• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balirke za kvadratne bale , opća rasprava

orač 1

Član
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
292
Je li se vama dešava da ponekad odveze balu meni se sad pocelo dešavati u baliranju slame a kad baliram sijeno nema toga . promenio sam kanap koristim dominant plus makedonski onaj bijeli tip je 500 e sad da mi nije do kanapa.rece mi jedan komsija da ptomjenim kanap i da nabavim uragan exstra

nlo1

Član
Tu od
11 Svi 2013
Poruka
497
Zamijeni ti špagu pa se uvjeri,moze uragan extra ili tornado extra,ne uzimaj te lijeve marke...

Zoki ticić

Aktivni član
Tu od
19 Stu 2012
Poruka
2,733
Kod mene imaju felce azzura i uvijek koristim 350 jer na 500 zeza u puca

Poslano sa mog LG-P710 koristeći Tapatalk

reeno

Član
Tu od
10 Velj 2011
Poruka
436
Ako nema cvora u prednjem dijelu kanapa( onaj sto je bio u drzacu)onda je do drzaca, probaj ga za jedan krug dotegnit. Vjerovatno se desi ako je sijeno vlazno, previse stegnute bale ili ako uleti previse sijena pa ispusti kanap.

zar prednji kraj kanapa ne donose igle do petljača a zadnji kraj je u držaču

EMIR

Član
Tu od
29 Lis 2014
Poruka
293
Ako nema cvora u onom dijelu sto je u drzacu onda malo ga dotegni a ako nema u onom sto je donijela igla onda one dodavace kanapa ili sabljice istjeraj napolje za jedan krug.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,239
Zasto mi ovu desnu stranu bale (gledano odozada) nekad manje sabija, a ujedno je tu i kraca spaga?

A ta strana je cak i za dva kruga bolje stegnjena na tunelu, inace zna ova vanjska strana biti manje sabijena, kad vele da vile ne rasporede ravnomjerno masu, al kod mene je kontra..
Welger 45 je u pitanju, kako bi rijesio taj problemcic?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,175
to sto ti u slami ne veže probaj malo popustiti otraga da malo slabije sabija balu,jer ako radiš da je isto stegnuto kao sijeno budu bale puno tvrđe i od toga zna razvezivat bale:drink:

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,660
Zasto mi ovu desnu stranu bale (gledano odozada) nekad manje sabija, a ujedno je tu i kraca spaga?

A ta strana je cak i za dva kruga bolje stegnjena na tunelu, inace zna ova vanjska strana biti manje sabijena, kad vele da vile ne rasporede ravnomjerno masu, al kod mene je kontra..
Welger 45 je u pitanju, kako bi rijesio taj problemcic?
Ima o tome puno napisano, samo si ti neke stvari krivo shvatio. U tunelu ti je kriva strana jače stegnuta..znači dok doleti velika količina mase koju udari bat u tunel tu stranu koja je labavija pogura dalje od ove jače zategnute, obe strane moraju biti isto zategnute ili ova strana gdje je bala duža malo jače, druga stvar provjeri one boćne škrge što su u tunelu gdje izlazi bala, znaju biti strgane ili zaštopane od sitnih djelova sjena ili slame, i treće špaga koja izlazi iz klupka do igala prolazi kroz jedne uši koje su stegnute oprugama, ovu stranu gdje ti je duža bala i duža špaga zategni za 2-3 kruga a ovu drugu za 1 popusti.

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,239
Ima o tome puno napisano, samo si ti neke stvari krivo shvatio. U tunelu ti je kriva strana jače stegnuta..znači dok doleti velika količina mase koju udari bat u tunel tu stranu koja je labavija pogura dalje od ove jače zategnute, obe strane moraju biti isto zategnute ili ova strana gdje je bala duža malo jače, druga stvar provjeri one boćne škrge što su u tunelu gdje izlazi bala, znaju biti strgane ili zaštopane od sitnih djelova sjena ili slame, i treće špaga koja izlazi iz klupka do igala prolazi kroz jedne uši koje su stegnute oprugama, ovu stranu gdje ti je duža bala i duža špaga zategni za 2-3 kruga a ovu drugu za 1 popusti.

Pa ta strana gdje je bala duza je i jace sabijena, to je lijeva strana gledano odozada prema tunelu..
Tocno se vidi na slici da na ovoj nutarnjoj strani ima manje mase u bali, al zasto je tu kraca spaga, neznam, i uvijek mi iz toga klupka manje spage trosi..

Moze biti da su skrge u pitanju, budem pogledal to..
A ovo gdje prolazi spaha kroz te usi, tu ima samo jedan saraf na feder za obe strane, koji istodobno obe spage steze, tako da ne mogu posebno jednu i drugu spagu stelati..

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
:icon_pray:poštovani Ivan KC
Ovo mi je u mome životu prva balirka,koja na ljevoj stani(gledajuč straga naprijed)ima više mase mrve kao na strani noža!!!

Normalno je,da se jedna klopka troši više od druge,jer je potrebna različna dužina ,da objame cjelo balo naokolo.Al to sa špagom ne možeš regulirati.Ona objame,što dobije nazad gurnuto.I teoretski i praktično ni jedna preša potpuno isto ne troši klopk.Uvijek malo najviše puta ljeva zaostaja i ostane u klopki ostatak.A tebi zanimivo kontra.
Onaj fenomen(zamene jeste) htijo bi vidjeti vlastitim očima.možda jeste su odpale škrge zbog hrđe ili puknule su opruge prtov za sprečevanje povratnog udara mrve,al koliko sam ja na mojoj teestirao,stezanje preše straga na različti pritisak ono nema veze i ništa ne pomogne.No kod moje da,jer ima prerađeno tamo nešto.Dodan je U profil preše,da dodatno na strani noža radi pritisak.Sa tim predpostavljam,da mi radi bolje bale,al nisam ni pokušavao bez nje,tako ,da neznam,dal ima pravo funkcijo ili ne.Pa ak je nameštena-neka bude.
Onaj vijk koji je kod tebe samo jedan,da steza konope,ovo mi se ne sviđa takvo riješenje.Tak oima napraveno Riveira.I ne koči obadvih konopa isto.Bolje je svaka za sebe.Jedno mom poznaniku koči,al jedne nikako neče,pa ne veže dobro.
Čisto na kraju,kad nečeš imati više nijedne ideje,pogledaj kako stoje vile koje ubacuju,i čisto na kraju,kad se predaješ od svega,pogledaj,dali su vile izfazene(a po moje to nije krivo).

Posljednje uređivanje:

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,239
I meni je to jako cudno, jer do sada mi je vanjska strana bale bila nekad slabije nabijena, a ovo mi se pocelo dogadati sad prije par dana u slami..
No nije to jako izrazeno, tu na slici mi se cini da je najjace, zato sam i slikao da se vidi..
Radi ona lijepe bale, a dok su redovi malo slabiji, onda moram tjerati unutarnjom stranom pickupa i onda je dobro..
Budem pogledao te skrge (zadrzivace mase) da vidim u kakvom su stanju, ali najvise me muci to, sto na toj strani koju nekad slabije nabije je ponekad kraca spaga, ali nije uvijek, mozda u nekih 10 posto slucaja..

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Sarafic sa desne strane jedan jedini i imas federcic pod tim sarafom :=-:

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Otpustenjam dobijas mogucnost da se spaga izvuce prilikom vezanja i ne sveze nista a pretezanjem da ostane u vezacu i odvede do pucanja. To su neka fina stelovanja prese i radi se po pola kruga zatezanja ili otpustanja :=-:

Posljednje uređivanje:

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Felix,dali se ne razpituje on oko držača-to si maleni tanjuriči fi 50-70mm složeni jedan na drugog,koji među vrijemena vezanja drže konop uglavjenog između te tanjuriče ili sam krivo razumijo??
A onaj vijk sa oprugom priteza lagerček malenog prijemača konopa na petljaču gdje se radi čvor.LP

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Pa kolko ja kontam on misli bas na taj mali dio s lagerom. A ne na one limice al et izjasnit ce se valjda

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Daj mi ovo pojasni... Kako misliš iste, samo razlika nebo i zemlja?

42 ti je puno brza balirka, svi prenosi su preko kardana, nemaš lanaca, remenova i tih zezancija. Ima siri pick up, veći zamajac.....
Kod isto nabijenih bala najmanje za brzinu vise ideš sa njom.

Ovdje kome god počne malo preskakati kriva spaga, bas da je tako ne bi se reklo........

Najnoviji postovi

Na vrh