• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Jesi se vozil kad prema nekom s plavičastim svjetlima?
Strašno smeta, naročito po kiši.
A i onaj koji ima takva svjetla ne vidi dobro, jer je uzvrat boja lošiji radi plavog filtra.

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Vozio se jesam i nikada mi nije zasmetalo, ima onih koji ih podese previsoko pa smetaju, ali tu smeta i obična žuta, po kiši se evo vozio ovih dana i vidljivost dobra.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
xnenon svijetla koja su original ugrađena u auta ti smiju bit,a preinake i samo plave žarulje nesmiju bit, policija kažnjava i neznam kako se to riješava na tehničkom.

Dali neko ima u autu grijana sjedala,kako to funkcionira i dali to koristite el to dobro imat na autu??

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Imam ja, prva liga, ali nisu kožna sjedala.
Dobro funkcionira, imam tri stupnja, i stalno to koristim preko zime.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Izvrsno za dobiti hemoroide.
Imal sam ja u dva auta. Na plišanim sjedalima i nije toliko nužno, jer nisu hladna za sjesti, dok je na onima od skaja ili kože to nužno.

Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Sto se tice zarulja sinoc sam odlucio nabavit takve ili slicne. Od kise i mraka kad mi netko ide u susret jedva sam cestu vidio. Orig. su super svjetlile i naravno brzo krepale i sad su helline i svjetle malo jace od fenjera. Naravno da su legalne pa nisu žnj marka. Kako onda tek xenon zasljepljuju.
A sto se tice grijanja meni je super stvar iako nije neka potreba. Sjedala su od koze i alcantare. Mislim da ima 5 stupnjeva. Odvrnem do kraja kad me ugrije ugasim i to je to.
Kazu da ni za jajca ne valja [emoji4]

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Evo decki sam da znate,oni koji su kupili VW premium aute(dizele) ,pa su najebali jer im bu vrijednost prilikom prodaje manja od ocekivane mogli bi traziti odstetu.To se razmatra u Austriji vjerovatno i drugdje a i drzava bi mogla trazit povrat premije zbog manipuliranih "zelenih dizela",Pa raspitajte se kod nasih trgovaca mort kaj usicarite.:drink:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Pa oni kinezi koji svijetle plavo to nije legalno! Do 4200k je legalno, a to je bijelo svijetlo, nikako plavo. Jedino što je žarulja malčice plavkasta, ali kada svijetli nema plave boje.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Znači grijana sjedala su dobra stvar,ali kažete šteta po zdravlje,investicija na novom golfu 3000kn pa mi je sad dali to uzet ili ne sjedala su klasicna plišana.
Antonio ti imaš golfa 6 ako se nevaram,možeš navinut sjedala na neku normalnu temperaturu i da ti tak grije konstantno a ne da varira temp. gore dolje??

Što se tiće toga o dizelima i VW bio sam jučer u autosalonu Cupan kod Bjelovara i rekli su da je to sve politika. Da kada Europa ima nešto bolje od Amera da to oni hoće uništit,da su to isto napravili i Toyoti. Jer sad VW je jedan on najprodavanijih auta u americi bolje se prodaje od njihovih Fordova Cadilaca i ostalih.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Neznam kak je na digitalnoj klimi, al ja na ovoj grijanje sjedala mogu podesit u tri stupnja i ja grijem na najslabije. Ne grije ono da te pece kaj se znojis, nego zagrije cisto da sic nije hladan.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Ma nije valjda da vjeruiete nasim muljatorima,evo u Austriji(upravo na drugom dnevniku) reportaza o besplatnom vracanju softvera na prave vrijednosti al dal to utjece na povecanu potrosnju sute u servisima o tome,valjda vam je sve jasno.:icon_scratch:

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Dado sacekaj s golfom jer im bu cijena sigurno pala zbog ovih pizdarija,kaj se tice grijanja siceva imal sam ih u Vektri i to na textilnim sicima.Cini mi se dasu grijali nakon nekih 20 sek. i bil bi ih vgasil nakon minute al ih nisam bas nucal na textilu po meni nema potrebe.:icon_anal:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Da se vratim na svjetla, imam Xenon na autu, i jako je velika razlika u odnosu na halogene žarulje, vidljivost je puno bolja u svim uvjetima, nemam nikakvih zamjerki na njihov rad. (naravno orginal su)

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Da bi xenon bio legalan moraš imat na autu leće, automatsku nivelaciju svjetala i perače farova. Eto to su meni rekli kad sam pitao na tehničkom.

VuckoH

Član
Tu od
11 Svi 2015
Poruka
618
Da bi xenon bio legalan moraš imat na autu leće, automatsku nivelaciju svjetala i perače farova. Eto to su meni rekli kad sam pitao na tehničkom.

To u biti nije istina jer imaš aute koji tvornički imaju xenon bez ugrađenih perača i lece, recimo renault laguna i još neki.

Ovo što neki tvrde da su najbolja obična halogena svjetla je čista glupost ili se jednostavno ne voze po noci.

Poanta svakog svjetla je da je njegova boja najbliza boji danjeg svjetla (halogene žarulje ne mogu taj spektar boje u večni slučajeva proizvest) jer se oći najmanje naprežu te samim time i najmanje umaraju što znači da je xenon za nočnu voznju bolji od običnih halogenih žutih svjetala.

Također ako gledate u lecu s xenonom ona djeluje da ima plave primjese u svjetlu iako svijetli večinom potpuno bijelo tako da to treba razlikovat.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,480
Vucko, pričaš netočnosti.
Činjenica je da ksenonske bljeskalice imaju veći svjetlosni tok od halogenih žarulja, dakle daju više svjetla. No, njihov spektar nije homogen kao kod halogenih žarulja, pa je uzvrat boja katastrofalan. To da vidiš više stoji, ali samo za velike predmete s dobrim kontrastom, ali ne stoji za predmete koji su utopljeni u okoliš.
Dakle, bljeskalice nemaju vjeran uzvrat boja, već je slika koju vidiš "izblajhana", odnosno više naginje crno-bijeloj.
Pogledaj fotografiju snimljenu bljeskalicom i osvjetljenu žaruljom. Koja ima više detalja u boji? To kaj fotografija naginje prema žutom zanemari.
Sunce daje spektar koji naginje žutim a ne plavim tonovima, pa tak i ljudsko oko.
Količina i kvaliteta svjetla nisu isto.

S druge strane, vrlo se neugodno voziti prema vozilu s ksenonskim svjetlima, jer su jako neugodna za gledanje. Pogotovo po kiši, jer strašno bilješte, pa skoro da se ne vidi nikaj kad se ide prema njima.

Bljeskalice naginju plavom spektru i to je neporeciva činjenica.
Imam nekoliko prijatelja koji su se pri kupnji novih auta, nakon ksenonskih, vratili na klasična svjetla, jer nisu bili zadovoljni.

Čisto za informaciju: blue light hazard, pa i o tome valja razmisliti.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
To u biti nije istina jer imaš aute koji tvornički imaju xenon bez ugrađenih perača i lece, recimo renault laguna i još neki.

Ovo što neki tvrde da su najbolja obična halogena svjetla je čista glupost ili se jednostavno ne voze po noci.

Poanta svakog svjetla je da je njegova boja najbliza boji danjeg svjetla (halogene žarulje ne mogu taj spektar boje u večni slučajeva proizvest) jer se oći najmanje naprežu te samim time i najmanje umaraju što znači da je xenon za nočnu voznju bolji od običnih halogenih žutih svjetala.

Također ako gledate u lecu s xenonom ona djeluje da ima plave primjese u svjetlu iako svijetli večinom potpuno bijelo tako da to treba razlikovat.
Ako ćeš sam stavljat onda moraš imat sve šta sam nabrojao, ono šta je tvornica ugradila i ako to ima homologaciju kod nas onda nema problema.

Na vrh