nisi dobro upučen.zakon je promjenjen tj uskladjen sa eu praksom b kategorija=vozilo ili skup vozila ukupne nosivosti nosivosti do 3500 kg.ja sam isao polagat e kategoriju krajem 2012te i vec je bilo tako(ni ja nisam znao).znaci prikolica moze bit nosivosti preko 750 kila bitno je samo da ukupna dopustena nosivost skupa vozila nebude preko 3500 kg.npr ako vozis teretni kombi koj je ukupne nosivosti 3500 kg nesmijes vozit ni malu prikolicu ako nemas b +e kat a ako imas auto od 2 tone(masa auta +njegova nosivost)mozes vuc prikljucno vozilo ukupne nosivosti do 1500 kg samo sa b kategorijom
Mislim da to nije točno (ne tvrdim jer nisam 100% siguran) ali to što si napisao nema nikakve logike (dobro, kod nas puno toga nema logike).
1) koliko znam B kat pokriva vučno vozilo od 3500kg+prikolicu do 750kg, ukupno 4250kg.
znači sa B kat itekako SMIJEŠ vozit kombi od 3500kg+ prikolicu. inače bi svi kombiji s prikolicom bili u prekršaju, jer ne vjerujem da imaju E kat.
2) za prikolicu preko 750kg svakako moraš imati E kat, makar je vukao autom od 1000kg
Prije je to drugačije bilo, kad se nova prikolica uzimala, i kad se registrirala na 3 tablicu, onda je igrala uloga masa auta i kakvu prikolicu s kojom dop masom možeš uzeti, jel nemožeš ni na teh proči..Za ovu sad nije nitko ništa pitao.
Pa i logično je da se uzima masa auta, pogotovo kod nekočene prikolice.
Ima na Youtubu zgoda filmić, tip vuče kamp-prikolicu sa renaultom5, i odjednom na uzbrdici sve skupa krene niz brdo (teža prikolica od vučnog vozila).
pronašao:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=gQSTMYNqBW8[/YT]
ps. jesi gledao Intermetalisove prikolice? Navodno su jedne od najboljih koje se kod nas mogu kupiti. Sve po narudžbi, a uz to su i domaći prizvod
.