Moj Focus ima tank samo 53 litre i s tim bi možda natukao cca. 900 km. otvorene ceste.Kad sam ga spužvom obrisal iznutra i natočil do čepa stalo je 78 litara.
Naravno da bu sad kazaljka strelovito išla prema dole ali 1400 bu nakljukal
Imao sam ga,kad ga natočiš zaboraviš kad si bio na benziskoj, 1.0 FIRE motor bio.Zato uno 33kW ie ne trosi puno.
Moj Focus 1.5tdci 88kw normalne vožnje troši oko 5.5 litara,ali kad ga nagazim 180+ km/h onda pocica i do 9 litaraNeznam kako tuđi auti troše manje od upaljača i lete po cestama, lete uz brijeg, bilo kojega ja dok stisnem - on i nekaj potroši, nema tu govora o 4-5 litara na 100 km, a niti se s tim zamaram imalo.
Jel ti šta zvoni? 👀No ajde da se malo vratimo na temu.
Renault scenic 1.4 16v
Sve je bilo normalno. Ide lijepo, troši 6-7 otvorene, 8-9 gradske.
Odjednom osjetim da kad dam puni gas kao da ga nešto koči. Znači ko da se izravna krivulja ubrzanja ako me razumijete. Pomislio sam na bobine i zamijenio ih, ali nije to.
Počeo je više i trošiti. Grad 9-10, otvorena 8-9...
Sad kad je par dana bilo hladnije, ugasio sam klimu i skužio da odjednom auto bolje ide. Odjednom i odaziv na gas, snaga i potrošnja normalni.
Znači nešto je do klime. Jer nije istina da 100 konja toliko osjeti klimu i da mu toliko digne potrošnju.
Probao sam remen rukom. Zategnut je. Ne čujem remenicu, ne čujem ništa čudno kompresor. Samo kad stisnem gas on krene ko da ima 100 konja i odjednom padne snaga. Najviše se osjeti uzbrdo.
I par puta mi se dogodilo kad ga upalim ( kod mene je sve uzbrdo/nizbrdo) i krenem ugasi mi se jer nisam stisnuo dovoljno gas kad upali kompresor klime.
Ne baca grešku nikakvu na dijagnostici...
Odakle da krenem?
Poštovani, nakon desetgodišnjeg iskustva vožnje benzinca od 100 konja, s upaljenom klimom, potrošnja ne smije prijeći 7-7,2 litara na 100 km, gradske vožje. Ako je drukčije, ili je do vozača, ili je auto uništen, dotrajao.Ma ne vjerujem je njima. Ali boljih majstora nemam.
Evo sad 2 rezervara što nisam palio klimu potrošnja 7.2 i 7.4... Čisto ok za veći benzinac od 100 ks... I ide kako treba..
S klimom 9, 9.5 potrošnja... I trom za poludjeti..
Po zimi kad budem imao vremena ga odvezem kod adama u osijek. On slovi za stručnjaka za klimu pa nek vidi...