgrijač goriva ako se dobro sječam.
Tak da mislim da za dizela ne igra tak veliku ulogu kaj to gori.
Možda bi se točka palenja trebala prilagođavat?
Kak rade oni vojni motori koji mogu "sve" točit?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
E oni koji mogu sve gutati su mi nepoznati a rado bi ih upoznao :D

Čađ mene najmanje zabrinjava , skinuti očistiti glave i klipove na T40 je jedan polovičan dan posla , ako uzmemo neku računicu uštede onda to i nije neki problem , nije problem niti poigrati se sa predpaljenjem

e sad , dali je dovoljno ulje filtrirati samo klasičnim filterima ili bi trebalo napraviti neki centrifugalni prečistač , znam da bi centrifugalni bio daleko bolji ali me zanima zadovoljava li ova obična metoda
i prije svega , koliko traje proces centrifugiranja ?

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327
Sto gorivo bude skuplje, to ce se javljati ideje kako se snaci, citoa sam ovo sa suncokrtovim uljem sto su vozili golfa II, najveci problem im je bio sto su na granici sa CH morali platiti carinu kada su vidjeli koliko ovaj u prtljazniku ima tog ulja:) svratis do Aldia, uzmes par kutija zetina i tocis:) ili staro iz friteze, ali tada se to treba procistit i nekako podgrijati da bude u nekom tekucem stanju.http://www.erfolg-reich.org/ascona-pflanzenol-umrustung-teil1/

http://testberichte.ebay.de/190D-2-...t-mit-Pflanzenoel-Poel?ugid=10000000001926508

Probajte, inace ATF ulje su preporucavali VW serviseri kod TDI motora(pumpa VP44) 1Z

Mnogi se bave tim debatama, ali ljudi koriste.

http://www.e39-forum.de/thread.php?postid=932166

puki22

Član
Tu od
27 Ruj 2007
Poruka
890
Da samo da je kod švabe u aldiju jaftinji to ulje nego gorivo. A kod nas je i skuplje 1-2kune.
Tak da jedino ovo is friteze igra za uštedu.

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
to sto preporucuju atf u tdi motore je dobro sigurno u mene nije tdi obicni je dizel i ja sam nasuo 1L atf ulja na 50L nafte
i necete vjerovat kolko je motor ljepse radio manje pusio bolje palio,bolje vuko itd
al nije sad tema auto
mi smo sad u sjetvi u lozu sipali preradjeno ulje koje smo ,mjenjali u traktorima i u autima i omjer je bio 2:1 na 20L loze 10L preradjenog ulja i nikakve znacajnije promjene nije bilo,nit je vise pusio nit je bio slabiji,al neznam sta bi bilo kad bi se oralo tako bil izgubio sta snage,al sa sijacicom nije bilo nikakvi problema
samo sto smo ustedili u gorivu

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
bole, koji je traktor u pitanju????

koje si ulje koristio kao dodatak dizelu???? iz traktora????

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
@bole1994
Jeste li filtrirali to prerađeno ulje na neki način ? :confused:

suljos

Član
Tu od
9 Tra 2007
Poruka
327
Pa cekaj zasto bi filtrirao, ulje kada se ispusti iz motora je filtrirano,samo da je posuda cista i udri.

Markec

Član
Tu od
9 Ožu 2012
Poruka
282
Uff, budem nešto napisao jer sam se bavio gorivom..

Motorno ulje i dvotaktol (ili ATF) su drugačija po sastavu, pa motorno ulje više dimi i smrdi kad ga motor troši. Motorno se eventualno staloži, dok su ova druga idealna za razmutiti u gorivu. Ako je motor u redu, nema potrebe za uljem.

Pažljivo s jestivim uljem u nafti (navodno 30%max), sjetite se ljepljive mase na fritezi i preslikajte to na motor..

Kod starog ulja je faktor koliko je 'izgorjelo'. Što više to rjeđe.. Kod filtriranja je dovoljno da odstoji kako bi se sve smeće i ev. voda nataložila.

Vojni motori su najvjerojatnije tenkovi, ogromne kubikaže i snage, s turbo motorima sličnim avionskim, pa to zapravo nije klasični motor. Američki M1A1 Abrams je primjer. Mislim da je to točna oznaka..

Lijepi pozdrav!

Alfada Jadarko

Dobro znana faca
Tu od
6 Velj 2011
Poruka
1,004
-stavljati ulje u naftu je po meni nepotrebno i mislim da se s time nafta razrijeđuje i još dodatno oslabljuje a samim time motor onda više troši a i takvo gorivo je skuplje,

- osobno imam iskustvo da je JTD motor u autu do sada potrošio nekih 5 000 l plave nafte i dan danas tu i tamo malo popije, radi bez problema i nema nikakvih smetnji a isto tako imam iskustvo da je 220 CDI krepao, izgorio mu klip, najvjerojatnije je injegtor propišao i cijelo vrijeme ubrizgavao gorivo, e sad ? ...............

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
bole, koji je traktor u pitanju????

koje si ulje koristio kao dodatak dizelu???? iz traktora????

u pitanju je je zetor 5911 i ulje je 15w40 al preradjeno odradilo oko 150 sati
i isto smo sipali i iz auta isto 15w40 i preslo 10kkm

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ja sam našao kod nas, filtere za ulje......znači, poseban uređaj za pročišćavanje ulja, kako bi mu se produžio radni vijek, i manje trošenje sklopova strojeva, prvenstveno se misli na hidraulična ulja, te ulja u velikim pogonima.....

evo katalog:

http://www.pulena.hr/files/Katalog Fini Filter.pdf

bole1994

Član
Tu od
16 Lis 2011
Poruka
279
ma nekazem ni ja da je potrebno stavljat preradjeno ulje,al sto nebi stavio kad nista nesteti ja sam u sjetvi nasuo oko 50L preradjenog ulja a sto je potorsio tih 50L ulja on bi sigurno potorsio 35-40L loze a to je 100km

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ako traktor dobro radi, zašto nebi sipao????

i ja planiram tako nešto probati......ipak kroz cjelu godine, velika je ušteda.....:partyman:

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
A kako sustav reagira u slučaju vožnje na rabljeno ulje?:confused:

Najnoviji postovi

Na vrh