• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
266
HR je ionako na maks sa kapacitetima za proizvodnju struje a samim time i infrastrukturom koja je dimenzionirana prema tadasnjim potrebama. Sad da svi kupimo el. aute i pocnemo ih punit, ode osigurac. Potreban je stalan izvor el. energije 24/7/365, ne samo kad je sunce ili vjetar, znaci nova nuklearna elektrana nam ne gine, samo neznam od cijih para i kad ce bit napravljena ona i potrebna infrastruktura, za cca 20-30 godina u punom pogonu...mozda. Za proracun se uzima da kucanstvo trosi do 7kw struje, jos na to neki najjadniji punjac od 3kw (a realno ko putuje dalje mora imat obavezno od 7-11kw), to je sada dupla potrosnja, znaci duplo deblji kablovi i dalekovodi...

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,577
Opcenito nam je infrastruktura u banani...a potrebe za strujom sve vece...
Ja sam nedavno radio solare i bilo je prvo upitno hocu li dobiti suglasnost hep-a jer je trafo u mojoj ulici vec jako opterecen..
Ovo za nuklearku je u idealnim uvjetima 25-30 godina da danas startamo sa svim papirima..Nek vec jako dugo radi na Nek II reaktoru pa nece sigurno jos 10godina biti izgraden...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,354
Ja kao obožavetelj ovakvih smrdljivaca neznam jel bi uopče o strujiču ikaj smel i pomisliti a kamoli napisati.
Ali mora mu se priznati da kad se napuni ide ko nevreme...

Ali nema zvuka, a ni dima....

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,577
Morete vi tvrditi da ste obozavatelji ovakvi ili onakvi...meni je bitna udobnost, a sa novim cijenama benzina i dizela i potrosnja..suv mi je.neusporediv sa bilo kojim drugim autom...limuzina, karavan, coupe..
A struja...dok ne probas tvrdis svasta...
Ja trenutno ovoga kineza ne mijenjam za nist...imali smo staroga dizelasa, imali smo benzinca...al ovo je nest potpuno drugacije...
A sve ostalo je zavaravanje samoga sebe...

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,043
Meni je struja interesantna kao nova tehnologija, ali svi smo svjesni da infarstruktura nije na razini da samo četvrtina osobnih vozila pređe na struju, a kamoli više od toga. Ja sam se informirao za neki jači priključak struje doma prije jedno dvadesetak godina pa su me blijedo gledali i izbacili cifru za priključak da im izgradim nove vodove i još jedan trafo u selu i naravno cijena te struje onda bi bila do neba (mi smo država gdje veliki potrošači plaćaju daleko više od domaćinstava, pa se čudimo zašto nitko ne otvara nove pogone kod nas), trošio ja nju ili ne (morala se trošiti neka minimalna razina mjesečno) - tako da je samo ta struja u početku skoro ubila cijeli projekt, koji se kasnije ipak ostvario na način da je stari famos vrtio stroj. Ja sam svoj problem riješio kao da živim u africi ili negdje u aziji. I to je - realno gledano - naša razina.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,693
Dok su krajem 19 i početkom 20 stoljeća strojevi počeli polako zamjenjivati konje, kravice i na kraju krajeva ljude bil je to ogroman šok za čovječanstvo. Kad je počela ona primitivna skalamerija plaziti po poljima, mali čovjek koji je imal konja ili kravu za vuču sigurno je sa gađenjem gledal u ta samopokretna čudovišta. 100%sam siguran da im nisu predvidjeli svijetlu budućnost. Ali šaka vizionara je ipak ustrajala i danas je svijet nezamisliv bez tog stroja. Mi se danas u 21 stoljeću isto borimo sa nekim"herezama"na temu elektrifikacije ali htjeli mi to priznati ili ne, današnji električni auto ima svoje mjesto u povijesti. Ja mislim da njegovo vrijeme tek dolazi jer ovi zadnji primjerci nišu više teške kante upitne dinamike vožnje,nego već konkretni i vrlo iskoristivi primjerci u svakodnevnoj eksploataciji. Imal sam priliku probati ( tu sam negdje post objavil) novu seriju električnog Dafa ( mislim da je neka "smiješna" snaga 340 ili 360 ks ak se ne varam) koji me svojim performansama oduševil. I to natovaren sa betonskim blokovima.
Prije 5 g. su imali domet 200km a sad su dobili 500. I danonoćno testiraju, svako malo ih viđam.
Možda griješim,ali mislim da elektrifikacija grabi nezaustavljivo prema napred.
E sad, u politiku se ne bi upuštal ali i ta nafta koja se crpi bude jednom u budućnosti presahla... I onda?? ( a možda je već pri kraju)
Samo moje mišljenje :ppozdrav:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,354
Morete vi tvrditi da ste obozavatelji ovakvi ili onakvi...meni je bitna udobnost, a sa novim cijenama benzina i dizela i potrosnja..suv mi je.neusporediv sa bilo kojim drugim autom...limuzina, karavan, coupe..
A struja...dok ne probas tvrdis svasta...
Ja trenutno ovoga kineza ne mijenjam za nist...imali smo staroga dizelasa, imali smo benzinca...al ovo je nest potpuno drugacije...
A sve ostalo je zavaravanje samoga sebe...
Mislim da me nisi skontal kaj sam htel reči pa da probam pojasniti.

Nebum pisal kaj sve imam doma jer bu ispalo da se kurčim, ali imam svega, a samo dve ruke, puno preveč ali kaj bum kad mi je svega žal .... Od auta 60 konja do auta 600 konja.
Dobro, ovaj zadnji mi baš i nije bil za silu.... ali, nek bu.

Plinaša sam imal a trenutno imam samo dizel i benzin.
Znači imam, ne da sam vozil ili me neko vozil nego imam ili sam imal u svojem vlasništvu duže vreme.
Isto tak su to bili auti od mini morisa do suv-a...

Naravno, za svaki dan se vozi dobri stari tdi karavan koji jedini novce stvara ali kad se nekam dalje ide logički je da uzmem suv-a.
Kak veliš noviji je, udoban je.... lako se čovek na bolje navikne.
Ali nije mi gušt, gušt mi je traktor voziti i s njim se najviše tačkam.
A i nije ga šteta, svi noveši auti na uskoj cesti u grabu beže jer ih je ljudima šteta i voze se pomalo, dok ja jurim i prašim za sobom.

A kaj se strujiča ili hibrida tiče.
To nisam nikad imal, to sam samo pobal voziti. Motor na struju i auto na struju i hibrid.
Kak sam napisal. Dok je baterija puna (to mu svi zamjeraju, to punjenje) to je čudo kak to ide. Najviše me fascinira onaj moment koji daje a koji je skoro identičan od početka do kraja.
Neznam kaj bi bilo, kad bi bilo ali znam da je naftni lobi još prejak. Jači od zelenih....
Slažem se s @Frenki F3 da strujiči nezaustavljivo grabe prema napred.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,317
Struja se i dalje dela od ugljena i nafte...pa kad je tak, bolje da nafta izgori u motoru, na licu mjesta, neg u tam nekoj elektrani i napravi tisuće km prije trošila, jer su ukupni gubitci na kotačima podjednaki na vozilu čiji je motor SUI ili električni. Razlika je samo u mjestu ispuštanja ispuha.
Današnji svijet ne zna kam bi i pun je apsurda. EV su prikladnija za gradove i gužve, tam vlasnici (većinom) nemaju kuće i vlastite priključke...pa mnogima nije ni praktično ni jeftino.
Mogu imati stotine konja, ali se većina EV po AC vozi cca 110, dok "starudije" rijetko idu sporije od 130...

Za mog života nafte bu...a na struji se ionak nemre nigdar prišparati 30+ t eura...dok se na starudiji do toga iznosa voziš gratis, kolika god da je cijena goriva...
A stari dizel ide i na jestivo i na trafo ulje...

"zelena" priča je velika laž, oko koje se vrte veliki novci...i nikaj više...

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,693
Za mog života nafte bu
Kak znaš?
Paaa,nisi li baš ti negdje tu nedavno napisal da bi kupil malog električnog pizdeka? Neku daciu Spring ili sl.?
Pazi, da se razumijemo, nisam ja zaljubljenik u strujiče ali po meni oni u modernoj EU imaju itekako smisla.
I ja bi radije do smrti vozil neku G klasu ili bembaru peticu M5 onu e 49 sa v8 motorom ali to vrijeme je prošlost

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,043
U zelenoj priči lova je zapravo najmanja stavka (makar su sredstva nominalno ogromna)..... tu se puno više radi o podjarmljivanju razvijenih država svijeta i uništavanju napretka, tako da i bi oni najnerazvijeniji mogli uhvatiti korak. A sa druge strane (po tiho) se grabi politička vlast od strane onih koji uopće nisu izabrani da vladaju. Sve se to provodi pod krinkom navodnog globalizma i uništavanja suvereniteta pojedinih država.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,577
Struja u autima grabi prevelikim koracima unaprijed.sve ostalo to ne prati..kak sam prije napisal, zahtjevi za struju se sve vise povecavaju..i to nije dobro...ja za cisti strujac jos uvijek nisam...
Ova kombinacija je meni apsolutni pogodak..doma na.solare.punim i vozim badava. Za dalja putovanja imam benzin.
Zeleni su cista prevara koja kupi lovu i zahebava na apsolutno svakom projektu..
Sad im je ipak doslo z riti v glavu i zapravo su priznali da je jedina zelena energija ona dobivena iz nuklearki...
@Frenki F3 mislim da je struja u kamionima neostvariva...previse struje koju budemo proizvodili zapravo iz fosilnih goriva...di je tu onda zelena energija?
Zaliha fosilnih goriva ima i nisu mala. Nebi se Amerika tak borila na sve strane da zalihe nema...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,354
Struja se i dalje dela od ugljena i nafte...pa kad je tak, bolje da nafta izgori u motoru, na licu mjesta, neg u tam nekoj elektrani i napravi tisuće km prije trošila, jer su ukupni gubitci na kotačima podjednaki na vozilu čiji je motor SUI ili električni. Razlika je samo u mjestu ispuštanja ispuha.
Današnji svijet ne zna kam bi i pun je apsurda. EV su prikladnija za gradove i gužve, tam vlasnici (većinom) nemaju kuće i vlastite priključke...pa mnogima nije ni praktično ni jeftino.
Mogu imati stotine konja, ali se većina EV po AC vozi cca 110, dok "starudije" rijetko idu sporije od 130...

Za mog života nafte bu...a na struji se ionak nemre nigdar prišparati 30+ t eura...dok se na starudiji do toga iznosa voziš gratis, kolika god da je cijena goriva...
A stari dizel ide i na jestivo i na trafo ulje...

"zelena" priča je velika laž, oko koje se vrte veliki novci...i nikaj više...

Nafte bu, toga se ja ne bojim. Pogotovo za vreme koje je meni još preostalo da budem sposoban upravljati na daleke pute.
Mene više brine kak bumo registrirali te naše stare rage i kam bumo s njima smeli, koji nam bude domet sa njima pošto dalje od žute table nebumo smeli.
Ja sam se s dijelovima osigural, kaj znaš i sam, ali našli budu oni način da nas odstrane sa cesta...

Slažem se da je zelena laž

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,693
mislim da je struja u kamionima neostvariva
Možda kod nas u Hr ali uz ostatku Eu je ne ostvariva nego vrlo stvarna. Ne možda kod dugoprugaša ali kod dostave u gradove i među lukama do 500 km na dan je već u punom pogonu. A i sve češće viđam dugoprugaše volve i mečku e 600 onu. Velike špedicije ugl. Punionice, dobro sve povezano sa app podrškom, planiranje na drugačiji način ali funkcionira.

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
1,693
Mene više brine kak bumo registrirali te naše stare rage i kam bumo s njima smeli, koji nam bude domet sa njima pošto dalje od žute table nebumo smeli
I ja se to pitam

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
3,577
@Frenki F3 da,npr u Njemackoj koja jos uvijek 40% struje proizvodi iz fosilnih goriva...kak je gore napisano, bolje da onda i taj plin izgori direkt u autu nego da se iz njega proizvodi struja...a veliki problem su baterije i materijali za baterije...

pila

Aktivni član
Tu od
10 Srp 2023
Poruka
266
Njemacka trenutno provodi jednu jako bezobraznu politiku. Ugasili su nuklearke jer zagadjuju bla, bla (manjak struje kupuju od francuskih nuklearki). Sad su im ugljenokopi u punom pogonu za struju dok se jos moze, kad iskoriste ugljen donit ce lipo zakon i naguzit nas sa naknadama i lova lagano kapa od budala.
Problem ce bit baterije jer trenutno nema nekog ekonomski prihvatljivog rjesenja za proizvest ili reciklirat na velikoj razini , sve se to radi negdi sa strane di se ne vidi ko zagadjuje i svima dobro.
Kad sam bio u Italiji ostao sam u soku koliko veci standard imaju kamioni. Ovo u nas su sve stare krame s osnovnom opremom. Tamo vise manje svi voze nove kamione s kamerama umisto retrovizora, mislio sam da je to jos u eksperimentalnoj fazi...

Najnoviji postovi

Na vrh