Smilan pročitaj si ova dva teksta.U Hrvatskoj kod suca za prekšaje nebuš prošel a da ne platiš kaznu,osim ak ga potplatiš.Kolega iz firme piše već drugu il treću žalbu za pretjecanje kolone na semaforu preko pune linije i kretanje na semaforu ravno iz trake za skretanje ulijevo.Prvi put je pametoval sucu sa zakonima pa je spušio, drugi put je išel na cmizdrenje neimaštinu sažaljenje, al nije pomoglo.
Vozač drugog vozila bio je dužan pogledom u retrovizor provjeriti pretječe li ga tko - čak i na punoj liniji...
revijahak.hr
Sve sam izčitao i sada i dugo godina imam potreba za tvojom zakonom i zakonima iz okruženja. I tako je i na jedmo dijelu i potvrdeno kako nigdje ne piše da je puna linijs kazna. ali je zabranjeno opstim pravilom, to je pogrešan citat nekog služnenika jer je to je odlomak iz sudske prakse koji može da prevagne za dva ista slučaja različitim presudama. Iz svojeg radnog iskustva to dobro znam jer mi često dolaze upravo te sudske presude, kao i nalazi veštaka saobraćajne struke sa kojima često sarađujem.
Gledaj prekršaj prekoračena brzina, za svako naseljeno mjesto je opštim pravilom propisana brzina iako nema znaka, ali da bi tebe neko kaznio za prekoračenu brzinu prije kamere mora biti znak brzine kretanja , da bi te prvo upozorilo a onda i sankcija. Sudska praksa je da su svi oslobođeni kazne koji kao dokaz dostave da na propisanoj udaljenosti ne postoji saobraćajni znak o brzini.
Ako okrivljeni na sudu nije dobro upoznat sa zakonom i netko mu podvali termin sud to neće ni pogledati, već samo ako odbrana ukaže na grešku i loš dokazni postupak.
Kao i bilo ko ako ti policajac napiše kaznu i onu koji nisi počinio ti je platiš ti si prihvatio da si kriv, ako dodjes na sud a neznas se odbraniti sudija se neće oko tebe mučiti, ali ako ti decidno ukažš na pogreške onda sudiji nije lako donijeti neusklađenu odluku.
Smilan,svaki znak na kolniku je jednako važeći ko i okomiti. Osim toga ,nigdje nije puna linija iscrtana jer je nekome tak došlo. Svugdje gdje počinje puna linija ti je znak zabranjeno preticanje. Po tvome onda ako je zebra,a nema iz nekog razloga znaka(možda ga je neko skinul,ukral,itd),zebra ne vrijedi i ti pičiš po svome
(Ne -poznaješ) znakove nisu svi isti, zabrane, kakvog su oblika i boje. Samo je jedan izuzetak. Upravo tako ako nema znaka zabrane. U više slučajeva imaš znak a puna linija nevidljiva i ti moraš poštovati vertikalni znak. Ono što izričito nije zabranjeno nemože biti kažnjivo. Pored silnih kaznenih ćlanova mogli su ubaciti i tu kaznu pune linije. Nekad je bila kazna. Nisu sa razlogom izostavili, jer postoje oznake pune linije koja označava ivice puta a ti možeš sići sa puta udesno ili ulevo na makadamsku benkinu bez kazne, ili treba da ti oduzme neko vizačku sto si stao da daš vodu djetetu i prešao si punu crtu kao ivicu puta i niko nije ugrožen. A u demokratskim zemljama može ilne.
Nikoga ne dovodim u zabludu pa da kažem da to radi, ali sam protiv onog što nije decidno napisano kao kazna, da bude upotrebljeno u svrhu kazne.