• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Atest 10 godina. Bocu nakon 10 god mijenjaš jer se nakon toga ona više ne atestira. I opet se isplati.
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Ide isto ja ne osjetim razliku. Stari sistem plinske instalacije koji se ugrađivao na aute sa karburatorom je imao velike razlike u vuči. Ovi novi sa direktnim ubrizgavanjem i sa plinskim diznama na svakom cilindru gube 2-3% a to je neznatno.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Onda to i nije neka razlika!!!
Znate sta je meni u tome svemu najveci apsurd?
Plin spada u najcisce gorivo i ima najmanju emisiju stetnih plinova i umjesto da je registracija jeftinija za tih 500kn u odnosu na druga vozila ona je skuplja!!!!
Nemogu vjerovat kod nas sve ide naopako!!!
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Ma kod nas sve naopako.
U utorak išli ja i žena u Zagreb I prije puta napunim ga punog plina i svak put poništavam donji brojčanik na satu. Knin-Zg i malo po Zagrebu i idem ga opet puniti na ravnih 300 km. Stalo 90,47 kn po cijeni 3,84.
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Skuplja je karta za bus-130 kn i to za jednu osobu a ovako nas dvoje a može i više...
 

sina

Član
Tu od
21 Ožu 2014
Poruka
150
Atest 10 godina. Bocu nakon 10 god mijenjaš jer se nakon toga ona više ne atestira. I opet se isplati.

Netrebaš mjenjati bocu, možeš raditi atest ponovo...
 

bobe

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
312
Ne prije je bio atest na 5 godina i mogao si je atestirati opet, sad je produžen na 10 i nema ponovnog atestiranja. Sve i da se može nije velika razlika u cijeni jer je nova cca 100 €.
 

sina

Član
Tu od
21 Ožu 2014
Poruka
150
Mislim da je zakon promjenjen prošle godine kolko se sjećam i može se raditi tlačna proba boce koja traje 5g
 

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
787
Bilo je nešto o tome atestu rabljene/ugrađene boce. Oko 300 kn košta a sad da li je 3 ili 5 godina :icon_rolleyes:

Javim druge godine najesen... kad mi se izlazi atest boci :icon_fU:
 

fusher

Član
Tu od
28 Lip 2013
Poruka
85
obično kad se spomene plin na autu natrče teoričari tipa "koga lažete da troši 40 kn/km" "ne ide ništa" "što uštediš na razlici cjene plina oderu ti na onih 550 kn"

veseli me da ovdje nema takvih!

pred neko vrijeme kupio sam fiat multiplu zbog 6 sjedala i samog koncepta automobila i odmah uvalio plin za 1000€. neki su odmah počeli s ti nisi normalan tolike pare bacat na staru kantu (13 godina) ali računica ne laže, radim cca 15000 km godišnje
ali
ima jedan ali.
ovi koji se napale na plin nipošto neka ga ne uvaljuju u aute iznad 2008-9 godine. naime tad su "pošteni" proizvođači složili prešutni dogovor (sjeti se žarulje i 1000 sati) da se oslabe ležišta ventila na motorima kako bi se isti raspali nakon 400,000do max 500,000 km a vlasnika automobila primorali da ga zamjeni novim modelom (hint: renault i njegovi problemi poslje tog godišta). naravno nije se mislilo da će netko htjeti ugradit plin a kako plin ima veće temperature izgaranja taj "rok trajanja" ležišta ventilaa se skaraćuje i to drastično. pa imamo slučajeva miksanih motora nakon niti 50,000 km koje neće pokrivati garancija. u tome prednjače japanci, neki njemci, itd.
najisplativije je ugradnja plina na stariju kantu (10 godina) sistem multipoint ubrizgavanja plina izravno u cilindar, ne mješati proizvođače plinske tehnike (lovato ispativač, renzi, injektori a brc elektronika) već izabrati sistem jednog proizvođača a ugradnju povjeriti provjerenom serviseru (ima dobrih foruma po netu s tom tematikom pa odmjerite)
takav stariji automobil nema problema s ležištima ventila, kupi se relativno jeftino (balkanci navalili na dizele ko hođa u džamiju iako nema nekog razloga pa benzinci idu u bescjenje) održavanje u kućnoj radinosti (nema 2500 kn za kvaziservis, čast iznimcim) . ako pak mora biti nov, onda jedino one koji su imali plin pri izlasku iz autosalona, tj one koji imaju tvorničku instalaciju( inače naša bajna država ne dozvoljava uvoz takvih automobila već se koriste razne zaškoljice zakona, no nebitno). također računajte da ćete imati bar jednom neispravan injektor benzina na 100,000 km, to je normalna pojava. također može i pumpa benzina platiti glavom prerano ako se vozte (kao ja) s pola litre benzina u rezervaru, kako se ista hladi benzinom, ta mala količina benzina ne uspjeva izvršiti zadaću hlađenja pumpa nastrada a i k tome topliji benzin brže ishlapi pa se čudite kad razina padne toliko da nemožete upaliti auto.

ukratko, bilo bi kudikamo bolje kad bi narod bio mudriji, umjesto što ko ovce padaju na to da parkiraju ljuti švapski stroj od 200,000 kn na pločnik pred birtiju a nemaju za gume. hrvatska, zemlja gdje je more bistrije od naroda.
 

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,753
Ako su ti brojke na mjestu onda je prosječan vozač miran 30 godina sa tim i takvim "oslabljenim" motorom....:cool2:
Frend na Kangoou 1.2.16v imao havariju na glavi.... prije budemo se na fuziju vozili nego si on isplati investiciju. Drugi frend na Focusu 1.6, isto svako malo ima nekve mušice baš oko plinskog uređaja. Najbolje je prošao treći frend sa starim Accordom pijancem.
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,343
Bratić nikad problema sa plinom i Freelanderom 98' godište. Plaćen plin 2000 eura.

Frend na Bravu ima neki za par kuna i stalno problema pak s njim.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Ja koliko znam plin je dosta dobro i bez nekih vecih problema funkcioniro na starim opelovim OHC 8V motorima sa monoinjektorom!!!
 

fusher

Član
Tu od
28 Lip 2013
Poruka
85
2000€ za freelandera '98?
dobro ga netko obuo.
vjerovatno cepelin iz varaždina..
koji bravo? jel monopoint skarabuđen?
@ hodor
apropo o 400,000 km, jbg neka žarulja crkne prije:icon_rofl:

problem monopointa je ponekad detonacija. zna samo izbacit cjev usisa a nekad razvali komplet kućište filtera zraka. to su obično monteri krivi jer malko zafrknu mjesto ulaza plina. najbolje je multipoint.

još jedna mi je pala na pamet
znaju "znalci" odbrusiti "kupiš nov auto, troši 4 litre benzina!, kakvi plin, kakvi bakrači" a onda kukanje ili zavjet šutnje kad ga pitaš koliko mu troši novi auto na kredit:icon_rofl: da 4 litre....:icon_rofl:
 

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,343
Taj plin je ugrađivan prije 9-10 godina na Freelanderu...

A na bravu nemam pojma, nisam ispitivao ništa to znam
po priči vlasnika, da ima problema i da znam da nije skupo plaćen..

Oko plina se baš i ne razumijem pa ne znam kako i šta treba biti.

Uglavnom meni 2000 eura nije puno s obzirom da nije pipnuo ništa oko plina koliko dugo već vozi taj auto s tim da on nije platio ugradnju nego vlasnik prije njega, a taj vlasnik prije bratića je susjed moj... Uglavnom toči, vozi, sad dok je bio jeftin baš, 100 kuna rezervar, mislim da je radio oko 300 km ak se ne varam, i toči benzina, pali na benzin, nekad se i vozi na njega kad nema plina..
Auto je 120 ks i kaže da je izgubio dvadesetak konja sa plinom, ali je auto za terenca super živ i neda se, ide i ide...
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Detonacije su opasne i mogu napravit gadne stete!!!
Z am nekoliko slucajeva vdje je zbog toga vrisnio senzor protoka zraka(MAF senzor)!!!
A i nije bas jeftin!!!
 

Najnoviji postovi

Na vrh