• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
2,536
I ja sam znal od koga kupujem auto,recimo od kolege koji mi je delal v komercijali v istoj firmi. Može biti zahvalan mojoj ženi kaj ga nisam zatukel nakon mesec dana kak mi je uvalil auto.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,782
I ja sam znal od koga kupujem auto,recimo od kolege koji mi je delal v komercijali v istoj firmi
Pa čovek je bil komercijalist, nije bil muhanicar 🤭
Jedino ako je bil forumski načitan pa je bil sposoban ko vegeta:unsure:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
Pa na polovan auto nema garancije , gledaj kada kupuješ.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
ne bih rekoa da je to u pitanju, poso znam gdje sam kupio auto, a i to se desava zadnje dvije zime, prije je bilo ok
Oprosti mi na ovom mojem zaključku:

Dvije zime imaš tako slabo grijanje... Hajde riješi to svoje veselje, sad, odlučnom akcijom i intervencijom.

Jer sad i da netko od nas, bilo tko i bilo što da ti tvrdi i da je ispravno, ti ne budeš znao istinu, ako ne demontiraš termostat, a možda ga niti nema u kučištu.

Čim se zagrije rashladna tekučina u bloku i glavi motora, ta vrela voda odmah cirkulira kroz grijač kabine iako još ne ulazi u glavni hladnjak motora, tzv. kiler.
To se u svim normalnim uvjetima dogodi dosta brzo, brže je na benzinskom motoru nego na dizelu. Dizel ne počne grijati prije vožnje od 2-3 km, ako uđeš u jutro u garažu i kreneš na posao. Ako nakon prijeđenih cca 2-3 km auto nema normalnu radnu temperaturu motora, te radi toga ne grije dobro, prvenstveno ne valja termostat motora, ili ga nema.
Ako pak auto ima radnu temperaturu i slabo grije onda je možda smanjen protok vrele vode radi loše slavine, ili je čak mali kiler zaštopan trulim listjem, blatom itd. Nema tu previše uzročnika.

Kolege su ti prethodno sve ispravno ukazali.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
sve kuzim sto ste pisali, vise je do moje nemarnosti i navike da mi se auta slabo kvare, a i tad ih popravljam ako kvar utice na siigurnost ili operativnost, a nisam nesto osjetljiv na hladno tako da

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ako nakon prijeđenih cca 2-3 km auto nema normalnu radnu temperaturu motora, te radi toga ne grije dobro, prvenstveno ne valja termostat motora, ili ga nema.
Moj Ford po zimi digne radnu temp. tek nakom desetak km,tako da tih 2-3 km mi baš ne drži vodu. Čak ni ženina Corsa benz. nakon kojih 5 km digne radnu temp.

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Drži!! Nakon 2 - 3 km, ako voziš 20km/h. 🤪

Grijanje kabine ima od 1 do 3 faze zagrijavanja, ovisno o autu.

1. Keramička pločica/grijač odmah iza ventilatora na nekim autima.
2. Grijači na račvi vode koji dodatno griju vodu/antifriz pri izlasku iz motora prema kileru kabine dok senzor ne očita radnu temp.
3. Grijanje vode/antifriza "normalnim" putem, odnosno transferom tolpine s motora na rashladni medij.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,618
Brzina dizanja temperature do radne ovisi od dosta faktora i različita je za različite marke i modele automobila. Ali u slučajevima kolege @powershift i mojem su auti normalno podizali temoeraturu, a onda se to u nekom trenutku usporilo. Problem je sigurno u termostatu, ili možda u ležištu termostata. Nekud dio vode prođe do hladnjaka.

Kod mene je štos u tome da zamjena termostata nije pomogla, odnosno situacija se pogoršala. Ili je zamjenski lošiji od starog ili je majstor nekaj pogriješil kod zamjene. Vozim uglavnom na jako kratkim relacijama (10-15 km) i hladnije u kabini mi ne smeta. Veći problem je kaj obično motor prije zgasim nek kaj dosegne normalnu radnu temperaturu. Već sam razmišljal da za takve kratke ture pred hladnjak stavim karton.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
I ja sad nemam vremena promjeniti termostat prije puta, pa razmisljam da stavim neku foliju na masku, ne bih karton to ce se smociti od vlage

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Kolega, Powershift, dali auto kad postigne radnu temperaturu, bilo ljeti ili zimi? Ako postigne , miruje li kazaljka ili se prilikom, npr. spuštanja u nizbrdicu ,temp motora smanji. Mislim, dali ikad kazaljka " šeće" od normalne ,prema manjoj temp.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,143
sve kuzim sto ste pisali, vise je do moje nemarnosti i navike da mi se auta slabo kvare, a i tad ih popravljam ako kvar utice na siigurnost ili operativnost, a nisam nesto osjetljiv na hladno tako da
Kupi alfu ako ti ovo smeta :hahah:

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,720
Nisam ni ja imal grijanja na golfu 3 i promjenom termostata sada digne temperaturu na 90 za 3-4 kilometra

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Dobro jutro,
Dobro je razmisliti kako je non stop pothlađenom motoru nikad zagrijanom na optimalnu radnu temperaturu. Kakvo je to sagorijevanje i što ostavlja iza sebe drugima i prirodi.
Nije čak ni bitno ako je vlasniku prohladno za volanom, to je možda dobro da ga pokušava probuditi.
Kako je ugodno i lijepo sjesti u ispravan auto, koji grije, suši stakla, te znati da je pouzdan čim mu pokažeš ključ i na minus 28 on veselo zabrunda. 🥂🏃‍♂️Sve manje je toga, zašto 🤔

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Početak ove cijele zavrzlame i pompe oko jednog termostata je bio "slabo mi grije zimi", što u mojoj glavi zvuči kao da slabo grije kabinu, a naknadno je naznačeno da automobil ne postiže radnu temperaturu.

10 ljudi je reklo da je termostat, jer u 99% slučajeva je ili sam termostat, ili se silikon kojeg stavljaju kao nutellu na kruh kod montaže oslobodio i rezanac je uletio između nosača i samog termostata.

Ovdje su svi počeli pisati nešto deseto, pa eto onda i ja. 😁🤣

cvajko997

Iskusan lik
Tu od
29 Tra 2020
Poruka
751
Isteklo vrijeme za uredivanje, fiat uno, 2001. 1.0 ajnšpric motor, 33 kW. Čuje se grebanje iz getribe, u leru. Jel to potisni, zamašnjak? Kvačilo je mekano i grebanje prestaje kad se kvačilo stisne. Dobro odvaja, normalno kao i svaki auto koji sam dosad vozio. Zasad. Pa ako je netko imao sličan problem... Vjerojatno ću skidat motor dolje. :rolleyes:

mikke

Iskusan lik
Tu od
20 Velj 2019
Poruka
1,976
Ako, nisu opruge u lameli dobile lufta,onda je lager u getribi ,i to najvjerojatnije onaj vanjski od strane kotača. Znači,gatriba dole.

Najnoviji postovi

Na vrh