• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja pričam o cjelokupnom promet,ne samo kamionskom.
Zašto je promet toliko opasan,i zašto nastaje kaos? Zbog samih vozača. Nitko od nas se ne vozi 100% po propisima,i ugrožavamo druge,događaju se nesreće... Kad čovjek ne bi imao kontrolu nad nijednim vozilom,stvari bi bile puno bolje.

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Jučer na parkiralištu naletim na ovaj prekrasni primjerak Camara, srećom pa sam imal fotića sa sobom

A ovo je "makina" koju ovdje vozim Chevy Cobalt 2005 g. 2,2 , 145 ks, kupio sam ga u prosincu prošle godine za "cijelih" 2200 CAD (cca 11 000 kn) i osim nekih mušica za sad ide dobro a potrošnja je nevjerojatna, kad sam ga kupil poništio sam prosječnu potrošnju i sad nakon prijeđenih 7 000 km je 6,5 l /100 km

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Lijepi auteki, jako lijepi.

gogo
Ovo je istina i tu se slažem s tobom: "Kad čovjek ne bi imao kontrolu nad nijednim vozilom,stvari bi bile puno bolje."

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Kolega gdje je to tocno?

Kanada, točnije istočni dio središnje Alberte

Kakav je život u americi??? :)

Neusporediv s našim uvjetima, kad smo u temi auti budem ti napisal neke stvari vezane uz njih, za sat vremena na srednje plačenom poslu zaradiš 15,5 l benzina (prije par mjeseci je bilo 20) ili teoretski (kad bi ti ostajala cijela plača) za nešto manje od tri i pol plače kupiš novi chevrolet spark, a za jettu ti treba pet i pol, golf šest i pol itd naravno osnovne modele. Ili da kupuješ rabljeni auto samo potpisom vlasnika nikakvi javni bilježnici i ostale gluposti, da nema tehničkog za aute do 12 g. starosti nikakvog a eventualno samo ako kupiš neregistrirani stariji od 12 g. onda ti treba potvrda od servisa (bilo kojeg samo mora imati za to ovlaštenje) i to se onda gledaju kočnice, da ne curi ulje, da su sva stakla cijela i ne svijetli neka kontrolka (zračni, abs, motor) a nikakvi eko testovi, mjerenje temperature kočionog ulja i kaj znam sve još (more biti totalni trulex). Jedino kaj je skupo je osiguranje ono je za ovaj moj cca 150 CAD mjesečno jer nemam njihovu dozvolu a da imam onda bi bilo oko 90.

Vozački položiš praktično za dva dana ali zapravo je duže jer nakon položenog pismenog moraš čekati dva tjedna da ti odobre polaganje vožnje. Znači nema nikakve auto škole , dođeš u ageinciju veliš da si spreman za test oni te odmah tamo pregledaju i nakon pismenog čekaš da te pozovu na polaganje vožnje. I to sve platiš 170 CAD (oko 850 kn) a ne kak kod nas da trebaš dići kredita. Uglavnom dosta je sve pojednostavljeno.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Jel još uvijek tjedna plača ili mjesečna?

Fučkaš takve vozače na širokim cestama i automatskim mjenjačem,bi ja nih videl pi zimi u lici ili drugim hrvatskim krajevima kak bi se snašli i to sa klasičnim manualnim mjenjačem.

Poslano sa mog G630-U20 koristeći Tapatalk

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
Ista nam je korist s naših prostora gledati na Kanadu, kao i na puni izlog prekrasne robe, koja nam je nedostupna zbog praznih džepova. Naoko izgleda sve to super i sve za pet, ali od moje je sestrične kčerka (s diplomom) otišla trbuhom za kruhom u Kanadu. Njezina je životna priča drugačija, iskustva su manje ružičasta.

Amerika se vozi na jeftini benzin, a mi ga plaćamo i za njih i nešto malo za nas, jer za nas malo ostane. Ukoliko nije tako oni (ameri) si to "podese sa korektivnim vojnim taktičkim pristupom".

Lijepi su meni ti auti na slikama - jedino što sam svjestan da su mi nedostupni, pa su eto za mene samo u izlogu. Još jednom hvala što su ovdje pokazani, užitak su mi za pogledati ih.

Adis90

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
683
Ti americki auti-motori po mom razmisljanju su samo marketniski napucani i navikani,evropska vozila su daleko ispred njihovih,,.kad se malo osvrnes sta voze njihovi imucniji zitelji,, (mecka, bmw,audi,porsche i td..)

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Prije nekih mjesec dana prijatelju se na renault meganeu 1.6 16v rasipao klizač zupčastog remena pa su tom prilikom stradali ispušni ventili. Jučer smo krenuli u slaganje a glavu je već prethodno sredio i pritegnuo, napravili smo priručni alat za fazu, stavili novi zupčasti, natezač, klizač i pumpu vode, pritegli remenice i probali nekoliko krugova ručno. Nakon toga smo stavili poklopce zupčastog, grane i sve ostale sitnice i kažem ja nakraju; ma kako bi bilo da ga još nekoliko okretaja okrenemo ručno, kad ono napravi jedan krug i više ne ide. Oznaka na zamajcu nije još ni na nuli a usisni ventil se vidi kroz čep da je već počeo otvarati i tako mi skinuli najprije remenicu na radilici i odmah je ispao jedan komadić plastike koji je nekako dospio unutra. Ponovo smo stavili alat za fazu i vratili sve kako treba i motor krenuo bez problema, sreća u nesreći da smo probali ručno okretati.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

kawasaki0201

Aktivni član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
3,143
Prićaj mi o tome, ja sam do 100000 koje je pregazio taj francuski polu proizvod radio već 3 veliki servis i za 2mj je opet počelo šrotat, megan2 1.6 16v.

mikula

Aktivni član
Tu od
5 Ožu 2008
Poruka
348
Jel još uvijek tjedna plača ili mjesečna?

Fučkaš takve vozače na širokim cestama i automatskim mjenjačem,bi ja nih videl pi zimi u lici ili drugim hrvatskim krajevima kak bi se snašli i to sa klasičnim manualnim mjenjačem.

Još uvijek je dvotjedna ali ovo kad sam pisao za cijene auta onda sam mislio na mjesečnu, a snijega ima jedino kaj je barem tu kod mene dosta suh pa nema kolotraga ili leda po cesti tak da je puno lakše voziti po njemu a i za prvu zimu sam imal dobre savjetnike koji već voze treću zimu po snijegu :tongue: (a ja samo dvadeset petu)

Naoko izgleda sve to super i sve za pet, ali od moje je sestrične kčerka (s diplomom) otišla trbuhom za kruhom u Kanadu. Njezina je životna priča drugačija, iskustva su manje ružičasta.

Amerika se vozi na jeftini benzin, a mi ga plaćamo i za njih i nešto malo za nas, jer za nas malo ostane. Ukoliko nije tako oni (ameri) si to "podese sa korektivnim vojnim taktičkim pristupom".

U diplomi je problem jer oni ne priznaju nikakve naše diplome, i za svako zanimanje koje traži stručnu spremu (medicina,farmaceutika, elektrotehnika, pa čak i automehanika i da dalje ne nabrajam) moraš kod njih polagati skoro pa sve ispite. A većina naših "fiškala" misli da ako imaju diplomu da će svi bježati za njima (možda u slučaju tvoje sestrične nije tako ali ovo što ja znam razočarane uglavnom je). Prvo i osnovno što njih zanima je što znaš raditi i eventualno onda iskustvo u tome. Evo ja npr. od prvog dana radim posao za kojeg je u oglasu bilo da se traži "college diploma" ili određeno radno iskustvo u struci, a nitko do dana današnjeg me nije tražio nijednu diplomu jer su mi priznali 14-ak godina bavljenja svinjogojstvom. A kod nas me nebi zaposlili ni kao običnog tehničara jer nemam školu za to (imam Viničku prekvalifikaciju za svinjogojca ali nema veze)

A što se tiče goriva ne plačaš ti za nikoga gorivo već isključivo za ove naše nesposobne političare i podobni rukovodeći kadar ali to je neka druga priča, a Kanada je druga zemlja u svijetu po poznatim rezervama nafte (prva je Saudijska Arabija) a u cijeni goriva nema nikakvih (ili ako ih ima su vrlo male) trošarina ni posebnih naknada i da je tako kod nas cijena benzina bi bila još i niža nego je ovdje.

Ti americki auti-motori po mom razmisljanju su samo marketniski napucani i navikani,evropska vozila su daleko ispred njihovih,,.kad se malo osvrnes sta voze njihovi imucniji zitelji,, (mecka, bmw,audi,porsche i td..)
vozei ih jer žele biti posebni , isto kao i mi američke ...
Statusni simboli isto kao i kod nas.

Definitivno ste sva trojica u krivu ili možda ovdje gdje sam ja žive uglavnom siromašni i sasvim obični ljudi, jer od ove četiri marke koje si nabrojio ja sam dosad u sedam mjeseci vidio točno 4 auta (dva bmw-a, jednu mečku, jedan cayene i nijedan audi), od evropskih auta može se vidjeti vw i to zbog toga jer ih proizvode u Kanadi a ima nešto japanaca i korejaca i koliko vidim 80% vlasnika tih su novi doseljenici (europljani i azijati). Auto je statusni simbol ali barem za ovaj kraj gdje sam ja definitvno su to Lincoln, Buick, ATS (cadillac) mada i svaki obični proizvođač ima neki model koji odskače cijenom i opremom od ostalih modela. Kako sam u poljoprivrednom kraju više od 60% auta su pick-upovi ili kako ih oni zovu skraćeno "truck" ili "light truck" i tako imate Ford F-150 koji košta 25 000$ ali i 72 000$ ista stvar je sa RAM-om, Sierrom, Silveradom i da ne nabrajam dalje. U većim sredinama gdje je više novih doseljenika i koje nisu toliko pod utjecajem SAD je možda drugačije ali ovdje gdje sam je tako.

A kad si baš spomenuo BMW on im je česta tema za zahebanciju jer koliko sam čuo dosta su nepripremljeno ušli na ovo tržište (temperature)

Kakvi su Kanađani kao ljudi?
I kakve su Kanađanke hahah?

Ukupno gledano nisu loši dosta su otvoreni, vole izači u susret ali opet napominjem ja sam u maloj sredini tak da je dosta teško govoriti uopčeno. Ovdje su totalno neopterečeni izgledom pa je tako normalno u velikom trgovačkom centru vidjeti nekoga u zmazanoj odjeći ili gumenim čizmama i nitko se ne bude okretal za njim i pokazival prstom. Uglavnom kauboji, jer je ovo dio sjevernoameričke prerije tako da su stariji doseljenici potomci kauboja a i dosta njih se još uvijek bavi uzgojem krava na stari način. A za drugo neznam :(rofl)::(rofl): (za to sam več prestari)

Ispričavam se kaj sam se tak raspisal ali nemogu drugačije jer neko mora i pajce :icon_anal: pa dok dojdem s posla onda tu kratim vrijeme. :drink:

Posljednje uređivanje:

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Neka si se ti raspisao , interesantno je čitati iskustva iz prve ruke a ne rekla-kazala.
(pogotovo jer me opako drži da pobjegnem iz ove naše banana države)

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ovo oko automobila ..u provinciji i kanada je vejrojatno tako kako si napisao ..ali ja sam pervenstveno gledao brokere , sitne advokatiće i vjerojatno dilere .
bojim se da USA ima zaštitne carine .za EU luksuznu robu

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,954
U diplomi je problem jer oni ne priznaju nikakve naše diplome, i za svako zanimanje koje traži stručnu spremu (medicina,farmaceutika, elektrotehnika, pa čak i automehanika i da dalje ne nabrajam) moraš kod njih polagati skoro pa sve ispite. A većina naših "fiškala" misli da ako imaju diplomu da će svi bježati za njima (možda u slučaju tvoje sestrične nije tako ali ovo što ja znam razočarane uglavnom je).

mikula
Ta mala ne spada u kategoriju niškoristi i kako si napisao "fiškala".
Nije problem ni u njezinoj diplomi - profesorica Hrvatskog jezika i Kroatistike, tako nekako. Ta mala je bila lumen od učenice i studentice. Udala se poslije faksa i otišla sa mužem u Kanadu. Tamo radi na blagajni u trgovačkom centru. E sad da li je moja sestrična nju pripremala baš za to - nisam siguran, da joj "takva sposobna i školovana kčer" bude blagajnica u trgovini - gazdi valjda super odgovara što ona perfektno govori nekoliko jezika itd.

Pitam se kad si bude i tamo, a ne u HR poštenim radom zaradila jedan malo bolji auto, kao na tvojim slikama, za sada ga ne uspijeva, uza sve druge financijske potrebe i rashode - koji su u realnim okvirima, ništa iznad prosjeka.

mane

Iskusan lik
Tu od
5 Svi 2011
Poruka
4,801
Prije nekih mjesec dana prijatelju se na renault meganeu 1.6 16v rasipao klizač zupčastog remena pa su tom prilikom stradali ispušni ventili. Jučer smo krenuli u slaganje a glavu je već prethodno sredio i pritegnuo, napravili smo priručni alat za fazu, stavili novi zupčasti, natezač, klizač i pumpu vode, pritegli remenice i probali nekoliko krugova ručno. Nakon toga smo stavili poklopce zupčastog, grane i sve ostale sitnice i kažem ja nakraju; ma kako bi bilo da ga još nekoliko okretaja okrenemo ručno, kad ono napravi jedan krug i više ne ide. Oznaka na zamajcu nije još ni na nuli a usisni ventil se vidi kroz čep da je već počeo otvarati i tako mi skinuli najprije remenicu na radilici i odmah je ispao jedan komadić plastike koji je nekako dospio unutra. Ponovo smo stavili alat za fazu i vratili sve kako treba i motor krenuo bez problema, sreća u nesreći da smo probali ručno okretati.

Poslano sa mog M351 koristeći Tapatalk

Prićaj mi o tome, ja sam do 100000 koje je pregazio taj francuski polu proizvod radio već 3 veliki servis i za 2mj je opet počelo šrotat, megan2 1.6 16v.
Mislim da je ovdje problem u lošim rezervnim djelovima.
Ramišljamo da uzmemo nekin monovolumen i Renol scenic je jedan od onih koje gledamo, prvenstveno neki benzinac. Neki dan je bio čovijek kod mene i vozi tog scenica sa 1.4 16v motorom iz 2004 god. On ga je kupio sa nekih 20-tak tkm, sad ima mislim oko 150 tkm i kaže da nikakvih problema nije imao. Sve servise radi isključivo u ovlaštenom servisu i samo toči i vozi, prodaja sa njegove strane još barem 3-4 god. ne dolazi u obzir. Auto mi se sviđa prvenstveno jer ima prostora i jako je praktičan i jednostavan po pitanju stvaranja dodatnog prostora. Ima tri sjedala u zadnjem djelu i svako sjedalo je novisno o drugom i lako se vadi. Ova Fabia koju trenutno imamo je jednostavno premala i meni nepraktična, žao mi ga se riješavat jer ima svega 43 tkm al mislim da nemamo drugog izbora.

Najnoviji postovi

Na vrh