Jel još uvijek tjedna plača ili mjesečna?
Fučkaš takve vozače na širokim cestama i automatskim mjenjačem,bi ja nih videl pi zimi u lici ili drugim hrvatskim krajevima kak bi se snašli i to sa klasičnim manualnim mjenjačem.
Još uvijek je dvotjedna ali ovo kad sam pisao za cijene auta onda sam mislio na mjesečnu, a snijega ima jedino kaj je barem tu kod mene dosta suh pa nema kolotraga ili leda po cesti tak da je puno lakše voziti po njemu a i za prvu zimu sam imal dobre savjetnike koji već voze treću zimu po snijegu :tongue: (a ja samo dvadeset petu)
Naoko izgleda sve to super i sve za pet, ali od moje je sestrične kčerka (s diplomom) otišla trbuhom za kruhom u Kanadu. Njezina je životna priča drugačija, iskustva su manje ružičasta.
Amerika se vozi na jeftini benzin, a mi ga plaćamo i za njih i nešto malo za nas, jer za nas malo ostane. Ukoliko nije tako oni (ameri) si to "podese sa korektivnim vojnim taktičkim pristupom".
U diplomi je problem jer oni ne priznaju nikakve naše diplome, i za svako zanimanje koje traži stručnu spremu (medicina,farmaceutika, elektrotehnika, pa čak i automehanika i da dalje ne nabrajam) moraš kod njih polagati skoro pa sve ispite. A većina naših "fiškala" misli da ako imaju diplomu da će svi bježati za njima (možda u slučaju tvoje sestrične nije tako ali ovo što ja znam razočarane uglavnom je). Prvo i osnovno što njih zanima je što znaš raditi i eventualno onda iskustvo u tome. Evo ja npr. od prvog dana radim posao za kojeg je u oglasu bilo da se traži "college diploma" ili određeno radno iskustvo u struci, a nitko do dana današnjeg me nije tražio nijednu diplomu jer su mi priznali 14-ak godina bavljenja svinjogojstvom. A kod nas me nebi zaposlili ni kao običnog tehničara jer nemam školu za to (imam Viničku prekvalifikaciju za svinjogojca ali nema veze)
A što se tiče goriva ne plačaš ti za nikoga gorivo već isključivo za ove naše nesposobne političare i podobni rukovodeći kadar ali to je neka druga priča, a Kanada je druga zemlja u svijetu po poznatim rezervama nafte (prva je Saudijska Arabija) a u cijeni goriva nema nikakvih (ili ako ih ima su vrlo male) trošarina ni posebnih naknada i da je tako kod nas cijena benzina bi bila još i niža nego je ovdje.
Ti americki auti-motori po mom razmisljanju su samo marketniski napucani i navikani,evropska vozila su daleko ispred njihovih,,.kad se malo osvrnes sta voze njihovi imucniji zitelji,, (mecka, bmw,audi,porsche i td..)
vozei ih jer žele biti posebni , isto kao i mi američke ...
Statusni simboli isto kao i kod nas.
Definitivno ste sva trojica u krivu ili možda ovdje gdje sam ja žive uglavnom siromašni i sasvim obični ljudi, jer od ove četiri marke koje si nabrojio ja sam dosad u sedam mjeseci vidio točno 4 auta (dva bmw-a, jednu mečku, jedan cayene i nijedan audi), od evropskih auta može se vidjeti vw i to zbog toga jer ih proizvode u Kanadi a ima nešto japanaca i korejaca i koliko vidim 80% vlasnika tih su novi doseljenici (europljani i azijati). Auto je statusni simbol ali barem za ovaj kraj gdje sam ja definitvno su to Lincoln, Buick, ATS (cadillac) mada i svaki obični proizvođač ima neki model koji odskače cijenom i opremom od ostalih modela. Kako sam u poljoprivrednom kraju više od 60% auta su pick-upovi ili kako ih oni zovu skraćeno "truck" ili "light truck" i tako imate Ford F-150 koji košta 25 000$ ali i 72 000$ ista stvar je sa RAM-om, Sierrom, Silveradom i da ne nabrajam dalje. U većim sredinama gdje je više novih doseljenika i koje nisu toliko pod utjecajem SAD je možda drugačije ali ovdje gdje sam je tako.
A kad si baš spomenuo BMW on im je česta tema za zahebanciju jer koliko sam čuo dosta su nepripremljeno ušli na ovo tržište (temperature)
Kakvi su Kanađani kao ljudi?
I kakve su Kanađanke hahah?
Ukupno gledano nisu loši dosta su otvoreni, vole izači u susret ali opet napominjem ja sam u maloj sredini tak da je dosta teško govoriti uopčeno. Ovdje su totalno neopterečeni izgledom pa je tako normalno u velikom trgovačkom centru vidjeti nekoga u zmazanoj odjeći ili gumenim čizmama i nitko se ne bude okretal za njim i pokazival prstom. Uglavnom kauboji, jer je ovo dio sjevernoameričke prerije tako da su stariji doseljenici potomci kauboja a i dosta njih se još uvijek bavi uzgojem krava na stari način. A za drugo neznam
rofl):
rofl): (za to sam več prestari)
Ispričavam se kaj sam se tak raspisal ali nemogu drugačije jer neko mora i pajce :icon_anal: pa dok dojdem s posla onda tu kratim vrijeme. :drink: