• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Automobili

Axial

Iskusan lik
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
1,045
Kod nekih modela BMWa veća potrošnja ulja - je sasvim normalna stvar. Znam neke vlasnike BMWa koji su morali nadoljevati oko litre ulja na 1500 km i to kod skoro novih automobila a u servisu ih uvjerili da je to sasvim normalno i da tako treba biti (kasnije se potrošnja ulja nešto smanjila, ali bila je i dalje relativno velika). Znam da svaki motor troši ulje, ali što je previše - previše je. Sa tolikom potrošnjom ulja doslovno moraš vaditi šipku svaki dan.
Kada smo kod šipke za mjerenje razine ulja u motoru došla nam je još jedna 'inovacija': GM u SADu na novim motorima potpuno izbacuje šipku za mjerenje ulja i umjesto nje stavljen je nekakav mjerač razine ulja koji se može očitati na instrument tabli. Dok je to dobro kalibrirano, možda i bude radilo.....

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,563
Izmislili toplu vodu, to na tabli sam imao na Peugeotu iz 2000. i neke, pokazivao je kao neke kvadratiće i naravno da nije bilo pouzdano, opet sam morao gledati šipku.

Meni Civic od zamjene do zamjene ni kapi ne potroši, koliko sam natočio, toliko sam istočio. U početku dok nisam počeo šarati s uljima je nakon 10000 km bilo još uvijek prozirno, sad to više nije slučaj.

Kad smo kod ulja, zanimljivo da mi Honda agregat neće startati bez dovoljno ulja. Je li kod auta isti slučaj, barem ovih modernijih?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
33,358
Paaaa, ko se susretal s stojkom ili figuarom ima naviku kontrole ulje svaki čas.
Ovo je slika iz uputa jednog vozila iz ovog stolječa ali iz vremena kad su upute još dolazile u tiskanom obliku.
Tu piše da je dozvoljena potrošnja ulja do 1 litre na 1000 kilometara, tak da je BeM-ulja još mala maca :ROFLMAO:

Kaj se šipke tiče to nije nikakva inovacija, to tak več desetlječe, a skoro i dva funkcionira. Tam još prošlo stolječe je to bilo rezervirano za luksuzne modele, prije 20 let je BMW to izbacil, a u zadnjih 10 su mu se mnogi priključili.

Evo slike dozvoljene potrošnje ulja u das automobiles.

• Like
Reactions: ZJ

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,326
Davno je napisano da je normalna potrošnja uja 1...2% potrošnje goriva.

Ovi motori, bez šipke, su za današnje "moderne" vozače, kojima je važnija veličina zaslona u kabini od motora pod haubom ...

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,856
Deklarirana potrosnja ulja za VW je 1L na 1000km, a kod Opela 0.7 L/1000km.

Kad kupujete rabljeni auto i prodavac vam veli da trosi litru ulja na 1000 km, biste li ga kupili?
Danas litra boljeg ulja - vodice 0W30 kosta cca 20 eura...
Ako ga mijenjate svakih 15 000km, uz tu potrosnju ode cca 20 litara ulja.....skoro 400 eura na 15 000km...

Kome se to isplati?

Druga stvar....auti sa DPF-om ubrizgavaju vecu kolicinu goriva za spaljivanje cadje u DPFu, a dio tog goriva zavrsi u karteru, razrijedi ulje i digne mu nivo. Nije rijetkost da iz motora ispustis vise ulja nego si utocio.
Iz tog razloga ne mozes ni znati da li auto trosi ulje.

Najnoviji postovi

Na vrh