znam da se vrte zajedno, ali postoje strojevi u kojima se jedan može vrtiti ako drugih nema... u svakom slučaju, ako je više rotora, treba balansirati jednog po jednog...Vrte se zajedno, najčešće jedan prema drugome
na raspored čega? u teriji kada bi svi batovi bili identični i kada bi dolazili na jednake udaljenosti od osi rotracije tada ne bi trebalo voditi računa. Međutim, u praksi, batovi se razlikuju u nekim težinama, geometrija ušica nije baš jednaka, tako da se ne može garantirati da će sve biti u redu u smislu da ne treba balansirati... ako se balansira, tada nije bitan uopće rasporedPlaniram prebaciti batove s jednog rotora na drugi.. Isti su, e sad trebam li paziti na raspored?
Skinuo bi ih sve dolje, nabrusio pa montirao.
može se staviti na nešto, ali je potrebno izraditi prihvat da se može goniti.Hrvoje, moglo bi se vrtjeti pojedinačno jedino da skinem sve ostale diskove i samo da taj ostane na kosi pa vrtjeti.
Dva su takva diska na kosi i vidim da imaju navarene neke utege, sigurno zbog balansiranja. Mislio sam da se taj disk stavi na neki stroj i da se može balansirati. Znači ovako ništa od toga ? Komplicirano ? Najbolje bi bilo kupiti novi disk ali skup je ko vrag.
Ako nisu rukavci paralelni, znači da nema čistog kružnog gibanja, samim time dolazi do oštećenja ležajeva, veće zračnosti, pa opet veće vibracije, te može doći do oštećenja i dosjednih površina.Vidim ja po silini vibracija, tako je bilo i kod mene pa je bez ravnanja balansirano i bilo je dobro, ali ne i dugoročno rješenje.
Iskreno, iz ovog kuta ne vidim koliko to šlaga, a koji put na video je teško u vidjeti. Pogledajte iz kuta, tako da se vide svi remeni. Isto tako, to treba pratiti kad rotor usporava, jer tada oko može pratiti kretanje.Trenutna situacija izgleda ovako:
Nekoliko pitanja:
1. može li se to riješiti bez skidanja rotora ili remenica previše šlaga?
2. koliko na vibracije mogu utjecati nejednako potrošeni čekići?
3. bi li u svakom slučaju prije balansiranja bilo pametno zamijeniti čekiće (24 kom 800 gramskih)?