kod mene je stanje ovako.
Golf 4 sdi 98god 189940 trenutno, što reći za auto od 50kw, dobar dok ne ideš preteć i to još sa zaletom, a imam poprilično tešku nogu, i da nikad još nije potroši više od 6.5l na 100km s tim da i prikolicu vuče, nalijemo do kraja i vozimo do rezerve tako smo mjerili par puta, ulje se mijenja svakih 10 tis stavlja se Shell Helix HX7 10w40 i još nikad od izmjene doizmjene nije potrošio više od litre ulja i to sad zadnje vrijeme, nadolije se svakih 1000km deci ulja a dok nije imao 120-130tis km trošio je pola litre, možda zato jer se ni ne ugrije pošteno do sad još nikad nije više od 300kn u komadu napravio da se ne gasi, sve su to kraće relacije, nemam vam što lagat takvo je stanje
Golf 7 1.6tdi 105ks karavan 2014god 17tis km ulje mjenjano na 15 i zadovoljstvo je 1300kn koštalo, prosječna potrošnja je od 4.5-5l sa klimom upaljenom na 2-3 crtice od 7.
Ulje ne troši ni kap, bez upaljene klime od Žute lokve do Zg autoputom mi je jednom uz paženje bio prosjek 3.8 - 3.9l, pri kretanju mu treba duplo više gasa od gore navedenog sdia , dok se na 1850 obrtaja ne upali turbo to je mrtav auto, možda ima 60ks, a onda od 1900-3500 vuče ko lud, i da vozio sam i 1.9tdi 105ks peticu i 1.6tdi 90ks šesticu i 1.6tdi 105ks i 2.0tdi 110ks i 2.0tdi 150ks. ali ni jedan nema ovaj malo ludi interval kad se turbo upali, možda zato jer je nov auto ali ima i razlike u motoru.
Nikad do sam nije prešao 6.3l i to sa klimom skoro na max , a toliko je pokazao sa 4 osobe u autu i gasom do kraja pri ubrzavanja i 180km/h
Od svih auta što sam vozio po meni Ford focus ovaj model oko 2003-2004 ima najbolji ovjes najmanje osjeti zavolje, Golf je relativno dosta tvrd auto, Citroen c3 i slični te Peugeot su mi nekako premekani u odnosu na Golf, nemam baš u njih povjerenja, Passat 2008god je dosta udoban ali je Highline, ali BMW 320d je za klasu bolji auto,samo manje prostora, Mercedes e 320cdi super udoban i super vuče a od svega bi ipak najviše volio imati Porsche carreru GTS u kojoj sam se vozio ali nisam probao voziti.
i da Opel je neka zlatna sredina, po meni dobar izbor za te novce, a i susjed evo ima Hyundai i30 na 250tis km 90ks dizel do sad ni jednog kvara isto se super pokazao, Audi je samo 30% tvrđi vw sa malo boljoj i kvalitetnijom unutrašnjosti ali ne vrijedi te novce, kao ni golf a i švabe su jako škrte na serijskoj opremi, a onda to još poprave naši uvoznici koji i rezernu gumu naplaćuju dodatno.
I na kraju klasa normalnih auta od 200Ks pa na više, npr Golf 5 r32 (ima ga polubrat) to je po meni teška glupost, 20l benzina 250ks a opet ide ko audi 3.0tdi koji troši 6-7l dizela, je to gušt za vozit jedno 10 tis km a onda prodat, jer ne vrijedi mu zvuk 200kn na 100km, a i opel corsa,astra OPc isto sranje još i veće jer je golf 4x4 haldex spojka dok je opel samo prednji, svakih 30tis km na servis mjenjat sve živo na prednjem mostu.