• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Balirke za kvadratne bale , opća rasprava

nimrennermin

Iskusan lik
Tu od
1 Pro 2014
Poruka
1,455
Luka, nisu ljudi džaba rekli, drži vodu dokj majstori odu, a kod presa je još gore sranje, mora se malo ući u bit materije jer sitnice od par kuna znaju izjebati stvar znači balirku koju imaš moraš prostudirati, da joj skužiš princip rada, i uz pomoć prijatelja mnoge osnovne stvari se daju riješiti.

FeLiXxX

Aktivni član
Tu od
6 Pro 2010
Poruka
1,037
Tu donekle i nije kriv majstor jer on nema uvid u kakvom su stanju ti kornei i osovine. Da su igle popucale e tad bi se mogo krivit majstor jer nije provjerio ispravnost kocnice. Vile same po sebi nisu povezane ni sa jednim osiguracem koji bi sprecio takav lom tako da je to bilo neizbjezno. Meni je recimo proletio ubacivac mase ili ti vile kroz gornji lim koji je bio u blizini i to zbog moje greske jer nisam lijepo natego lanac. Tad uvidio gresku sreca nije doslo do veceg loma :(
Stvarno mi je zao luka jer si puno ulozio a nisi gotovo pa nista uradio sa njom ali na svojim se greskama uci. I ja sam dosta stvari zezno i napravio a neke nisam ni napavio ali eto. Kako sam reko svako na svojim greskama uci. Nadam se da nije napravljena neka veca havarija i da ce balirka biti u sto skorije vrijeme u ispravnom stanju :icon_thumright:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,129
Kod prese je jako bitno detektovati uzrok kvara a ne samo posledice sanirati.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Kako je moguče,da nema ni jednog osiguranja(ove vile o kojih pričate).No ni moja nema osim toga,kao što sam vam kazao,da su drvena.I ti "osigurači " su se u cijeloj historiji rada moje preše izkazali.Satralo jih isto kao kod Lukeca,kad mi odpao lanac iz lančanika,koji jih goni.Nije bijo dosta pritegnut a radijo nas na jakon bočnom nagibu i škrc i kraj priče.PA jim imam uvijek jedne u rezervi.

Lukec napravi ti isto drvene ak se može i imaš 100% osiguranje.Samo je tu sad pitanje dal se klip zabijo u vile ili vile u klip?predpostavljam da klip u vile,jer su zastale u kanalu punjenja.I tad je pitanje,što se dogodilo i sanosačem tih vila.Mal opogledaj,što je sa njma.Da jih nije u stran savilo!

Pa maka pravijo ljudi,da suze na tuđoj nesreči brzo se suše,ne bi ti ja to želijo,da se dogodi.A može se to sredit i malo razmisli o moji ideji,samo tad trebaš napraviti nosač drvenih vila:Nije nešto posebnoga.Pogledaj u mojem albumu,tamo sigurno je slika od toga kako je kod mene napraveno.U biti izgleda kao "U"profil iz čelika,kamo se stave špica iz drve i pritegne na nosač vila.

I tako je-ovo nije nikakva greška od servisera,jer nije se na njoj radijo remont u podpunosti i serviser u taj sklop mašine nema upogleda.
Samo mi se čini glupo,da bi se krona na osovini u obliki malenih zubova pojela.Kod mene je isto napraveno,samo na ove zubove jako snažno pritiska vijk zunanji dijo koji je gurnut naje.I to ne može popustit.Prije osovino satare :No neznam kak je točno napraveno.trebalo bi se vidjeti.Dal je moguče,da je ona takve bale radila zbog toga ,jer se na toj ripni koja ti se pojela bila razfazena,jer bila malo zaokrenjena i nije pravo gurala mrve unutra.Na kraju se do kraja razfazila i udarijo klip po vilah...

Posljednje uređivanje:

luka009

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2013
Poruka
1,322
Lančanik je ispod limova - oklopa tako da se ne vidi, a ova osovina je tokarena prilikom remonta kako bih se uštimali ležaji dok je kroner bio u redu.
Osovina je sa lančanikol poslana na strojnu obradu, vile su izvađene i čekaju remont.

Ja uvijek kažem što se meni može dogoditi ne može nikome.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Evo ak smo ravno pričali o konopama Tornado i imali ste obrazloženja,da seto negdje na drugi državi radi i ne više u SLo.Slikane klopke u mom kraju u okolini Maribora.Vide se cijena...pa nek slika sama govori.
No sada radim sa ovim konopama TERA,koje slikao zadnjiput i sliko vam kazao,da mom drugu sa njimi na Klaski nije išlo-e ova moja sa njimi radi bez problema.Ali je više po osječaju masnija prema TEWE-Austrija.Neznam,dal je marka 350 ili 400.Čini mi se da 350.Nema napisa,jer se izglodal od skladiščenja.Kolikva je sada onda cijena TEWE-ja kod nas,neznam,al izgleda,da preko 20 EUR na klopko...

I evo još jednom konopi TERA koju sad upotrebivam

Posljednje uređivanje:

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Molim POMOĆ!!!
Zašto mi se ovo dešava i kako da se riješim problema?

Prilozi

• 20150811_175656.jpg
    20150811_175656.jpg
    61.8 KB · Pregleda: 182

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Dali nakon nešto izpravno zavezanih čvorova to napravi ili odmah to radi i ne napravi ni jedne?Na brzino izgleda,kao da bi konop naopako stavijo,al vijerujem,da radiš pravo,ak več duže se baviš sa time?LP

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,660
Provjeri dali ti je ta špaga pravilno stegnuta pri izlasku iz tunela prema igli. meni izgleda nekak labava, možda ti se pokidao taj zatezač, ili ako imaš ispod toga dvije opruge kroz koje također prije igle prolazi špaga,možda je ta napukla ili se savinula, na Welgeru je tako, tvoja je vjerojatno po zelenom John Deere, stoga nisam siguran.

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Znači normalno provučem špagu kroz iglu i veže par komada nekad 5 nekad 25 i onda se to desi. I nakon toga pukne špaga i više nije na igli nego ostane zavezana za zadnju napravljenu balu!!

Nemam ja nikakve zatezače(opruge) špage već samo one keramičke klizače kroz koje ide špaga i balirka je gallignani.

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Sigurno jih trebaš imati ove zatezače-kočnice za konop.Namiještena je odmah kod izlaza konopa sa kutije za sahranbo.
Ak nije tamo prave pritegnjenosti,čuda svega može se dešavati na mijestu stvaranja čvora,pa možda i tvoja čarolija.Toga ja još do sad nisam vidijo ni čuo.Ko da konop negdje prvo pukne i onda igla ponovo gore donese več pretrgano naazd ili je na mijestu stvaranja čvora toliko popuštena,da se mota med elementi,i se to napravi.Kao da je naopako jo neko stavijo kroz uho igle.

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Imam da te zatezače....
Probat cu onda zategnuti te kočnice špage pa da vidim da li sam nešto postigao, ali tek kroz 3-4 dana da prođe kiša.

Za sada hvala na savjetu!!

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,175
i ja imam galignani,ali to mi se nikad nije desilo
da nisi možda promjenio debljinu špage ili proizvođača,jer vidim da su ti igle zajedene od špage pa more bit ako promjeniš debljinu da su ti kanali uski pa ga frče
a ponekad se zna i sama špaga motat ako je nekvalitetna,jednom sam kod susjeda vidio kako mu se špaga stalno mota i radi čvoriće
te stezače ne treba previše stegnut,tek toliko da nije slobodan hod:icon_confused:

karlo.m

Član
Tu od
7 Stu 2012
Poruka
244
Balirka je kupljena nedavno tako da neznam koja je špaga prije korištena.... Ali ja sam je farba i mozda sada smeta farba-nemam pojma, a još kada tako zaplete špagu dođe mi da je zapalim. Prvo ću probati stegnuti te opruge da vidim ima li pomaka a zatim ću mjenjati špagu, sad je tip 350.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,175
ja ti uvijek radim na tip 350,i moja ima puno više zajedene igle od tvoje,ali radi ko švicarski sat,ne razveže ni jednu balu
ja radim samo sa stela azzura tip 350 i nikad problema
koji je tip balirke( broj)

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,175
moja je 146,ali to je isto
ja špag uzimam kod banovca u pazinu
pogledaj dli si dobro provuko špagu,meni se znalo desit kad sam provlačio kraj onih stezača da mi nije padala okomito nego ja nekako išla oko one vide,a ne direktno u keramiku,i mor ti ići u onu kermiku na iglama,na mojoj je na iglama samo jedna keramika i obje špage idu kroz tu keramiku
neznam u kakvom je stanju tvoja balirka,ali izvedba balirka je jako pogođena,jer je jako jednostavno sve izvedeno,bez puno lanaca i raznoraznih remena,a i nije masivna,tj lagana je za manevriranje:(y):

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Moja imala kad sam jo polovno kupijo jedno sa livenog čelika,al drug oiz ALU iglo_Ona alu je jako užlebljena od konopa.Ak je previše,nek neko to zavari sa TIG-om i obrusi.Izgleda,da je jedna puknula,pa kupijo drugo novo.Koja je oriđi neznam.
Keramike izpod igla nek budi za svako iglo dvije i upravo pravac izpod igle,da je ne vuče iz smijeri ,kad ona se kreče prema gore.Jednom pozanniku tako satralo višeputa iglo,pa nije znao što mu tare i konop obavezno treba iti isto i kroz uho iz keramike na strani jarma(nosača)igla,jer si tako pravi potrebno dužino kad treba konop podigniti do vezačkog aparata gore i to uho pomika se skupaj sa tim jarmom-nosačem.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,175
i moja ima ispod igli dvije keramike,ali otraga na nosaču igli ima samo jednu,čak se i toj kermici vide tragovi dviju špaga,znači da je oduvijek tako
ja sa tim nisam imao nikad problema
:(mm):

reider

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2012
Poruka
851
Bane tako ja i velim.Imao sam jedno cijel ogodino frke oko tog zatezača -kočnice konopa prije nešto godina.Zbao sam se,da čvor gdje je spojen konop ne bo išao skroz,pa ga popustijo,a onda to zaboravijo.Preša neče da ide pa da jo uzme vrag,al onda ni sam neznam,kako sam došao do tog spoznanja i vratijo natrag i išla opet be zfrke naprijed.

Najnoviji postovi

Na vrh